Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ποια παιχνίδια αρέσουν στο παιδί μας;


    <p><strong>Τα παιχνίδια αναμφισβήτητα δίνουν μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση στο παιδάκι.</strong></p>

Όσο μεγαλώνει αναπτύσσει τις ικανότητες του και χειρίζεται τα παιχνίδια με μεγαλύτερη σιγουριά και επιδεξιότητα. Όταν καταφέρει να πετύχει το στόχο του, η επιτυχία αυτή του προσφέρει ένα μοναδικό αίσθημα αυτοεκτίμησης και μεγάλη ικανοποίηση.

Ο αριθμός και ο τύπος των παιχνιδιών επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο που παίζει το παιδάκι. Η μεγάλη ποσότητα παιχνιδιών αποθαρρύνει τις κοινωνικές επαφές αλλά ασκεί ένα ερεθιστικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την ατομική εξερεύνηση. Παιχνίδια όπως το ντόμινο και τα διάφορα παιχνίδια κίνησης (τσουλήθρες, τραμπάλες, κούνιες) διευκολύνουν την επαφή με τους άλλους. Παιχνίδια όπως κούκλες, αυτοκινητάκια, αεροπλάνα, φορτηγά, κουζινικά και γενικότερα αντικείμενα σε μικρογραφία διευκολύνουν το παιχνίδι της μίμησης και της φαντασίας.

Αν επιλέξουμε ένα παιχνίδι κατάλληλο για το παιδί μπορούμε να ασκήσουμε μια θετική επίδραση στην ανάπτυξη του. Όταν αποφασίζουμε να αγοράσουμε ένα παιχνίδι για το μικρούλη μας δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σαν κριτήριο επιλογής το γεγονός ότι είναι σύνθετο, πρωτότυπο και ακριβό. Αυτά τα παιχνίδια αρέσουν στους μεγάλους, ενώ τα παιδιά διασκεδάζουν με όλα εκείνα που τους επιτρέπουν να παίρνουν πρωτοβουλία και να ακολουθούν τη φαντασία τους.

Καλύτερα λοιπόν να αφήνουμε το παιδάκι να παίζει με οικιακά σκεύη και τα αντικείμενα που βρίσκει μόνο του να ασχοληθεί, παρά να γεμίζουμε το δωμάτιο του με ακριβά και πολλά παιχνίδια που μετά από ένα πρώτο στιγμιαίο ενδιαφέρον πιθανόν δε χρησιμοποιεί.

Πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι το παιδί τείνει περισσότερο προς το "παιχνίδι-πράξη" και όχι προς το "παιχνίδι-αντικείμενο".

Ένα παιχνίδι για να είναι παράλληλα και μορφωτικό πρέπει να έχει μερικά απαραίτητα προσόντα: Να είναι ελκυστικό, να είναι κατάλληλο για τις φυσικές και πνευματικές ικανότητες του παιδιού μας, ικανό να το ερεθίσει να ασχοληθεί μαζί του και να το εξερευνήσει, να το βοηθάει να αυτενεργεί παρά να είναι ένας απαθής θεατής, να μπορεί να χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους, να είναι σίγουρο και ασφαλή και πάνω από όλα να μη περιορίζει τη φαντασία του σε σταθερά πλαίσια.

Στην περίοδο από ενός μέχρι τριών ετών το παιδάκι λατρεύει τα μαλακά πράγματα. Του αρέσει να αγκαλιάζει κούκλες και ζωάκια και τα παιχνίδια αυτά το βοηθούν να εξωτερικεύει τα συναισθήματα του. Γίνεται αρχηγός σε ένα μικρόκοσμο που αναπαριστά τη ζωή του και στους μικρούς του φίλους μπορεί να κάνει όλα όσα δε του επιτρέπονται να κάνει στους ανθρώπους.

Επίσης, συχνά τα αντικείμενα που προτιμάει είναι τα σκεύη της κουζίνας και τα οικογενειακά αντικείμενα. Βρίσκει μαγευτικά και ενθουσιάζεται πολύ με τα αντικείμενα που λερώνουν (λάσπη, άμμο) έτσι όπως λατρεύει να παίζει και με το νερό.

Ο μικρός εξερευνητής χρειάζεται ένα βοηθό στο πλευρό του και πάνω από όλα πρέπει να φροντίσετε να του εξασφαλίσετε το χρόνο σας. Το παιδάκι θέλει να είναι μαζί σας όχι για να παρεμβαίνετε ή να του λέτε διαρκώς το πρέπει να κάνει αλλά για να του συμπαραστέκεται και να το βοηθάτε όταν θα το ζητήσει. Το παιχνίδι είναι ανακάλυψη, πείραμα και φαντασία!

Ξεχάστε λοιπόν την καθημερινότητα με τα προβλήματα και τα άγχη, καθίστε στο πάτωμα και χαρίστε στο μικρούλη σας την πλήρη και αδιάσπαστη προσοχή σας.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...