Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Υπερπροστατευτικοί γονείς! Πόσο καλό κάνουμε στο παιδί μας τελικά;


    <p>Πολλές φορές οι γονείς από υπερβολική αγάπη και έντονο ενδιαφέρον για το παιδί τους τείνουν να γίνουν υπερπροστατευτικοί.</p>

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να πνίγει το παιδί, να νιώθει ότι δε μπορεί να πατήσει στα πόδια του χωρίς την συμβολή σας και να νιώθει ανίκανο να πάρει μια πρωτοβουλία. Το παιδί έχει ανάγκη να εξερευνά, να ανακαλύπτει, να γνωρίσει νέα πράγματα. Αν απλά πράγματα της καθημερινότητας τα βάλουμε σε καλούπια ίσως στην προστατευτική αγκαλιά σας να νιώθει εγκλωβισμένο και αργότερα μεγαλώνοντας θα καταλήξει να είναι συναισθηματικά δεμένο μαζί σας με αποτέλεσμα να φοβάται να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γονείς γίνονται υπερπροστατευτικοί τις περισσότερες φορές από ανασφάλεια, στην προσπάθεια τους να αποδείξουν ότι είναι σωστοί και καλοί στο ρόλο του γονιού. Έτσι με ακραίες συμπεριφορές προστασίας προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν και ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού τους. Υπερπροστατευτικός είναι ο γονιός που ανησυχεί συνέχεια ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα στην καθημερινότητα του παιδιού και προσπαθεί να το προστατεύει αδιάκοπα για να μη πληγωθεί, απογοητευτεί, πιεστεί...για να μη του συμβεί τίποτα κακό.

Κανένα παιδί δε μπορεί να μεγαλώσει χωρίς αγάπη και φροντίδα. Όταν όμως αυτοί οι πολύτιμοι σύμμαχοι σωστής ανάπτυξης εκφράζονται στην υπερβολική τους μορφή, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική εξέλιξη του παιδιού.

Για να αποτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο ο κυριότερος κανόνας είναι να υπάρχει μέτρο, να είστε δίπλα στο παιδί και παράλληλα να του αφήνεται να περιθώρια να νιώθει σίγουρο και ανεξάρτητο.

Συμβουλές

- Να γνωρίζετε τις δραστηριότητες και τις παρέες των παιδιών σας χωρίς να εμπλέκεστε συνεχώς σε αυτές

- Φροντίστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν σταθερούς κανόνες της οικογένειας και να είναι ενήμερα για τις συνέπειες τους.

- Δείξτε στο παιδί με λόγια και με πράξεις ότι το εμπιστεύεστε. Έτσι θα το βοηθήσετε να γίνει πραγματικά πιο δυνατό.

- Δώστε χώρο στα παιδιά σας!

- Μην το κάνετε να νιώθει μικρότερο από ότι είναι εξαιτίας της υπερπροστασίας.

- Ελέγξτε την υπερπροστασία σας αν θέλετε το παιδί σας να είναι στο μέλλον ένας ώριμος με εμπιστοσύνη στον εαυτό του ενήλικας.

- Δείξτε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του και ενθαρρύνετε το ακόμα κι αν κάτι κάνει λάθος. Δείξτε του τον σωστό δρόμο χωρίς να επιβάλλετε τους δικού σας κανόνες.

- Συμβουλεύετε και καθοδηγείτε αλλά μη δίνετε λύση στο πρόβλημα μόνοι σας.

- Δώστε του την ευκαιρία να μπορεί να αποφασίζει για πράγματα δικά του.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...