Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Το ..γιο-γιό - Μέρος 1ο


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Στο θέμα αποχώρησης της πάνας και της γνωριμίας με το γιο-γιο, δεν υπάρχουν κανόνες και κανένας δεν μπορεί να σας πει με σιγουριά το πότε ακριβώς θα γίνει επιτυχημένα.</span></span></p>

Ο κανόνας εδώ, είναι ένας: ότι δεν υπάρχουν κανόνες!

Γενικά, σωστή ηλικία για την εκπαίδευση της τουαλέτας δεν υπάρχει, αλλά πριν τους 18-20 μήνες το παιδάκι, είναι σωματικά ανώριμο για να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στην τουαλέτα. Και όταν θα ξεκινήσει κάτι τέτοιο, πρέπει να είναι ΣΩΜΑΤΙΚΑ και ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ έτοιμο.

Όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή, μόνο το μωράκι σας θα σας δείξει σημάδια που θα σας κάνουν να καταλάβετε ότι ...ήρθε η μεγάλη στιγμή! Άλλα παιδάκια ξεκινάνε νωρίτερα και άλλα αργότερα. Μερικά παιδάκια αποκτούν την πρώτη τους επαφή με το γιο-γιο πριν ακόμη κλείσουν τα δύο τους χρόνια, ενώ άλλα καθυστερούν μετά τα 3 χρόνια...Τα περισσότερα παιδάκια, όμως, είναι έτοιμα να αποδεσμευτούν από τις πάνες τους γύρω στο τέλος του δεύτερου χρόνου.

Γι΄αυτό, μην συγκρίνετε το παιδάκι σας με άλλα παιδάκια συνομήλικα γιατί θα πέσετε έξω! Υπάρχουν διάφορα σημάδια που υποδηλώνουν ότι το παιδάκι είναι έτοιμο για αυτή την μεγάλη αλλαγή στην ζωή του. Για παράδειγμα, άν αρχίσει και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι είναι το γιο-γιο, τι είναι η τουαλέτα, άν με διάφορες λέξεις και χειρονομίες σας ανακοινώνει το...ευτυχές γεγονός, άν αρχίσει και δείχνει ότι το ενοχλεί η πάνα και ιδιαίτερα, άν αρχίσει λίγο πριν λερώσει την πάνα του να σας εκφράζει αυτό που είναι έτοιμο να κάνει!

Το μεγαλύτερο σημάδι όμως, είναι όταν το παιδάκι καταφέρνει να μένει στεγνό για 3-4 ώρες κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποκτήσει έλεγχο των μυών του, και είναι έτοιμο για την μεγάλη αλλαγή στην ζωή του.

Πρώτο βήμα

Στην αγορά, υπάρχουν πάρα πολλά γιο-γιο, με ωραίο χρώματα και σχέδια. Διαλέξτε το πιο όμορφο, και παρεούλα με το μικρό σας αρχίστε να του εξηγείτε τι είναι αυτό και σε τι χρησιμεύει. Διαβάστε του ευχάριστα βιβλιαράκια με φωτογραφίες πάνω στο θέμα της τουαλέτας, αφήστε το να το περιεργαστεί και να παίξει μαζί του... αφήστε το να εξοικειωθεί με το καινούργιο του παιχνίδι!

Ποτέ, μην αναγκάσετε στο παιδί να το χρησιμοποιήσει αν δεν βλέπετε ότι είναι έτοιμο. Το πρώτο βήμα για την κατάργηση της πάνας, είναι να κρατήσετε το παιδί στεγνό όλη την ημέρα. Αφήστε το χωρίς πάνα ώστε να αρχίσει να μαθαίνει τα σημάδια του σώματος και φροντίστε να έχετε σε ευδιάκριτο μέρος το γιο-γιο, ώστε ανά πάσα στιγμή να το μπορεί να το χρησιμοποιήσει (ιδιαίτερα βολική εποχή για να ξεκινήσει η "αλλαγή", είναι το καλοκαίρι)

Προσπαθήστε να δώσετε να καταλάβει το παιδί την έννοια του γιο-γιο, τι κάνουμε σε αυτό, για να συνδέει το γιο-γιο με την συγκεκριμένη λειτουργία του.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...