Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Ξεκλείδωσε σωστά! Άσκηση-παιχνίδι Οπτικής διαφοροποίησης στις Μαθησιακές δυσκολίες


    <p>Ποιοι είναι οι αριθμοί, ποια είναι τα γράμματα; Μια ερώτηση που πλέον τα παιδιά ήδη απο το Νηπιαγωγείο είναι σε θέση να απαντήσουν αρκετά ικανοποιητικά.</p>

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ξεχωρίσουν γρήγορα και πετυχημένα τις μορφές τους;

Πρόκειται συνήθως για παιδιά που δεν έχουν ευχέρεια στην οπτική αναγνώριση των λεπτομερειών και των διαφορών μεταξύ αυτών των συμβόλων. Για αυτό και μια μικρή 6 ετών όταν της ζητούσα να μου δείξει το /8/ πολλές φορές το μπέρδευε με το /3/ και συνέχιζε να κάνει και άλλες παρανοήσεις ανάμεσα στα σχήματα των αριθμών και των γραμμάτων όπως το /ξ/ με το /ζ/.

Η οπτική διάκριση είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των υπόλοιπων σχολικών δεξιοτήτων του παιδιού. Για αυτό και κρίνεται υψηλής προτεραιότητας στα προγράμματα εκπαίδευσης ειδικής αγωγής. Μια απο τις ασκήσεις η οποία εμπλέκει το παιδί στη διαδικασία αναγνώρισης και ταύτισης είναι και η: "Ξεκλείδωσε σωστά"!!

Υλικά: μαρκαδόρος, σελοτέιπ, χαρτί Α4, ψαλίδι, λουκέτα με κλειδιά

cFDHnoi.jpg

Άσκηση: Σε κάθε λουκέτο γράφετε αριθμούς ή γράμματα καθώς και στα αντίστοιχα κλειδιά τους. Τα απλώνετε όλα σε ένα τραπέζι μπροστά από το παιδί.

DdPFLFv.jpg

Κάθε φορά ζητάτε απο το παιδί να βρει κάποιο συγκεκριμένο αριθμό ή γράμμα και να βάλει το αντίστοιχο κλειδί στο λουκέτο!

Z7OVzch.jpg

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

- Να δείξετε το λουκέτο με το γραμμένο αριθμό/γράμμα και το παιδί να διαλέξει απο όλα τα κλειδιά το σωστό και να ξεκλειδώσει.

- Να πείτε τον αριθμό/γράμμα και το παιδί να βρει το λουκέτο με το σωστό κλειδί και να ξεκλειδώσει.

Tip: Για παιδιά προσχολικής ηλικίας που θέλετε να ενισχύσετε την οπτική τους διάκριση μπορείτε να παίξετε με γεωμετρικά σχήματα!

Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος

ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας

email: amitrakaki@gmail.com

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...