Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

6+1 λόγοι για να στείλω το παιδί μου κατασκήνωση και τι θα πρέπει να προσέξω;


    <p>Μήπως σας έχει περάσει η ιδέα από το μυαλό να στείλετε φέτος το παιδάκι σας κατασκήνωση;</p>
    https://mammyland.com/uploads/

Αναρωτιέστε αν είναι καλή η ιδέα σας και σκέφτεστε συνέχεια τι πρέπει να κάνετε για να πάνε όλα καλά;

Οι διακοπές σημαίνουν ξεκούραση, χαλάρωση, διασκέδαση. Το σημαντικότερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να συζητήσετε με το παιδάκι σας τι θα το ευχαριστούσε να κάνει αυτό το καλοκαίρι, να του προτείνετε ιδέες ζητώντας τη γνώμη του και να προσπαθήσετε να ικανοποιήσετε την επιθυμία του.

Ένα ενδεχόμενο λοιπόν είναι η διακοπές στην κατασκήνωση! Τι πρέπει να προσέξετε αν πάρετε αυτή την απόφαση και για ποιους λόγους είναι καλό να στείλετε το παιδάκι σας σε μια κατασκήνωση;

Τι να προσέξουμε

Για ένα παιδάκι κάτω των 6 ετών είναι σχεδόν ακατόρθωτο το σενάριο της κατασκήνωσης. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δύσκολα μπορούν να αποχωριστούν τους γονείς τους για ένα χρονικό διάστημα, καθώς είναι εξαρτημένα και προσκολλημένα πάνω τους. Αποφύγετε επίσης να το στείλετε σε ευαίσθητες οικογενειακές στιγμές γιατί θα αισθανθεί ότι το απομακρύνεται. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να νιώσει ότι η κατασκήνωση είναι μια λύση για να το απομακρύνεται από κοντά σας.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να συμφωνήσει και εκείνο με την απόφασή σας. Μην πάρετε την πρωτοβουλία και το γράψετε μόνη σας χωρίς πρώτα να το ρωτήσετε και χωρίς να πάρετε την έγκριση του. Αν αποφασίσει ότι τελικά δε θέλει να πάει μη το πιέσετε και σεβαστείτε αυτό που θέλει. Σε περίπτωση που καταλάβετε ότι η άρνηση του οφείλεται σε δισταγμούς και στην ανικανότητα να πάρει αποφάσεις, βοηθήστε το μιλώντας του για τις δραστηριότητες, το περιβάλλον και τις νέες εμπειρίες που θα αποκτήσει εκεί.

Η παρέα βοηθάει πολύ! Καλό είναι, ειδικά την πρώτη φορά, να προσπαθήσετε να το στείλετε μαζί με κάποιο αγαπημένο φίλο του ή με κάποιο ξαδερφάκι και φυσικά αφήστε το να πάρει μαζί του κάποιο παιχνίδι ή ένα αγαπημένο αντικείμενο.

Πρέπει να το προετοιμάσετε για την εμπειρία αυτή! Μπορείτε να του περιγράψετε το όμορφο περιβάλλον που θα συναντήσει, να μιλήσετε για τα πράγματα που θα κάνει εκεί και για τις καινούργιες γνωριμίες με άλλα παιδάκια. Δείξτε του ότι είστε χαρούμενοι που θα πάει διακοπές μόνο του και ενημερώστε το ότι θα βρίσκεται σε έναν χώρο που θα έχει τη δυνατότητα να αθλείται και να ψυχαγωγείται με παιδιά της ηλικίας του.

Σε περίπτωση που έχετε πάρει μαζί την απόφαση και τις τελευταίες μέρες νιώσετε ότι είναι διστακτικό και στεναχωρημένο, καλύτερα να μη του ξαναμιλήσετε για το πόσο όμορφα θα είναι εκεί και για το πόσο ωραία θα περάσει. Πρέπει να το ενθαρρύνετε να πάει πρώτα λίγες μέρες να δει μόνο του και αν δεν του αρέσει τελικά να το διαβεβαιώσετε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα πάτε να το πάρετε.

Φροντίστε να έχετε τακτική επικοινωνία μαζί του, αλλά μη του υπενθυμίζετε συνέχεια πόσο σας λείπει γιατί έτσι θα το αναστατώνεται και θα νιώθει νοσταλγία για το σπίτι του. Τις πρώτες μέρες τα παιδιά γνωρίζονται και δένονται μεταξύ τους και η συνεχής επικοινωνία μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την κοινωνικοποίηση του.

Τέλος, κάντε ότι περνάει από το χέρι σας να περάσει καλά και επιλέξτε μαζί μια κατασκήνωση καλά οργανωμένη που θα του προσφέρει πολλές ευχάριστες δραστηριότητες, ασφάλεια, καθαριότητα, ψυχαγωγία και άθληση για αξέχαστες και μοναδικές διακοπές.

Για ποιους λόγους να στείλω το παιδί μου κατασκήνωση;

1. Το παιδί μαθαίνει τον εαυτό του. Μέσα από τις όμορφες και καθημερινές δραστηριότητες που προσφέρει η κατασκήνωση, το παιδί μαθαίνει να ανακαλύπτει και αναπτύσσει τις ικανότητες του και μπορεί να αποφασίζει τι του αρέσει και τι όχι.

2. Ανεξαρτησία. Το παιδί αρχίζει να παίρνει αποφάσεις χωρίς την καθοδήγηση των γονέων. Μαθαίνει να διαχειρίζεται μόνο του τις ανάγκες του εαυτού του και τις καθημερινές του επιλογές. Λειτουργώντας σύμφωνα με τους κανονισμούς της ομάδας, γίνεται κοινωνικό, ανακαλύπτει τις δυνατότητες του και αναπτύσσει το δυναμικό της προσωπικότητάς του.

3. Μαθαίνει να προσαρμόζετε. Το περιβάλλον της κατασκήνωσης είναι κάτι πρωτόγνωρο και τελείως διαφορετικό για το παιδάκι. Με την παραμονή του στην κατασκήνωση μαθαίνει να προσαρμόζετε σε ένα καινούργιο περιβάλλον και να αποδέχεται τις καινούργιες συνθήκες, αποκτώντας πολλές ευχάριστες εμπειρίες.

4. Μπορεί να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Ανακαλύπτοντας τις ικανότητες του και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα του το παιδί δεν φοβάται τον ανταγωνισμό και αποκτά αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά λειτουργούν σαν ομάδες, δένονται μεταξύ τους και μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες μαθαίνουν να βοηθάνε το ένα το άλλο, χωρίς να αισθάνονται ανταγωνισμό και αρχίζουν να μη φοβούνται τη συνύπαρξη με άλλους.

5. Το παιδί γίνεται υπεύθυνο. Μαθαίνει να λειτουργεί ομαδικά και να προσαρμόζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και όρια. Μαθαίνει να μοιράζεται, να συνυπάρχει και να συνεργάζεται με άλλα παιδάκια της ηλικίας του και έτσι αποκτά μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

6. Αποκτά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Έρχονται καθημερινά σε επαφή με τη φύση, την άθληση, γίνονται περισσότερο δραστήρια και ανακαλύπτουν τη δημιουργικότητα τους μακρυά από τον κόσμο της τεχνολογίας.

7. Ψυχαγωγία, χαρά και διασκέδαση. Μπορεί να αποκτήσει τόσα πολλά εφόδια μέσα σε ένα περιβάλλον χαράς, διασκέδασης και χαλάρωσης. Τα παιδιά γελούν, χορεύουν, τραγουδούν, παίζουν ανέμελα και φυσικά αποκτούν πολλούς φίλους!Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...