Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Γιατί πρέπει να αφήνουμε το μωρό να κλαίει


    <p>Μπορεί να σπαράζει η καρδιά μας και να νιώθουμε ενοχές, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι <strong>δεν πρέπει να αρπάζουμε αμέσως στην αγκαλιά μας το μωρό όταν κλαίει αντί να κοιμάται ήσυχο στο κρεβατάκι του.</strong></p>

Αφήνοντας το μωρό να κλάψει για λίγο αντί να το παρηγορήσουμε αμέσως, δεν πρόκειται να το βλάψουμε, σύμφωνα με τη μελέτη. Αντιθέτως, η κατάληξη θα είναι να μειωθεί το στρες του και να βελτιωθεί ο ύπνος του.

Οι ερευνητές λένε πως οι γονείς θα πρέπει να εφαρμόζουν την τεχνική του ελεγχόμενου κλάματος τα βράδια. Σύμφωνα με αυτήν, οι γονείς πρέπει να περιμένουν επί συγκεκριμένη ώρα πριν πάρουν αγκαλιά το μωρό τους.

Ειδικότερα, το πρώτο βράδυ που θα ξυπνήσει το μωρό κλαίγοντας, πρέπει να περιμένουν 2 λεπτά και μετά να το πάρουν αγκαλιά.

Το δεύτερο βράδυ πρέπει να περιμένουν 5 λεπτά, το τρίτο 10 λεπτά και ούτως καθ’ εξής, έως ότου μάθει το μωρό να ξανακοιμάται δίχως να το έχουμε παρηγορήσει εμείς.

Μία άλλη τεχνική που η μελέτη έδειξε ότι αποδίδει, είναι η κατασκήνωση, κατά την οποία οι γονείς κάθονται στο δωμάτιο του μωρού δίχως όμως να το παίρνουν αγκαλιά, έως ότου αυτό ξανακοιμηθεί.

Όλ’ αυτά δείχνουν πολύ ψυχρά, αλλά οι επιστήμονες από τη Μελβούρνη που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη λένε πως τελικά βοηθούν τους γονείς και το μωρό να κοιμούνται περισσότερο και να νιώθουν λιγότερο στρες.

Η μείωση του στρες είναι ιδιαιτέρως έντονη στη μητέρα, η οποία έτσι διατρέχει μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσει κατάθλιψη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αφήνοντας το μωρό να κλάψει για λίγο, δεν βλάπτει την ψυχική υγεία του, ούτε προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα συμπεριφοράς.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι τα ευρήματά τους προέρχονται από μωρά ηλικίας 7 μηνών και άνω, και έτσι ίσως δεν ισχύουν για τα νεογέννητα.

«Για τους γονείς που αναζητούν κάτι να τους βοηθήσει, το ελεγχόμενο κλάμα και η “κατασκήνωση” είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς μέθοδοι, συνεπώς οι οικογένειες και οι επαγγελματίες της Υγείας πρέπει να αισθάνονται άνετα να τις χρησιμοποιούν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άννα Πράις, από το Ερευνητικό Ίδρυμα Παίδων Murdoch (MCRI) στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων της Βικτώρια.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι οι γονείς δεν πρέπει να κλείσουν την πόρτα τους και να αφήσουν το μωρό να κλαίει όλη νύχτα. «Αυτό είναι πολύ δύσκολο και δεν συνιστάται», τόνισε.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pediatrics», βασίστηκε σε 326 παιδιά, τα οποία παρακολουθούσαν οι ερευνητές από την ηλικία των 7 μηνών έως τα 6 τους χρόνια.

Σχεδόν οι μισοί γονείς διδάχτηκαν και εφάρμοσαν τις δύο προαναφερθείσες τεχνικές, ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Όταν τα παιδιά έγιναν 6 ετών, οι ερευνητές τα υπέβαλλαν σε μία σειρά τεστ αξιολόγησης της συμπεριφοράς, των συνηθειών ύπνου και της σχέσης τους με τους γονείς τους.

Όσα είχαν αφεθεί να κλαίνε λίγο, είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Στην πραγματικότητα, τέτοια προβλήματα αντιμετώπιζε το 12% των παιδιών, έναντι του 16% εκείνων που δέχονταν ακαριαία την παρηγοριά των γονιών τους κατά την βρεφική ηλικία.

Σε προγενέστερη μελέτη της, εξάλλου, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει πως οι μητέρες που αφήνουν τα μωρά τους να κλαίνε λίγο, έχουν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιλόχειο κατάθλιψη, ενώ τόσο οι μητέρες όσο και οι πατέρες νιώθουν λιγότερο στρες.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

κριμα που σε ενα τετοιο σαιτ ανεβαινουν τετοιες μελετες και αρθρα..τα μωρα εχουν αναγκη τη μαμα τους και το να τα αφηνεις να κλαινε αυξανει τον τρομο που εχουν μενοντας μονα στο σκοταδι..τα 5 λεπτα αγωνιας ειναι ενα αιωνας για ενα αβοηθητο πλασματακι που το μονο που καταλαβαινει ειναι οτι κανεις δεν ερχεται κι  οταν ερθει του λεει σσσ και φευγει..κριμα μονο ο ανθρωπος βασανιζει ετσι τα παιδακια του για να μαθουν απο μικρα οτι ο κοσμος μπορει να ειναι πολυ σκληρος και να γινουν κι εκεινα σκληρα για να προστατευτουν.ΠΟσοι απο αυτους στην ερευνα ξερουν οτι ο τρομος στα παιδακια κανει τον εγκεφαλο τους να εκρινει ουσιες που τα κανει να ναρκωνονται αυτοματα για να μην παθουν κατι απο το φοβο τους και γι αυτο οσο πιο μικρο ειναι το παιδι πιο γρηγορα πιανει αυτη η μεθοδος;κριμα κι αδικο μην το κανετε στα παιδια σας..κριμα στους ερευνητες και τα πτυχια τους..Το μονο θηλαστικο στον πλανητη που διωχνει τα απροστατευτα μωρακια απο την αγκαλια του για να γινουν αυτονομα ενω ειμαστε το μονο θηλαστικο που χρειαζεται αλλους τοσους μηνες εκτος απο αυτους που ειναι στην κοιλια για να αναπτυχθει και να ειναι πιο αυτονομο.Δεν ειμαστε σαν τα αλλα θηλαστικα που σε δυο μερες στεκονται στα ποδια τους.Καημενα μωρακια...μαμαδες κλειστε τα αυτια σας!

 

σας παραθετω αυτο..
Μαμα...
-Μαμα, θελω να φαω ,πειναω.
-Οχι δε θελεις ακομα, δεν περασαν 3 ωρες ,ξερω εγω.

-Μαμα, θελω να με παρεις αγκαλια
-Οχι δεν πρεπει, θα καλομαθεις.

-Μαμα, κοιτα, μαθαινω το σωμα μου!
-Οχι δεν κανει μου ειπαν, βαλε την πιπιλα σου

-Μαμα, θελω να κοιμηθουμε μαζι.
-Δεν γινεται παιδι μου πρεπει να γινεις ανεξαρτητος ανθρωπος.

-Μαμα, φοβαμαι το σκοταδι ,μη φευγεις!
-Μια χαρα θα εισαι κοιμησου..

-------------------------------------------------------------------------

-Παιδι μου, σου μιλαω δεν ακους!?
-Αφου δεν ξερεις μωρε τιποτα, ξερω εγω!

-Παιδι μου, γιατι απομακρυνεσαι απο μενα?
-Ετσι συνηθισα μαμα ,τι ειμαι κανα μαμοθρεφτο?

-Παιδι μου, γιατι δεν εκφραζεσαι και κλεινεσαι στον εαυτο σου?
-Δεν εχει νοημα να εκφραζομαι ,αλλωστε εμαθα να εχω υποκαταστατα.

-Παιδι μου, γιατι δεν καθεσαι να φαμε σαν οικογενεια?
-Ειμαι ανεξαρτητος μαμα!

Παιδι μου, φοβαμαι να πεθανω μονη , μη φευγεις!
Μια χαρα θα εισαι μαμα, κοιμησου...
 

Κοινοποιήστε αυτό το σχόλιο


Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εννοείτε ότι θα κοιμηθει..αν το αφησουμε να πλανταξει στο κλαμα θα κουραστει και θα κοιμηθει....

Δεν υπαρχει πιο ψυχοφθόρο γεγονός για μια λεχωνα να αφηνει το μωρό της να κλαίει και να το ακουει κιολας...όπως λεει και το αλλο αρθρο, η αγκαλια κανει θαυματα, τοσο για τη λεχωνα όσο και για το μωρο...

Η ερευνα όπως λενε εγινε σε μωρα ανω των 7 μηνων..αρα για ποια καταθλιψη της μαμας μας μιλανε? αν δεν κανω λαθος καμια δεν εμφανιζει καταθλιψη όταν το μωρο φτασει σε τετοια ηλικία..γι' αυτό ονομαζεται και επιλοχειος..τωρα εαν μια γυναικα είχε το ιστορικό ή την προδιαθεση να παθει καταθλιψη, δεν φταιει το κλαμα του μωρού.....

Μας εχουνε βομβαρδισει...μην το κουνας,θα μαθει..μην το αγκαλιαζεις, θα μαθει..

εγω τον μεγαλο μου τον κοιμιζα με το κουνημα...σε καποια φαση ειχε γινει πολυ κουραστικο, αλλα φαση ηταν και περασε..τωρα ουτε που το θυμαμαι..όπως ειχα ακουσει και το "μην το θηλαζεις πανω από χρονο γιατι ειναι αγορι και θα γινει μαμακιας" ε λοιπόν πιο ανεξαρτητο παιδακι απο αυτόν δεν βρισκω ευκολα..χωρια ότι τωρα ειναι προσκολλημενος στον μπαμπα!!

Ελεος....

Από μενα μια συμβουλη σε όλες τις μανουλες που μου την ειχε πει ενας πολυ καλος παιδιατρος.."τα παιδια για να μεγαλώσουν θελουν απλα..αγάπη!!"

Κοινοποιήστε αυτό το σχόλιο


Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites


×
×
  • Προσθήκη...