Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

"Ας ζωγραφίσουμε πάνω, στη μέση και κάτω". Παιχνίδι χωρικών σχέσεων


    <p>Ποιο είναι το δεξιά και το αριστερά; Το πάνω, το κάτω και το μεσαίο; Μπροστά και πίσω; Όλα αυτά αναφέρονται στην προμαθηματική έννοια των χωρικών σχέσεων.</p>

Η θέση, η κατεύθυνση και η σχέση των ανθρώπων και των αντικειμένων με τον χώρο είναι βασικές έννοιες που πρέπει να ενισχυθούν από τη προσχολική ηλικία.

Παιχνίδια για την ανακάλυψη των χωρικών σχέσεων είναι αυτά που το παιδί πρέπει να χρησιμοποιήσει το αντίστοιχο λεξιλόγιο για να περιγράψει τη θέση του αντικειμένου σε σχέση με κάτι άλλο. Ένα τέτοιο απλό παιχνίδι που κάνουμε στη Προσχολική & Πρωτοσχολική ενίσχυση at home, εξερεύνησης των χωρικών σχέσεων είναι το "Ας ζωγραφίσουμε Πάνω, στη Μέση και Κάτω".

Υλικά: φύλλα Α4 ή χαρτόνι, υλικό χρωματισμού (κηρομπογιές, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, νερομπογιές κτλ)

Παιχνίδι: Διπλώνουμε το χαρτί ή χαρτόνι σε τρία μέρη. Έτσι σχηματίζεται ένας χώρος στη κορυφή, άλλος στη μέση και τέλος στη βάση. Το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να ζωγραφίζει στο πάνω κομμάτι, να συνεχίσει στο μεσαίο και να τελειώσει στο κάτω μέρος. Επίσης μπορεί να ζωγραφίσει τρεις διαφορετικές ζωγραφιές για κάθε μέρος του χαρτιού. Κατά τη διάρκεια δεν ξεχνάμε να τονίζουμε που ζωγραφίζει κάθε φορά χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις.

Λεξιλόγιο: πάνω, κάτω, μέση, ξεκινώ, συνεχίζω, τελειώνω, από πάνω, από κάτω, στο κέντρο, στη βάση, στο πάνω μέρος, τέλος κτλ.

Tip: Τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο τον "μεγάλο καμβά" οπότε μπορείτε να κολλήσετε ένα μεγάλο χαρτόνι που έχετε κάνει διακριτά τα τρία μέρη της αρχής, της μέσης και της βάσης και να αφήσετε όρθιο το παιδί (ανάλογα με το ύψος του) να ζωγραφίσει.

Απευθύνεται: Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από 3 ετών για να μάθουν τις χωρικές σχέσεις και να προχωρήσουν έπειτα σε άλλες προμαθηματικές έννοιες. Μπορεί να γίνει από γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.

Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος

ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας

email: amitrakaki@gmail.com

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/2012/11/blog-post_28.html




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...