Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Το παιδί σας μπήκε στον 3ο του χρόνο


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Το παιδάκι σας μεγαλώνει μέρα με την μέρα, και για πότε έφτασε 3 χρονών ούτε που το καταλάβατε...</span></span></p>

Μέσα από τις πράξεις και τα λογάκια του, θέλει να συνέχεια να σας αποδεικνύει πόσο ικανό και αυτόνομο είναι, και πως μπορεί να καταφέρνει τα πάντα....μόνο του!

Η δημιουργικότητα και η φαντασία του αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς, οι κινήσεις του γίνονται ολοένα και πιο επιδέξιες και φυσικά, αυτό που του αρέσει εξαρχής να κάνει είναι συνέχεια να ζωγραφίζει...

Προσφέρετέ του τα απαραίτητα "εργαλεία", όπως μολύβια, μαρκαδόρους, δαχτυλομπογιές, κηρομπογιές και φυσικά

πολλά-πολλά φύλλα χαρτιού.Φορέστε του μια άνετη και πρόχειρη μπλούζα για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα και αφήστε το να αυτοσχεδιάσει πάνω στο χαρτί. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύεται κάθε του προσπάθεια δίνοντάς του την ευχαρίστηση ότι έκανε κάτι σπουδαίο.

Στην ηλικία αυτή, τα παιδάκια έχουν την τάση να ταξινομούν τα πάντα γύρω τους, και φυσικά τα παιχνίδια τους.Το παιδάκι, έχει αρχίσει να αναγνωρίζει ομοιότητες και διαφορές και αναπτύσσει την ικανότητά του να χωρίζει διάφορα αντικείμενα σε ομάδες.Αρχίζει να φαντάζεται και να φτιάχνει φανταστικές ιστορίες με τα παιχνίδια του με πρωταγωνιστές τα παιχνίδια του ή μέλη της οικογενείας του και άλλων κοντινών προσώπων.

Επίσης, αυτό που του αρέσει ιδιαίτερα είναι το πόσα πρόσωπα και ρόλους μπορεί να αλλάξει μέσα από τις ιστορίες αυτές που πλάθει με το μυαλουδάκι του. Έτσι, την μια στιγμή είναι η Βασίλισσα ή ο Βασιλιάς , την άλλη γιατρός που προσφέρει βοήθεια στην κούκλα ή το σκυλάκι του,

ενώ τους αρέσει ιδιαίτερα να φοράνε διάφορες στολές και καπέλα.

Το παιδί, αντιλαμβάνεται τα πάντα γύρω του, έχει πρότυπο τους γονείς του και είναι φυσικό να προσπαθεί να τους μοιάσει Στην αρχή απλώς λοιπόν, σας μιμείται σε διάφορα πράγματα όπως φαντάζεται ότι κάνει αυτό διάφορες δουλειές του σπιτιού. Παίρνει ένα πανάκι και κάνει ότι καθαρίζει το τραπεζάκι, βάζει τα παιχνίδια του μέσα στο κουτί για να μην είναι σκόρπια...

Επίσης, έχει μάθει να ελέγχει το σώμα του και το πέσιμο πλέον φαντάζει διασκεδαστικό. Παρακολουθήστε, με πόση ευχαρίστηση πηδάει πάνω στο στρώμα του κρεβατιού σας και ξεκαρδισμένο από τα γέλια προσγειώνεται πάνω του. Από την ηλικία αυτή, αρχίζει επιπλέον να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια. Μαθαίνει να μοιράζεται, να περιμένει την σειρά του, να παίζει μαζί με άλλα παιδάκια.

Τα περισσότερα κοριτσάκια αρχίζουν να παρουσιάζουν ένα δείγμα κοκεταρίας με το να φτιάχνουν τα μαλλάκια τους, να θέλουν να ντύνονται όμορφα με τα καλά τους παπουτσάκια, να έχουν κορδελίτσες, τσαντούλες, χτενούλες, ή ακόμη και να βάφουν -όπως η μαμά- τα νυχάκια τους!

Τα αγοράκια, τις περισσότερες φορές, παρουσιάζουν κάποια δείγματα βίας και επιθετικότητας, θέλοντας έτσι να είναι πρώτοι και αρχηγοί στο περιβάλλον τους.

Μην ξεχνάτε, ότι και στις δύο περιπτώσεις τα πράγματα είναι εντελώς φυσιολογικά. Οι αντιδράσεις αυτές είναι απόλυτα φυσιολογικές, γιατί το παιδί όπως αναφέραμε και παραπάνω, μιμείται και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να μπει και να γίνει και αυτός "μεγάλος".Δεν ξεχωρίζει την πραγματικότητα, από το παιχνίδι και απλώς μιμείται τους ρόλους που καθορίζουν το φύλο του.

Μέσα από την δική σας συμπεριφορά και κουβέντα θα καταλάβει και θα υιοθετήσει σωστές συνήθειες και συμπεριφορές.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...