Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού


    <p>Η αξία της σωστής διατροφής</p>

Λονδίνο: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά, καθώς και νερό, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Ερευνητές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, με επικεφαλής τη Λίντα Έγκλουντ-Έγκε από την Ακαδημία Σαλγκρένσκα, ανέλυσαν στοιχεία πρόωρων τοκετών μεταξύ περίπου 66.000 γυναικών, από τις οποίες οι 3.500 (5,3%) είχαν γεννήσει πρόωρα.

Η μελέτη έδειξε σημαντική μείωση της πιθανότητας πρόωρου τοκετού, ιδίως για όσες γυναίκες αποκτούσαν το πρώτο τους παιδί και ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά και νερό.Επίσης μειωμένο κίνδυνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είχαν και όσες έκαναν πιο παραδοσιακή διατροφή με πολλές βραστές πατάτες, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά.

Ο πρόωρος τοκετός, πριν την 37η εβδομάδα της κύησης, έχει συσχετιστεί με διάφορα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας των παιδιών, ενώ ευθύνεται για σχεδόν τα τρία τέταρτα (το 75%) των θανάτων των νεογέννητων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή της εγκύου μπορεί να επηρεάσει άμεσα το έμβρυο και η νέα μελέτη το επιβεβαιώνει.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, η λεγόμενη «δυτική» διατροφή, που είναι πλούσια σε αλμυρά και γλυκά σνακ, λευκό ψωμί, τηγανητές πατάτες, σάλτσες, ζυμαρικά, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και γλυκά, δεν φαίνεται να αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Εκτιμούν ωστόσο ότι η διατροφή με φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά είναι πιο σημαντική για την έγκυο από το να αποκλείει απλώς τη «δυτική» διατροφή από το μενού της.

Σε συνοδευτικό άρθρο στο British Medical Journal, η καθηγήτρια του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, Λουσίλα Πόστον, σχολιάζει πως, «για μια ακόμη φορά, μια μελέτη δείχνει ότι το να τρώει μια έγκυος υγιεινά, είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Οι γιατροί οφείλουν να περνάνε αυτό το μήνυμα, ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν υγιεινή διατροφή». Άλλοι παράγοντες, εκτός της διατροφής, που μπορεί να συμβάλουν στον πρόωρο τοκετό, είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς επίσης αν η γυναίκα έχει ήδη γεννήσει ένα παιδί πρόωρα, οπότε αυξάνεται η πιθανότητα να γεννήσει πρόωρα και τα επόμενα παιδιά της. Ακόμα,στις πολύδυμες κυήσεις υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού.

news.in.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...