Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2015: Πολλές γλώσσες – Μια γιορτή

    Ο Πρόεδρος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ιδρυμάτων στην Αθήνα (EUNIC) μας αναλύει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να δώσουμε το παρών στις 26 Σεπτεμβρίου στην «Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών»

Στις 26 Σεπτεμβρίου και με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών» θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή φορά στην Αθήνα η μεγάλη Γιορτή της Γλώσσας, στην οποία συμμετέχουν δεκατρία ευρωπαϊκά πολιτιστικά ινστιτούτα και πρεσβείες. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος η πλατεία Κλαυθμώνος, στην καρδιά της πόλης, θα μεταμορφωθεί σε ένα κέντρο πολυγλωσσίας και ψυχαγωγίας με πάμπολλες δυνατότητες για τους επισκέπτες του.


Tα ευρωπαϊκά πολιτιστικά ινστιτούτα και οι πρεσβείες έχουν διοργανώσει μια γιορτή για όλη την οικογένεια, μια συναρπαστική περιήγηση ανά την Ευρώπη, με χορούς, τραγούδια, παιχνίδια, διαγωνισμούς.

Το πρόγραμμα είναι πλούσιο, έτσι που καθένας θα βρει κάτι που να του κινήσει το ενδιαφέρον. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές χάρη στη European Union National Institutes for Culture (EUNIC ), τα ευρωπαϊκά πολιτιστικά ινστιτούτα και οι πρεσβείες έχουν διοργανώσει μια γιορτή για όλη την οικογένεια και θα δώσουν την ευκαιρία για μια συναρπαστική περιήγηση ανά την Ευρώπη, με χορούς, που μας προσκαλούν να ακολουθήσουμε το ρυθμό τους, με τραγούδια, που θα σας ταξιδέψουν στις περιοχές ξένων γλωσσών, με παιχνίδια και πληροφορίες για το πώς μπορείτε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σε μια ξένη γλώσσα στην Αθήνα. Μπορεί ακόμη και να κερδίσετε ένα δωρεάν πρόγραμμα εκμάθησης ξένης γλώσσας, εάν έχετε πάρει μέρος στον online διαγωνισμό.
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρική performance από τους μαθητές της θεατρικής ομάδας της Ελληνογαλλικής σχολής Εugène Delacroix, μουσική και παραδοσιακούς χορούς από την Πολωνία και το Πολωνικό Σχολείο, λαϊκούς ρουμάνικους χορούς από τη Πρεσβεία της Ρουμανίας, το σύλλογο Αγιος Στέφανος ο Μέγας και το σύλλογο Αρμονία, χίλιες και μια εφευρέσεις από το Σουηδικό Ινστιτούτο και το Σύλλογο Σουηδικής Γλώσσας, πολιτισμικές διαδρομές στην Ελλάδα από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ορχηστρικό Σύνολο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

Το Βρετανικό Συμβούλιο και η Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος θα μας δείξουν γιατί η Βρετανία είναι σπουδαία ενώ θεατρική παράσταση με την αγαπημένη Heidi θα παρουσιάσουν η Πρεσβεία της Ελβετίας, ο Χρήστος Τριπόδης και η παιδική σκηνή της Εταιρίας Μέθεξις.

JXQwT2q.jpg

 

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο καθώς και η Ιταλική Σχολή θα μας μάθουν ιταλικές λέξεις, η Τσεχία και η Τσεχική Κοινότητα θα κάνουν μαγικά, η Πρεσβεία της Αυστρίας και το Ινστιτούτο ÖSD Hellas - Σχολή Μωραίτη θα μας ταξιδέψουν στη Αυστρία της μουσικής ενώ το Goethe-Institut Athen και το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης θα παρουσιάσουν μουσικοχορευτική παράσταση για το πώς η φιλία περνάει από τη μουσική.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή όλων των χωρών που θα τραγουδήσουν το χόκι, πόκι. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η ηθοποιός Ευαγγελία Μουμούρη.

Γιορτάζοντας την Ημέρα Γλωσσών, ένα είναι βέβαιο: Το να καταλαβαίνουμε τη γλώσσα του Άλλου δεν εγγυάται ότι θα ανταποκριθούμε επαρκώς στις προκλήσεις των καιρών. Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο – μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Το πόσο χρήσιμο είναι, ωστόσο, να μπορούμε να συνεννοηθούμε σε μια ξένη χώρα, πολλοί το έχουν βιώσει και το συγκαταλέγουν στις πολύτιμες εμπειρίες τους. Η γλωσσομάθεια ανοίγει πόρτες, χτίζει γέφυρες και επιτρέπει την αρμονική συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση.

Η εκδήλωση όμως δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους φετινούς χορηγούς μας ΙKEA και Public, τους οργανισμούς Esn Greece European Student’s Forum καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας μας.

Θα χαιρόμουν πολύ να δω και πάλι τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να συμμερίζονται τον ενθουσιασμό των διοργανωτών.

Ματίας Μακόβσκι
Γενικός Διευθυντής του Goethe-Institut Athen και Διευθυντής των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Πρόεδρος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ιδρυμάτων στην Αθήνα (EUNIC )

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...