Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Ποια είναι τα τρόφιμα-ασπίδα για το δέρμα μας από τον ήλιο

    Μένουμε σε μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στον πλανήτη και αυτό αποτελεί ένα προτέρημα, ιδιαίτερα ωφέλιμο όσον αφορά την ψυχική καθώς επίσης και τη σωματική μας ευεξία.

Εντούτοις, η χωρίς όρια έκθεση στο ηλιακό φως ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους, με τους ερεθισμούς αλλά και τον καρκίνο του δέρματος να είναι οι σημαντικότεροι.

Τα αντιηλιακά είναι σίγουρα η αρχική ασπίδα για την προστασία μας, όμως η χρησιμοποίησή τους έχει αντενδείξεις και σίγουρα δεν είναι δυνατόν αποκλειστικά μόνη της να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο.

Για του λόγου το αληθές, έχουν καταγραφεί καταγγελίες για τοξικά χημικά πρόσθετα σε μερικά αντηλιακά και αναφορές για μικρότερη δημιουργία από τον οργανισμό βιταμίνης D στο δέρμα, εξαιτίας της εντονότερης χρησιμοποίησης των αντιηλιακών σκευασμάτων και του υψηλού δείκτη προστασίας τους.

VhGwl7O.png

Σε επιστημονική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Nutrition Revision, επισημαίνεται πως όταν το σώμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως, οι υπεριώδεις ακτίνες Α δημιουργούν οξειδωτικές ενώσεις στα κύτταρα καθώς και στο DNA, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στοιχείων ελαττώνονται σε μεγάλο βαθμό.

Με βάση περαιτέρω αναλύσεις, μία μεγαλύτερη (ή έστω μία επαρκής) διατροφική πρόσληψη βιταμινών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μικροστοιχείων καθώς και φυτοχημικών ουσιών, περιλαμβανομένων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω-3, ω-6 και ω-9, αποδείχθηκε επιστημονικά ότι παρέχει σημαντική προστασία.

Η μητέρα φύση φαίνεται ότι διαθέτει έναν μοναδικό τρόπο να προσφέρει τα σωστά εφόδια για την προστασία του οργανισμού, δίνοντάς μας  έναν μεγάλο αριθμό τροφών οι οποίες δρουν προστατευτικά από την ακτινοβολία του ήλιου και οι οποίες βρίσκονται σε αφθονία ειδικά το καλοκαίρι.

Τα τρόφιμα-ασπίδα από την ακτινοβολία του ήλιου

Να τρώτε λαχανικά και φρούτα τα οποία έχουν πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα, όπως για παράδειγμα είναι η τομάτα, το καρότο, το καρπούζι και διάφορα berries κόκκινου ή παρόμοιων χρωμάτων.

yRqmSfj.jpg

Οι εν λόγω τροφές είναι ιδιαίτερα περιεκτικές σε λουτεΐνη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο και με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά μεταμορφώνονται σε αντηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας!

sDmrIrB.png

Ακόμη, το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες, αναγκαίες όσον αφορά την αναδημιουργία της επιδερμίδας. Προσθέστε ταχίνι ή φυστικοβούτυρο στο πρωινό ή στο σνακ στη διάρκεια της μέρας και θωρακίστε το δέρμα σας με ένα επιπλέον σύμμαχο.

rKYjsb8.jpg

Τέλος, καταναλώστε τα πράσινα λαχανικά. Η γνωστή σε όλους γλιστρίδα είναι κι αυτή με τη σειρά της ιδιαίτερα περιεκτική σε λιπαρά οξέα καθώς και φυτικές ίνες οι οποίες είναι ικανές να βοηθήσουν στην ελάττωση του ρυθμού εμφάνισης ρυτίδων και του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου στο δέρμα.

1blE0wl.jpg

Το φετινό καλοκαίρι, διαλέξτε προσεκτικά μία πολύ καλή αντιηλιακή κρέμα, ταυτόχρονα όμως μην ξεχνάτε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά εποχής καθώς επίσης και το θρεπτικό ταχίνι ή το γευστικό φυστικοβούτυρο και φτιάξτε μία ισχυρή θωράκιση για το σώμα και την επιδερμίδα σας!

Επεξεργάστηκε από admin




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...