Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεϊνες


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει:</span></span></p>

-50-60% υδατάνθρακες*

-25-30% λίπη**

-10-15% πρωτεΐνες***

*ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: δίνουν στον οργανισμό ενέργεια. Το πλεόνασμά τους, όμως, μετατρέπεται σε λίπος. Οι δύο βασικοί υδατάνθρακες είναι η ζάχαρη και το άμυλο.Τους υδατάνθρακες τους βρίσκουμε σε όλες τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη (πχ μπισκότα, κέικ) και σε αυτές που περιέχουν άμυλο (πχ ψωμί, μακαρόνια, όσπρια, ρύζι) Υπάρχουν και οι σύμπλοκοι υδατάνθρακες στα φρούτα και στα λαχανικά.

**ΛΙΠΗ: αποτελούν πηγή ενέργειας απαραίτητη για την σωματική και νοητική ανάπτυξη. Η υπερβολική τους κατανάλωση οδηγεί σε συσσώρευση λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος. Καλό είναι να αποφεύγετε τα κεκορεσμένα λίπη και να προτιμάτε τα ακόρεστα. Τα λίπη βρίσκονται στο παχύ κρέας, τα αλλαντικά, το λάδι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα Το ελαιόλαδα θεωρείται πρότυπη πηγή λιπαρών, γιατί προσφέρει μόνο ακόρεστα λιπαρά και είναι πλούσιο σε θερμίδες.

***ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ: είναι απαραίτητες για την αύξηση και ανανέωση των ιστών, όχι απαραίτητες ως πηγή ενέργειας. Τις βρίσκουμε στα δημητριακά, τα αυγά, τα ψάρια, τα πουλερικά, τους ξηρούς καρπούς και τα γαλακτοκομικά.

Οι ΦΥΤΙΚΕΣ IΝΕΣ , βοηθούν πολύ στην σωστή λειτουργία του εντέρου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν υπάρχει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Η ημερήσια ανάγκη του παιδιού σε φυτικές ίνες είναι περίπου 20 γραμμ. /ημέρα. Ποσότητα ίση με περίπου 4 φέτες μαύρου ψωμιού.Η υπερκατανάλωση όμως δημιουργεί παρενέργειες, γιατί οι φυτικές ίνες εμποδίζουν τον παιδικό οργανισμό να αφομοιώσει τις βιταμίνες και τα άλατα.

Φυτικές ίνες έχουν τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα, το ψωμί ολικής αλέσεως, το μη αποφλοιωμένο ρύζι και γενικά τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...