Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Πρώτες βοήθειες για το στραβοκατάπημα


    <p>Τα μωράκια και τα μικρά παιδιά στραβοκαταπίνουν πολύ συχνά όταν τρώνε το φαγάκι τους και συνήθως αυτή η στιγμή μας αγχώνει και μας τρομάζει.</p>

Παρ'όλα αυτά πρέπει να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε με ακρίβεια σε μια τέτοια περίπτωση και να βοηθήσουμε το μικρούλι μας όσο περισσότερο μπορούμε.

Τι πρέπει να κάνουμε βήμα βήμα

- Ο πρώτος κανόνας είναι να προσπαθήσετε να μην πανικοβληθείτε και να αποφύγετε να κάνετε απότομες κινήσεις.

- Αν το παιδάκι αναπνέει, βήχει, κλαίει και μιλά δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Απλά ενθαρρύνετε το να βήξει. Ένα νευρολογικά υγιές παιδάκι θα μπορέσει αυτόματα να βήξει, να βγάλει ή να καταπιεί το φαγάκι του.

- Σε περίπτωση που είναι ξαπλωμένο σηκώστε το ή γυρίστε το μπρούμυτα με το κεφάλι λίγο πιο χαμηλά από το σώμα του και δώστε του μεταξύ των ωμοπλατών μερικά γρήγορα και δυνατά χτυπήματα με την παλάμη σας. Αν πρόκειται για μωρό, μπορεί να τοποθετηθεί μπρούμυτα πάνω στο χέρι σας, το οποίο ακουμπά πάνω στο σώμα σας για πρόσθετη υποστήριξη.

- Αν το παιδί εξακολουθεί να μη μπορεί να αναπνεύσει γυρίστε το ανάσκελα και κάντε τέσσερις γρήγορες ωθήσεις στο στήθος ίδιες με αυτές των καρδιακών μαλάξεων.

- Μη χτυπάτε το παιδάκι στην πλάτη γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να του σταματήσουμε το βήχα και να σπρώξουμε χαμηλότερα την τροφή.

- Ανοίξτε το στόμα τραβώντας το σαγόνι του παιδιού και κοιτάξτε εάν υπάρχει πίσω στο λαιμό του ξένο σώμα που μπορεί να τραβηχτεί έξω με τα δάκτυλά σας αλλά ποτέ μη βάζετε το χέρι σας στο στόμα του γιατί μπορεί να σπρώξετε τη μπουκιά πιο βαθιά.

- Εάν και πάλι δεν τα καταφέραμε το τελευταίο βήμα είναι να εφαρμόσετε την τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα.

- Αν ο βήχας συνεχίζεται και το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει, αν λιποθυμήσει ή αρχίζει να μελανιάζει καλέστε οπωσδήποτε σε βοήθεια.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...