Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Νέα τεχνική εγκεφαλικής απεικόνισης διαγιγνώσκει τον αυτισμό

Χάρη σε μια νέα τεχνική νευροαπεικόνισης οι επιστήμονες μπορούν τώρα να προβλέψουν ποια βρέφη (σε ηλικία έξι μηνών) από αυτά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα αναπτύξουν τη διαταραχή του αυτισμού μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Αυτή είναι η πρώτη φορά, που η διάγνωση βασίζεται στον εντοπισμό των διαφορών που εμφανίζουν οι λειτουργικές συνδέσεις στον εγκέφαλο των βρεφών, δηλαδή τον τρόπο που οι περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται μεταξύ τους και συγχρονίζονται, έτσι ώστε να επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη της νόησης, τη λειτουργία της μνήμης και τη συμπεριφορά ενός ατόμου, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Αμερικανοί ερευνητές των Ιατρικών Σχολών των πανεπιστημίων της Β.Καρολίνα και της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, με επικεφαλής τους καθηγητές ψυχιατρικής Τζόζεφ Πίβεν και Τζον Προύετ αντίστοιχα, μελέτησαν τους εγκεφάλους 59 βρεφών, με κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, την ώρα που κοιμόντουσαν.

Χάρη σε μια τεχνική μαγνητικής λειτουργικής απεικόνισης (Functional Connectivity Magnetic Resonance Imaging – fcMRI), οι επιστήμονες συνέλλεξαν στοιχεία για χιλιάδες λειτουργικές συνδέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου των παιδιών. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, συνέκριναν τις εγκεφαλικές συνδέσεις αυτών των βρεφών έξι μηνών, με τις αντίστοιχες συνδέσεις που είχαν βρεθεί μέσω ανάλογης απεικόνισης σε άλλα δίχρονα παιδιά, τα οποία είχαν ήδη διαγνωσθεί με αυτισμό.

Από την έρευνα ανακαλύφθηκαν 974 λειτουργικές συνδέσεις του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με τον αυτισμό. Κατά αναλογία, με τη νέα μέθοδο εντοπίστηκαν 9 από τα 11 παιδιά που τελικά εμφάνισαν αυτισμό ως την ηλικία των δύο ετών. Σε ποσοστό, η ακρίβεια στις προβλέψεις των επιστημόνων έφτασε το 81%.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, περίπου ένα παιδί στα 68 παγκοσμίως εμφανίζει την ομάδα των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 20% περίπου, όταν προϋπάρχει οικογενειακό ιστορικό αυτισμού.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, η διάγνωση και η παρέμβαση με τη βοήθεια της επιστήμης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με αυτισμό. Προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια της τεχνικής τους οι επιστήμονες δεσμεύονται να δοκιμάσουν ξανά στο μέλλον, σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, τη μέθοδο της απεικόνισης του εγκεφάλου για τη διάγνωση του αυτισμού.

Σχόλια Χρηστών


Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×