Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Το άγχος ευθύνεται για τον πρόωρο τοκετό


    <p><strong><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Γυναίκες, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως αγχωμένες για την εγκυμοσύνη τους, ίσως διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα,</span></span></strong><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;"> δείχνει νέα μελέτη.</span></span></p>

Ερευνητές βρήκαν ότι μεταξύ 1.820 εγκύων γυναικών, αυτές με τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την εγκυμοσύνη τους είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα από αυτές που είχαν ελάχιστο άγχος.

Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Journal of Psychosomatic Medicine. H ένταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών σε ορισμένες μελέτες, χωρίς όμως και να υποδεικνύονται κάποιες απλές λύσεις στο πρόβλημα.

Για την τρέχουσα μελέτη, ερευνητές εξέτασαν γυναίκες που ανησυχούσαν για την εγκυμοσύνη τους, δηλαδή είχαν άγχος για τον τοκετό και τη γέννηση, ή προβληματίζονταν έντονα για συνήθη πρώιμα προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη όπως αιμορραγία και ναυτία. Ο σκοπός ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον ο κίνδυνος πρώιμου τοκετού επηρεάζεται από τύπους άγχους που οι γυναικολόγοι μπορούν αρκετά εύκολα να αντιμετωπίσουν.

Για παράδειγμα, οι φόβοι μιας γυναίκας για τον τοκετό μπορούν να κατευναστούν με λεπτομερή συζήτηση με τον γιατρό της, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης με επικεφαλής τη δρα Suezanne T. Orr του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Καρολίνας στην πόλη Greenville της Βόρειας Καρολίνας.

Φόβοι για την εγκυμοσύνη

Οι ερευνητές ζήτησαν από τις 1.820 γυναίκες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τους φόβους τους κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής τους στο γιατρό για προγεννητικό έλεγχο. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν κατά πόσον είχαν άγχος για την εργασία και τον τοκετό, για την υγεία του παιδιού, για τη ναυτία, τους πόνους, την αιμορραγία κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης, ή για προβλήματα υγείας σε προηγούμενες ή στην τρέχουσα εγκυμοσύνη. Στη συνέχεια τους δόθηκαν «βαθμοί» από 0 μέχρι 6.

Συνολικώς, η ομάδα της Orr βρήκε ότι γυναίκες που είχαν βαθμούς 5 ή 6 είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού από αυτές με μικρότερους βαθμούς. «Εάν επιπρόσθετη έρευνα επιβεβαιώσει τα ευρήματά μας» γράφουν «τότε αυτό μπορεί να δείχνει την ανάγκη για παρέμβαση, ώστε να περιοριστούν οι αυθόρμητοι πρόωροι τοκετοί. Το άγχος είναι μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί». Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι ανησυχίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, μπορούν σε γενικές γραμμές να κατευναστούν με κατάλληλη εκπαίδευση.

«Εγκυοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τους ειδικούς σχετικά με τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης και τη διαδικασία του τοκετού έτσι ώστε να μειώσουν τις ανησυχίες τους, άρα και τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό», επισημαίνει η ομάδα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...