Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και τεστ ωορρηξίας

    Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ)

Οι ωοθήκες, όταν υπάρχει Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, περιέχουν μεγάλο αριθμό αβλαβών «κυστών» ή ωοθυλακίων που δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά. Η ακριβής αιτία του ΣΠΩ είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται από μια ανισορροπία ορμονών, με αποτέλεσμα οι γυναίκες με ΣΠΩ να έχουν γενικότερα αυξημένα επίπεδα LH καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου τους. Η LH είναι η ορμόνη η οποία όταν αυξάνεται, ενεργοποιεί την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη.

(Διαβάστε περισσότερα για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών εδώ).

Εκτιμάται ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες με ΣΠΩ δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και αρκετές γυναίκες ανακαλύπτουν ότι έχουν ΣΠΩ μόνο όταν έχουν δυσκολία να συλλάβουν. Εάν υπάρχουν, τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από ήπια έως πιο σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν άστατες ή καθόλου περιόδους (αμηνόρροια), περίσσεια τριχών, λιπαρό δέρμα, ακμή, αύξηση βάρους και κατάθλιψη.

Για να διαγνώσει το ΣΠΩ, ο γυναικολόγος θα πρέπει πρώτα να πάρει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, να κάνει κολπικό υπέρηχο, καθώς επίσης να παραπέμψει για εξετάσεις αίματος για τον προσδιορισμό των ορμονικών επιπέδων.

Το ΣΠΩ δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται αρκετά αποτελεσματικά. Για τις υπέρβαρες γυναίκες, η αρχική συμβουλή είναι να χάσουν το υπερβολικό βάρος τους, να ασκούνται τακτικά και να έχουν υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η υπογονιμότητα που οφείλεται σε ΣΠΩ μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα γονιμότητας όπως η κλομιφαίνη που διεγείρει την υπόφυση για να απελευθερώσει την ορμόνη FSH και στη συνέχεια να οδηγήσει σε έναν φυσιολογικό εμμηνορροϊκό κύκλο με ωορρηξία. Οι γοναδοτροφίνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την άμεση διέγερση των ωοθηκών.

Πως χρησιμοποιούμε τα τεστ ωορρηξίας HomeTest όταν υπάρχει ΣΠΩ

Λόγω των ορμονικών ανισορροπιών που έχουν οι γυναίκες με ΣΠΩ, τα ωάρια δεν ωριμάζουν πάντα ή δεν απελευθερώνονται πάντα. Αντίθετα, μαζεύονται στις ωοθήκες ως μικρά, ανώριμα ωοθυλάκια που αναφέρονται ως κύστες, όπως είπαμε παραπάνω. Επίσης, αναφέραμε τα επίμονα υψηλά επίπεδα της LH, ανωμαλία που μπορεί να κάνει τον έλεγχο της ωορρηξίας ακόμα πιο δύσκολο.

2-5bbcf1a416827.jpg

Πώς χρησιμοποιούμε λοιπόν τα τεστ ωορρηξίας HomeTest όταν υπάρχει ΣΠΩ;

Αρχικά, για να καταλάβετε καλύτερα τις διαφορές, θα δούμε πώς χρησιμοποιούνται τα τεστ ωορρηξίας HomeTest σε περιπτώσεις χωρίς ΣΠΩ. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, ξεκινάτε τα τεστ ωορρηξίας HomeTest σύμφωνα με τη διάρκεια του κύκλου, όπως γράφουν οι οδηγίες χρήσης. Με το που θα βρεθεί το πρώτο θετικό τεστ ωορρηξίας, σταματάμε τη χρήση τους και γνωρίζουμε ότι η επόμενη μέρα είναι η γόνιμη μέρα. Αυτό είναι όλο.

Στην περίπτωση του ΣΠΩ όμως, η χρήση των τεστ θα γίνει λίγο διαφορετικά. Οι διαφορές με την προηγούμενη περίπτωση εστιάζονται σε δύο σημεία:

- στο πότε θα ξεκινήσετε τη χρήση των τεστ και

πότε θα σταματήσετε.

 

Πότε ξεκινάτε τα τεστ ωορρηξίας HomeTest:

• Εφόσον ο εμμηνορρυσιακός σας κύκλος είναι σταθερός ή σχετικά σταθερός, ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης για το πότε να ξεκινήσετε τα τεστ και κάνετε ένα (ή δύο εφόσον χρειάζεται) τεστ την ημέρα μέχρι να βρείτε το θετικό.

• Αν ο κύκλος σας είναι χωρίς τακτικές περιόδους ή με πολύ μεγάλα διαστήματα μεταξύ τους, συνήθως ξεκινάτε τα τεστ ωορρηξίας HomeTest βάσει του μικρότερου κύκλου που είχατε το τελευταίο έτος ή 2 έτη πίσω, εφόσον έχετε αυτά τα στοιχεία. Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνετε αρκετά τεστ μέχρι να βρείτε το θετικό.

Πότε σταματάτε τα τεστ ωορρηξίας HomeTest:

• Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ΣΠΩ, δεν θα πρέπει να σταματήσετε τα τεστ, όσες μέρες και αν είναι συνεχόμενα θετικά, μέχρι να δείτε πάλι το αρνητικό. Αυτό οφείλεται στην επίμονη αύξηση της LH για συνεχόμενες ημέρες. Υπενθυμίζουμε πως το κανονικό είναι να βρείτε θετικά τεστ ωορρηξίας για μία ή δύο το πολύ συνεχόμενες ημέρες. Επειδή όμως το ΣΠΩ, ιδίως αν τα συμπτώματά του είναι σοβαρά, μπορεί να εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη των ωοθυλακίων και να δυσκολεύει την ωοθυλακιορρηξία, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να ξαναδείτε αρνητικό τεστ ωορρηξίας. Τότε μπορείτε να σταματήσετε. Οι επαφές σας θα πρέπει να ξεκινήσουν με το πρώτο θετικό τεστ ωορρηξίας και να συνεχίσετε μέρα-παρά-μέρα έως ότου ξαναγίνουν τα τεστ αρνητικά.

4-5bbcf1ae61d24.jpg

Μην ξεχνάτε ότι με τη σωστή αντιμετώπιση, τη βοήθεια του/της γυναικολόγου σας και με τη σχολαστική χρήση των τεστ ωορρηξίας HomeTest, οι περισσότερες γυναίκες με ΣΠΩ μένουν έγκυες!

Όπως λέμε εμείς στη HomeTest, εφόσον υπάρχει Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, το ζευγάρι θα χρειαστεί υπομονή και επιμονή. Μπορεί να αργήσει λίγο το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά αν έχετε υπομονή και επιμονή, θα έρθει!

www.hometest.gr
Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...