Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Θηλασμός και τεκνοποίηση αποτελούν ασπίδα για τον καρκίνο του μαστού

    Νέες επιδημιολογικές μελέτες εστιάζουν στα πλεονεκτήματα τα οποία παρέχουν στις γυναίκες η τεκνοποίηση και ο θηλασμός, έναντι του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τη χειρουργό μαστού Φιορίτα Πουλακάκη, παρότι οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε αδιάσειστα δεδομένα, μολαταύτα παρουσιάζουν μεγάλα οφέλη για όσες γυναίκες επιλέγουν τρόφιμα τα οποία δεν αυξάνουν το λιπώδη ιστό - επομένως και τα οιστρογόνα - και επίσης εφαρμόζουν μία δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα καθώς και ελαιόλαδο.

Ακόμη τα δεδομένα αποκαλύπτουν πως σημαντικό κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες οι οποίες καπνίζουν και καταναλώνουν οινόπνευμα σε μεγάλες ποσότητες, αφού και οι δύο αυτές συνήθειες έχουν άμεση σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η σωματική άσκηση καθώς και μια ισορροπημένη δίαιτα θα ενισχύσει τις φυσικές άμυνες του γυναικείου σώματος, ενάντια και στον καρκίνο του μαστού, ελαττώνοντας τις πιθανότητες κινδύνου έως 30% και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο της ηλικίας της εμμηνόπαυσης.

Ελπιδοφόρα φαίνεται ότι είναι ακόμη η συσχέτιση της τεκνοποίησης και του θηλασμού έναντι του καρκίνου του μαστού.

Όπως υπογραμμίζει η γιατρός, η πρωτογενής πρόληψη έχει να κάνει με όλες τις ηλικίες γυναικών, όμως, θεωρείται πολύ σημαντικό να αποκτήσει παιδί προτού τα 35 της χρόνια, εφόσον βεβαίως αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά επίσης και να θηλάσει περισσότερο από 2 μήνες το μωρό της μετά τη γέννα.

Στη δευτερογενή πρόληψη οι γιατροί συμβουλεύουν την σε μηνιαία βάση αυτοεξέταση σε όλες τις ενήλικες γυναίκες, αλλά επίσης και την επιλογή των κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων.

 




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...