Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Μεγαλώνοντας κόρη...


    <p>Υιοθετεί το στυλ Hannah Montana, φοράει ρούχα της μόδας, παίρνει τις πόζες της Patty, βάφει τα νύχια της. Ποιο είναι το πρόβλημα με όλα αυτά; Ότι είναι μόλις 9 ετών!</p>

Η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Dr Ίλια Θεοτοκά δίνει χρήσιμες συμβουλές.

Σήμερα τα κορίτσια 8-12 ετών δέχονται καταιγισμό πληροφοριών από τα ΜΜΕ, τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τα παιχνίδια τύπου ipod και άλλα ή πολύ συχνά παρακολουθούν συζητήσεις ενηλίκων που δεν είναι κατάλληλες για αυτά. Κυρίως το τελευταίο συμβαίνει γιατί οι γονείς εργάζονται, λείπουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και όταν βρίσκονται στο σπίτι θέλουν να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους.

Αυτό όμως έχει συχνά σαν συνέπεια να μιλούν οι γονείς μεταξύ τους ή με άλλα συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα στο σπίτι, παρουσία των παιδιών, οπότε τα παιδιά να παρακολουθούν συζητήσεις ενηλίκων, που δεν ταιριάζουν για την ηλικία τους.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν τα κορίτσια στο να βιάζονται να μεγαλώσουν και έτσι χάνουν πρώιμα την παιδικότητα τους. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει από ήπιες ως σοβαρές συνέπειες στην ψυχολογική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, στο πώς αντιλαμβάνονται τις σχέσεις με τα αγόρια, στο πώς οι συνομήλικοί τους τα πλησιάζουν κλπ.

Για παράδειγμα, ένα κορίτσι που υιοθετεί πρώιμα ένα γυναικείο στυλ, μπορεί να γίνει αντικείμενο χλευασμού και έτσι να πληγωθεί ή να πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα. Ακόμα, μπορεί να επηρεαστεί και η επίδοσή του στο σχολείο και στον εκπαιδευτικό του προσανατολισμό (σχολικό και εξωσχολικό) γενικότερα.

Τι μπορούν οι μητέρες να κάνουν ώστε να διορθώσουν τέτοια προβλήματα;

- Αφιερώστε χρόνο μάνα και κόρη, οι δυο σας, κανονίστε κάποιες κοινές δραστηριότητες.

- Δώστε έμφαση στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της και όχι στην εξωτερική της εμφάνιση.

- Καλλιεργήστε αξίες και στόχους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους.

- Προσανατολίστε την σε εκπαιδευτικούς στόχους.

- Ωθήστε την στα σπορ.

- Καλλιεργήστε επίσης τη σχέση πατέρα-κόρης.

- Ελέγξτε τη χρήση ίντερνετ και άλλων ηλεκτρονικών παιχνιδιών με χρονικό περιορισμό, αλλά και με έλεγχο στο περιεχόμενό τους.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...