Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Προφυλάξετε το παιδί από τις αρρώστιες του παιδικού σταθμού


<p>Είναι σημαντικό να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ατομικής υγιεινής. Οι στατιστικές λένε ότι ένα παιδί από τα πρώτα μέχρι τα δεύτερά του γενέθλια θα αρρωστήσει με μολύνσεις κατά μέσο όρο 14 φορές…</p>

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΕΣ και κοινό κρυολόγημα είναι οι αρρώστιες που μεταδίδονται πολύ εύκολα στα παιδιά του νηπιαγωγείου

Τα μικρά παιδιά παθαίνουν διάφορες μολύνσεις πολύ εύκολα. Οι στατιστικές λένε ότι ένα παιδί από τα πρώτα μέχρι τα δεύτερά του γενέθλια θα αρρωστήσει με μολύνσεις κατά μέσο όρο 14 φορές. Ο λόγος είναι γιατί το αμυντικό σύστημα των παιδιών δεν είναι τόσο ώριμο ακόμα, για να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα μικρόβια και τους ιούς. Όταν όμως ένα παιδί πηγαίνει σε παιδικό σταθμό, είναι αναμενόμενο ότι θα αρρωστά πιο τακτικά.

Γιατί

Πρώτον, τα παιδιά στον σταθμό είναι μαζεμένα πολλά μαζί και έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο. Άρα και η πιθανότητα να μεταδώσει το ένα παιδί στο άλλο κάποιο βακτηρίδιο είναι πιο μεγάλη. Μοιράζονται μεταξύ τους παιχνίδια, με αποτέλεσμα εύκολα να μεταφέρονται βακτηρίδια από το ένα παιδί στο άλλο.

Δεύτερον, η πλειοψηφία των μικρών παιδιών (μικρότερα των 2,5 χρονών) δεν έχουν ακόμη εκπαιδευτεί να πηγαίνουν στο αποχωρητήριο και ούτε γνωρίζουν καλά τη σημασία του πλυσίματος των χεριών μετά από τη χρήση του αποχωρητηρίου. Το κοινό κρυολόγημα και οι γαστρεντερίτιδες είναι οι αρρώστιες που μεταδίδονται πολύ εύκολα στα παιδιά του νηπιαγωγείου. Οι λόγοι είναι οι εξής:

Για το κοινό κρυολόγημα

1.Οι ιοί του κοινού κρυολογήματος μεταδίδονται μέσω της ατμόσφαιρας στα παιδάκια, κάθε φορά που το άρρωστο παιδί βήχει ή φταρνίζεται.

2.Οι ιοί μεταδίδονται επίσης με τα σάλια και τις εκκρίσεις της μύτης. Έτσι, με την επαφή μεταξύ των παιδιών, οι ιοί μεταδίδονται εύκολα.

3.Επιπλέον, όμως, πολλά βακτηρίδια ζουν για κάποιο χρόνο στο περιβάλλον. Έτσι, αν ένα παιδί μολύνει ένα παιχνίδι ή οποιοδήποτε αντικείμενο, είναι εύκολο στη συνέχεια να μολυνθεί το επόμενο παιδί που θα το πάρει στα χέρια του.

Για τις γαστρεντερίτιδες

Τα βακτηρίδια αυτά βρίσκονται στα κόπρανα.

1.Εάν το προσωπικό του νηπιαγωγείου δεν τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής, μπορεί να μεταδώσει με τα χέρια εύκολα τα βακτηρίδια από το άρρωστο παιδί στα υπόλοιπα.

2.Αν τα παιδάκια τρώνε φαγητό που προετοιμάστηκε από κάποιον που ήταν άρρωστος και δεν τηρούσε με ευλάβεια τους ατομικούς κανόνες υγιεινής.

Πριν το στείλετε στο σταθμό…

· Βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει όλα τα εμβόλια για την ηλικία του.

· Να είστε πρώτα απ' όλα εσείς υπεύθυνοι για την προστασία όλων των παιδιών. Έτσι, αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι άρρωστο, να απευθύνεστε αμέσως στον γιατρό και αν πάσχει από κάποια μεταδοτική αρρώστια, να το αφήνετε σπίτι. Ακόμα και αν νομίζετε ότι «πάει» να αρρωστήσει πρέπει να ενημερώνετε τη νηπιαγωγό, ώστε να παρακολουθεί για πιθανά συμπτώματα και να σας ενημερώνει αμέσως.

· Βεβαιωθείτε ότι στο νηπιαγωγείο ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής για τις αλλαγές των πάνων στα παιδιά.

· Βεβαιωθείτε ότι οι κανόνες ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών κτλ) τηρούνται αυστηρά από όλο το προσωπικό του σχολείου, καθώς επίσης και από τα παιδιά.

· Βεβαιωθείτε ότι στο σχολείο υπάρχει η κατάλληλη υποδομή (καθαρές πετσέτες, σαπούνια κτλ) έτσι ώστε να τηρούνται από όλους οι κανόνες ατομικής υγιεινής.

· Αν το παιδί σας αρρωστήσει και πρέπει να μείνει σπίτι, ενημερώστε το σχολείο, και συζητήστε με τον παιδίατρο μήπως χρειάζεται να παρθούν κάποια προληπτικά μέτρα, για να προστατευτούν τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου.

ΑΔΑΜΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗ

Παιδίατρος

Πηγή: paidiatros.com

Σχόλια Χρηστών


Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×