Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Σηκώνονται, πέφτουν, κάθονται! Πρώτη γραφή-ανάγνωση


    <p>Στη προσχολική ηλικία και ειδικά κατά τη φοίτηση στο Νηπιαγωγείο το παιδί πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε διάφορες προπαρασκευαστικές δραστηριότητες που θα το εντάξουν ομαλά στην εγγράμματη παιδεία του Δημοτικού.</p>

Για αυτό το σκοπό υπάρχουν διάφορες ασκήσεις και παιχνίδια που μπορούν να γίνουν και αναφέρονται σε τομείς όπως: λεπτή-αδρή κινητικότητα, οπτικοκινητικό συντονισμό, προγραφή, προανάγνωση, προμαθηματικές έννοιες κα.

Τα παιδιά που έχουν ανωριμότητα, μια καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου που οδηγούν σε δυσκολίες στη μάθηση χρειάζονται ενισχυτικές ασκήσεις για τους παραπάνω τομείς μέσα απο μια διαφορετική προσέγγιση της διδακτικής εμπειρίας. Εδώ θα παρουσιαστεί μια εισαγωγική άσκηση πρώτης γραφής-ανάγνωσης για παιδιά που τώρα μαθαίνουν τα γράμματα και δυσκολεύονται στη τοποθέτηση τους στο δισδιάστατο χώρο της σελίδας.

Επίσης είναι μια άσκηση και για παιδιά με Δυσγραφία, Δυσλεξία που φοιτούν ήδη στο Δημοτικό και αντιμετωπίζουν προβλήματα χωρικού προσανατολισμού. Η άσκηση λέγεται: "Σηκώνονται, πέφτουν, κάθονται"! και αναφέρεται στο Πως γράφουμε τα γράμματα σε σχέση με τη γραμμή του τετραδίου.

Υλικά: μαγνητικός πίνακας ή ψυγείο ή τραπέζι, τρισδιάστατα γράμματα

Άσκηση: Γράφουμε σε μικρά χαρτάκια τις λέξεις: Σηκώνονται, πέφτουν, κάθονται και δίπλα μαθαίνουμε στο παιδί να βάζει τα γράμματα αντίστοιχα.

WME2IAo.jpg

Tips: Δεν είναι απαραίτητο να γίνει σε μαγνητικό πίνακα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε επιφάνεια. Επίσης στο ψυγείο μπορείτε να έχετε εκεί ανακατεμένα τα γράμματα και να ζητήσετε από το παιδί να τα βάζει σωστά σαν παιχνίδι μέσα στη μέρα. Τέλος παράλληλα ενισχύεται και η λεπτή κινητικότητα πιάνοντας με τα δάχτυλα τα γραμματάκια.

Απευθύνεται: Σε παιδιά που δυσκολεύονται να τοποθετήσουν τα γράμματα σωστά σε σχέση με τη γραμμή αλλά και σε όλα τα παιδιά που μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν τα γράμματα. Μπορεί να γίνει από γονείς, θεραπευτές, εκπαιδευτικούς.

Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος

ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας

email: amitrakaki@gmail.com

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/2013/10/blog-post_28.html




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...