Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Η γονιμότητα των ανδρών εξαρτάται από… τη μητέρα τους!

    Η γονιμότητα των ανδρών εξαρτάται περισσότερο από τον τρόπο ζωής των μητέρων τους στη διάρκεια της κυήσεως παρά απ΄ τον δικό τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Σαρπ, τον κορυφαίο επιστήμονα της Αναπαραγωγικής Βιολογίας στη Βρετανία, επανεξέτασαν όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή των σπερματοζωαρίων, διαπιστώνοντας πως ό,τι κάνει η έγκυος ασκεί σημαντική επίδραση στην αναπαραγωγική ικανότητα του γιου της αργότερα στη ζωή του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κάπνισμα, η έκθεση στα εντομοκτόνα και η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης κάνουν μεγαλύτερο κακό στον άντρα απ΄ ό,τι η έκθεσή του σε αυτά μετά τη γέννησή του.

Μολονότι, εξάλλου, οι βλάβες που προκαλούνται μετά την ενηλικίωση του άνδρα μπορούν να αντιστραφούν εάν αυτός κόψει τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, οι βλάβες που προκαλούνται ενόσω βρίσκεται στη μήτρα μάλλον είναι μη αναστρέψιμες.

Ο καθηγητής Σαρπ εκτιμά ότι αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι η έκθεση του εμβρύου στις τοξίνες μειώνει τον αριθμό των επονομαζόμενων κυττάρων Sertoli. Τα κύτταρα αυτά είναι απαραίτητα για την ωρίμαση των σπερματοζωαρίων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του άνδρα.

Δεδομένου ότι σχεδόν ένας στους πέντε άντρες έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως οι γυναίκες πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τα μωρά τους στη διάρκεια της κύησης.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη βασίστηκε στην αξιολόγηση μελετών απ΄ όλο τον κόσμο για τις επιδράσεις διαφόρων παραγόντων (όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έκθεση σε διάφορα χημικά) στην ανδρική γονιμότητα.

Μία από τις μελέτες, που αφορούσε τις συνέπειες από ένα χημικό ατύχημα σε ιταλικό εργοστάσιο, έδειξε πως από τη διαρροή των χημικών δεν επηρεάστηκε η γονιμότητα των ανδρών που εκείνη την εποχή ήταν ήδη ενήλικες. Αντιθέτως, όσοι γεννήθηκαν λίγους μήνες μετά το ατύχημα, είχαν χαμηλότερο από τον αναμενόμενο αριθμό σπερματοζωαρίων όταν ενηλικιώθηκαν.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμη ότι χημικές ουσίες των τροφίμων, των καλλυντικών και των καθαριστικών προϊόντων μπορεί να ευθύνονται για ορισμένες συγγενείς (εκ γενετής) δυσμορφίες των γεννητικών οργάνων και για αύξηση του κινδύνου αναπτύξεως καρκίνου των όρχεων αργότερα στη ζωή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι ίδιες ουσίες επηρεάζουν κατ΄ ανάλογο τρόπο και τους ενήλικους άνδρες.

Οπως γράφει ο δρ Σαρπ στην επιθεώρηση «Ρhilosophical Τransactions of the Royal Society Β», αν και είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη πως η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται από την έκθεση σε περιβαλλοντικά εντομοκτόνα, «αυτό μοιάζει εν πολλοίς μη τεκμηριωμένο» καθώς «δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία πως η έκθεση των ενηλίκων ανδρών σε συνήθεις περιβαλλοντικές χημικές ουσίες ασκεί σημαντική επίδραση στη γονιμότητα».

Κάπνισμα και τρόπος ζωής

Κατ΄ αντίστοιχο τρόπο, η νέα μελέτη δείχνει πως συνολικά το κάπνισμα κατά την κύηση μπορεί να μειώσει έως κατά 40% τον αριθμό των σπερματοζωαρίων αργότερα στη ζωή, ενώ όταν καπνίζει ένας ενήλικος άνδρας ο αριθμός των σπερματοζωαρίων του μπορεί να είναι έως 10% χαμηλότερος από τον φυσιολογικό.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες των ενηλίκων ανδρών που αποτελούν πλήγμα για το σπέρμα τους: παχυσαρκία και καθιστικός τρόπος ζωής διαπιστώθηκε ότι επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητά τους να αποκτήσουν απογόνους.

«Η νέα μελέτη μάς υπενθυμίζει ότι η ικανότητα παραγωγής σπερματοζωαρίων εδραιώνεται πολύ νωρίς στη ζωή- πιθανώς πριν από τη γέννηση», σχολιάζει ο δρ Αλαν Πέισι, ειδικός στην ανδρική γονιμότητα από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να μην εκθέτουν οι έγκυοι τα αγέννητα μωρά τους σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Οι δε άνδρες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε ό,τι πλήττει την αναπαραγωγική ικανότητά τους- μεταξύ αυτών η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, τα καυτά μπάνια και η χρήση ουσιών».

Πηγή: tanea.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...