Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Η προστασία του παιδιού στην παραλία!


    <p>Ο ήλιος είναι επικίνδυνος και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ευαίσθητο δερματάκι των παιδιών.</p>

Ο τύπος του δέρματος του παιδιού έχει μεγάλη σημασία αλλά σε γενικές γραμμές τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ανεξάρτητα από το χρώμα της επιδερμίδας τους.

Αν για παράδειγμα το παιδάκι σας είναι ανοιχτόχρωμο είναι πιο ευάλωτο στα εγκαύματα που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος σε σχέση με ένα μωράκι που η επιδερμίδα του είναι σκουρόχρωμη. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ο γονιός την ευαισθησία του δέρματος του μωρού του έτσι να μπορεί να το προφυλάσσει αποτελεσματικά από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου. Η γνώμη ενός δερματολόγου είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Μεγάλη προσοχή και αποτελεσματική προστασία χρειάζεται όταν το παιδάκι:

- είναι λιγότερο των 2 ετών

- είναι ανοιχτόχρωμο

- έχει ανοιχτά μαλλάκια (κόκκινα, ξανθά)

- παίρνει κάποιο φάρμακο

- έχει μεγάλη ευαισθησία στο δέρμα και στα μάτια

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μωράκια μέχρι τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο καθώς η επιδερμίδα τους είναι ακόμη υπερευαίσθητη. Το δερματάκι τους δεν έχει αναπτύξει ακόμα προστατευτικά φίλτρα και οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου μπορούν να εισχωρήσουν πολύ εύκολα στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δει ο ήλιος ένα μωρό είναι το αντηλιακό και η σωστή χρήση του. Διαλέξτε το κατάλληλο αντηλιακό για την επιδερμίδα του μωρού σας που απευθύνεται σε παιδιά και έχει υψηλό δείκτη προστασίας. Αν το δέρμα του είναι εξαιρετικά ευαίσθητο απευθυνθείτε σε ένα δερματολόγο που θα σας προτείνει ένα αντηλιακό χωρίς χημικά συστατικά. Μπορείτε να βάζετε αντηλιακό ακόμα κι αν το μωρό σας είναι κάτω των 6 μηνών.

Δεν υπάρχει κάποιος 100% ασφαλής τρόπος να προστατέψουμε το παιδί μας από τον ήλιο. Υπάρχουν όμως πολλοι τρόποι για να το προστατέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για να χαρούμε και να απολαύσουμε μια μέρα στην παραλία με ασφάλεια:

- Φροντίστε να μην παραμείνετε πολλές ώρες στην παραλία. Επειδή οι υπεριώδης ακτίνες του ήλιου έχουν την ιδιότητα να αντανακλώνται στις επιφάνειες του νερού και της άμμου, ένα παιδί εξακολουθεί να κινδυνεύει ακόμα κι βρίσκεται σε σκιά.

- Αποφύγετε να επισκέπτεστε την παραλία στο διάστημα από τις 11 έως τις 4, τις ώρες δηλαδή εκείνες κατά τις οποίες η περιεκτικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας σε υπεριώδεις ακτίνες είναι η μεγαλύτερη.

- Ελέγχετε τη σκιά σας. Αν δεν μπορείτε να δείτε τη σκιά σας ή η σκιά σας είναι κοντύτερη από εσάς, θα πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγετε σε σκιερό μέρος.

- Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι από τις 11.00π.μ. ως τις 2.00μ.μ., καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι πάρα πολύ έντονη.

- Φροντίστε πάντα να έχετε μαζί σας ομπρέλα ή μια τέντα για τον ήλιο.

- Μάθετε τα παιδιά να καταφεύγουν στη σκιά της ομπρέλας όταν παίζουν στην παραλία. Αν η ομπρέλα είναι στημένη μακριά απ’ την ακρογιαλιά, την οποία συνήθως προτιμούν τα παιδιά, θα πρέπει να στήσετε μια στο σημείο που παίζουν.

- Να έχετε πάντα μαζί σας και να δίνετε στο παιδί συνέχεια άφθονο νερό. Έτσι το προστατεύεται από την αφυδάτωση.

- Φορέστε στο παιδί καπέλο και φροντίστε να έχετε και κάποιο εφεδρικό. Το παιδί μπορεί πολύ εύκολα να το χάσει ή να το βρέξει.

- Προτιμήστε να αγοράσετε κάποιο μαγιό με προστασία ενάντια στις ακτίνες UV, τα οποία να προφέρουν 40 SPF ή και περισσότερο, ακόμα κι αν βραχούν.

- Καλό θα είναι να φορέσουμε στο παιδάκι μας γυαλιά ηλίου.

- Απλώστε το αντηλιακό καλά σε όλο το σώμα και το πρόσωπο του και μην παραμελήσετε τα γόνατα, τους αγκώνες και τα αυτάκια του.

- Φροντίστε να ανανεώνετε το αντηλιακό στο παιδί σας σχεδόν κάθε 2 ώρες και κάθε φορά που βουτάει κ βγαίνει από τη θάλασσα.

Γενικά:

Αν θέλετε να πάρετε και το μωράκι σας στην παραλία , προγραμματίστε τα μπάνια σας ή νωρίς το πρωί (8.30π.μ. με 10.30π.μ.) η το απόγευμα (μετά τις 5.00μ.μ.) και φροντίστε η παραμονή σας να είναι σύντομη και κάτω από ομπρέλα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...