Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Γερά δόντια ..για πάντα!


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Η φροντίδα για να αποκτήσει το παιδί σας γερά δόντια, ξεκινά από τον πρώτο χρόνο της ζωής του και διαρκεί για πολλά χρόνια, αφού τα γερά και υγιή δόντια, είναι εγγύηση για την καλή υγεία του.</span></span></p>

Από πότε πρέπει να μας απασχολεί η στοματική υγιεινή του παιδιού μας:

Από την στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο δόντι, θα πρέπει να καθαρίζουμε την στοματική του κοιλότητα, μετά το τέλος του βραδινού γεύματός του, με μια βρεγμένη γάζα.

Μόλις συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας του, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ήδη 8-10 δοντάκια, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα, χωρίς οδοντόκρεμα αλλά με λίγο νερό. Η μικρή ποσότητα παιδικής οδοντόκρεμας όσο ένα στραγάλι, συνιστάται μετά την ολοκλήρωση της ανατολής όλων των νεογιλών δοντιών, δηλαδή στην ηλικία των 2,5 ετών περίπου.

Πως θα ξέρω ότι φροντίζω σωστά τα δοντάκια του;

O παιδοδοντίατρος, είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει και θα σας δώσει όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε για να είστε σίγουρη ότι κάνετε το καλύτερο για την φροντίδα του μωρού σας.

Θα σας ενημερώσει για την σειρά ανατολής των δοντιών, τη στοματική υγιεινή που θα πρέπει να εφαρμόζουν και τη σωστή διατροφή, αλλά και θα τονίσει την σημασία της δικής σας στοματικής υγείας, που θα αντανακλά την οδοντοφυΐα του παιδιού σας. Διάφορες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα εμφανίζονται στο στόμα του νεογνού μετά την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών και συνήθως μεταδίδονται σ΄αυτό από τους γονείς ή το άτομο που το προσέχει όταν αυτοί εργάζονται.

Για τον λόγο αυτό, είναι απολύτων απαραίτητο οι γονείς να διατηρούν ένα καλό επίπεδο στοματικής υγιεινής για τον εαυτό τους και να προσέχουν ώστε να μην μεταδίδουν στο παιδί τερηδονογόνα μικρόβια. Τα μικρόβια αυτά, υπάρχουν σε αφθονία στο σάλιο και μεταπηδούν πολύ εύκολα στο στόμα των παιδιών με την κοινή χρήση από όλη την οικογένεια διαφόρων σκευών όπως ποτήρια, κουτάλια, πιρούνια.

Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο

  • ελέγχεται η εξέλιξη της ανατολής των νεογιλών δοντιών
  • δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής και σωστής διατροφής
  • δίνονται οδηγίες για την πρόληψη και την καταστολή των στοματικών έξεων, όπως η μακροχρόνια χρήση της πιπίλας, ο θηλασμός του δακτύλου αλλά και για την εφαρμογή του φθορίου στα δόντια

    Από ποια ηλικία και μετά μπορεί το παιδί να φροντίζει μόνο του τη στοματική του υγιεινή;

    Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής του παιδιού σας, πρέπει να γίνεται από εσάς μέχρι και την ηλικία των 5 ετών περίπου. Αυτό, γιατί το παιδί δεν έχει αναπτύξει επιδεξιότητα που απαιτείται για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών του. Μετά, όμως, από τα 5 του χρόνια έως και τα 8 συνιστάται να γίνεται το βούρτσισμα από το ίδιο μεν , αλλά κάτω από την επίβλεψη ενός ενήλικου ειδικά στο βραδινό βούρτσισμα. Μετά τα 8, και με την κατάλληλη εξάσκηση, το παιδί μπορεί να φροντίσει σχετικά καλά την στοματική του υγιεινή.

    Διατροφή και γερά δοντάκια

    Η σωστή διατροφή συνδέεται άμεσα και με τα γερά δόντια. Αυτό, βέβαια δεν ισχύει μόνο για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους. Από μικρή ηλικία, είναι καλό να συνηθίσει το παιδί να αποφεύγει τροφές ιδιαίτερα επιβλαβείς στα δόντια, όπως για παράδειγμα γλυκά, σοκολάτες, καραμέλες, τσιχλόφουσκες, παγωτά, γλειφιτζούρια, γαριδάκια αλλά και ανθρακούχα αναψυκτικά που δεν έχουν, άλλωστε, καμιά θρεπτική αξία.

    Είναι πολύ δύσκολο, να αποφευχθούν αυτά εντελώς, αλλά μπορείτε να εφαρμόζετε τον κανόνα "παν μέτρον άριστον". Στα παιδιά σχολικής ηλικίας, συνιστάται να δίνεται το κολατσιό τους παρασκευασμένο από το σπίτι, για να μην μπαίνουν στον πειρασμό να διαλέξουν κάτι από το κυλικείο του σχολείου. Όμως, επειδή ο οργανισμός τα χρειάζεται όλα, και για να μην νιώσει το μικρό ότι του "στερείτε" αυτή την απόλαυση, μπορείτε μετά το μεσημεριανό τους γεύμα να τους δίνεται το αγαπημένο τους γλύκισμα, με την προϋπόθεση ότι θα βουρτσίσουν τα δόντια τους στο τέλος.

    Μικρές συμβουλές

    • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το τελευταίο βούρτσισμα, ακόμη κι αν το βραδινό γεύμα του παιδιού αποτελείται μόνο από γάλα.
    • Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής των παιδιών, πρέπει να ενταχθεί στο καθημερινό τους πρόγραμμα.
    • Τα παιδιά μιμούνται, γι'αυτό το λόγο όσο καλύτερα εσείς φροντίζετε τα δόντια σας, τόσο βλέποντάς σας το παιδί μαθαίνει να κάνει το ίδιο.



Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...