Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Οι τεχνικές της αναπνοής


    <p><strong>Η μέλλουσα μητέρα πρέπει να θεωρήσει χρήσιμες τις ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης</strong>, με τρόπο ώστε, ο ίδιος ο τοκετός να μην ερμηνεύεται σαν οδυνηρό τραύμα, αλλά να διευκολυνθεί με τον πιο συμφέροντα τρόπο κατά τη διάρκεια της συστολής της μήτρας.</p>

Πράγματι, κατά τη διάρκεια των συστολών της προετοιμασίας του τοκετού, η τεχνική γνώση της αναπνοής αντιπροσωπεύει ένα βασικό όργανο συνεργασίας της γυναίκας, που διευκολύνει σημαντικά στη διαδικασία του τοκετού και θα περιορίσει σημαντικά τις οδύνες.

Στην αρχή κάθε συστολής η γυναίκα πρέπει να εισπνέει βαθιά και να εκπνέει, μετά πάλι να εισπνέει και να κρατά την αναπνοή της. Έτσι, ενώ είναι σε άπνοια συστέλλει τους μυς της κοιλιάς και σπρώχνει σαν να επρόκειτο να αφοδεύσει. Μετά από αυτό, εισπνέει εκ νέου, πάντα βαθιά, εισπνέει, εκπνέει και κρατά την αναπνοή και πάλι σπρώχνει. Αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί για όλη τη διάρκεια των συστολών.

Στη συνέχεια μετά τη συστολή, η γυναίκα πρέπει να συγκεντρωθεί σε μια βαθιά αναπνοή, που θα τη βοηθήσει να διαστείλει τους μυς της κοιλιάς και να χαλαρώσει. Όλα αυτά θα βοηθήσουν μια παραπέρα κάθοδο του παιδιού στον αγωγό του τοκετού και θα επιτρέψουν να ανακτηθούν οι απαραίτητες δυνάμεις για τις επόμενες διαστολές.

Όταν οι διαστολές γίνονται όλο και πιο συχνές, ο γιατρός θα σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε έναν ειδικό τύπο γρήγορης αναπνοής. Με αυτόν τον τρόπο η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και λιγότερο βαθιά. Ο αέρας εισέρχεται από τη μύτη και βγαίνει από το στόμα, συνοδευόμενος από ένα ελαφρύ φύσημα, με τρόπο ώστε οι μύες που θα απασχολούνται με την αναπνοή να είναι μόνο εκείνοι του άνω τοιχώματος του θώρακα.

Όλες οι γυναίκες που έχουν εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο, ξέρουν ότι έιναι αρκετά χρήσιμη κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η μέλλουσα μητέρα αισθάνεται ότι είναι ο πιο σπουδαίος παράγοντας για τη γέννηση του παιδιού. Άλλες ασκήσεις χαλάρωσης είναι χρήσιμες περισσότερο αρχική και ενδιάμεση περίοδο της εγκυμοσύνης, δηλαδή όταν συνίσταται η συχνή ξεκούραση και ανάπαυση.

Για τις γυναίκες που εργάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι πολύ χρήσιμο να μάθουν τις τεχνικές της καθολικής χαλάρωσης, που επιτρέπουν να εκμεταλλευτούν και τις σύντομες στιγμές της διακοπής εργασίας, για να ξεκουραστούν με ικανοποιητικό τρόπο. Πρέπει λοιπόν, αυτές οι ασκήσεις που συνδέονται στενά με τον τρόπο με τον οποίο η έγκυος τις εκτελεί, να ακολουθούνται σχολαστικά γιατί η καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού και πεπτικού συστήματος και ο δυνατός έλεγχος των συγκινήσεων και των νεύρων, εξαρτώνται με την συγκέντρωση με την οποία θα ακολουθηθεί η αναπνοή.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πόνοι που αντιλαμβάνεται η γυναίκα τόσο στην αρχή της διαδικασίας του τοκετού όσο και κατά τη διάρκεια θα είναι λιγότερο οδυνηροί, αν η τεχνικές της αναπνοής ακολουθηθούν με μεγάλη προσοχή σε ύπτια θέση.

Αναλυτικά

Πρώτο επίπεδο αναπνοών: Πρόκειται για αργή σε ρυθμό αλλά ρυθμική μέθοδο αναπνοής και είναι αρκετά βοηθητική όταν οι συσπάσεις της μήτρας έχουν μέτρια ένταση. Χρησιμοποιείται όταν οι συστολές έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα έντονες Έτσι, μπορείτε να διατηρήσετε την αναπνοή σας σε αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

Τι πρέπει να κάνετε:

1. Συγκεντρώστε την προσοχή σας σε ένα σημείο.

2. Πάρτε μια βαθιά ανάσα ώστε να δώσετε στο οργανισμό σας την εντολή ότι πρέπει να χαλαρώσει και να αυξήσετε το οξυγόνο στον οργανισμό.

3. Κάντε σωστές εισπνοές και εκπνοές. Πάρτε βαθιά ανάσα και αφήστε το θώρακά σας να φουσκώσει όσο περισσότερο μπορείτε. Μετρήστε αργά μέχρι το 4 κατά την εισπνοή και αντίστροφα κατά την εκπνοή· έτσι θα ελέγξετε καλύτερα την αναπνοή σας.

4. Προσπαθήστε να παίρνετε 8-10 αναπνοές το λεπτό.

5. Μόλις ολοκληρωθεί η συστολή, αδειάστε τον αέρα από τους πνεύμονές σας εκπνέοντας.

Δεύτερο επίπεδο αναπνοών: Στο δεύτερο επίπεδο οι συστολές γίνονται πολύ έντονες και ο ρυθμός της αναπνοής γίνεται πιο γρήγορος αλλά με λιγότερο βάθος. Διατηρήστε αυτόν τον ρυθμό σε όλη τη διάρκεια των συστολών, ώστε να νιώθετε πιο ήρεμες και να ανακουφίζεστε από τις ωδίνες.

Τι πρέπει να κάνετε:

1. Επικεντρώστε το βλέμμα σας σε ένα σημείο του δωματίου όπου βρίσκεστε.

2. Αρχίστε να εισπνέετε και να εκπνέετε από το στόμα, όχι βαθιά (περίπου όπως όταν μιλάτε). Καθώς οι συσπάσεις γίνονται έντονες, είναι φυσικό η αναπνοή σας να γίνεται πιο γρήγορη. Στο τέλος κάθε σύσπασης χαλαρώστε. Να θυμάστε πως η εκπνοή και η εισπνοή πρέπει να έχουν ανάλογο ρυθμό. Θα σας βοηθήσει το να αρχίσετε να μετράτε τις αναπνοές σας.

3. Αφήστε τον αέρα να βγαίνει από τους πνεύμονές σας στο τέλος κάθε σύσπασης.

Τρίτο επίπεδο αναπνοών: Οι συσπάσεις της μήτρας έχουν αρχίσει να γίνονται έντονες και μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια. Φροντίστε να διατηρήσετε το ρυθμό της αναπνοής σας για να γίνουν οι συσπάσεις λιγότερο επώδυνες. Σε αυτή τη διαδικασία προσπαθήστε να συντονιστείτε με τις χρήσιμες οδηγίες του γυναικολόγου ή της μαίας που θα σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε στην αναπνευστική διαδικασία.

Τι πρέπει να κάνετε:

1. Εισπνεύστε και εκπνεύστε σε αργούς ρυθμούς από το στόμα. Η αναπνοή σας είναι σημαντικό να έχει τον ίδιο ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια των συστολών και κυρίως όταν είναι έντονες.

2. Κάθε συστολή θα πρέπει να ολοκληρώνεται με μια εκπνοή.

3. Για να μην καταπονηθεί το σώμα σας και να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις του τοκετού, σπρώξτε μόνο κατά τη διάρκεια των συστολών ή όταν εσείς νιώσετε ότι πρέπει. Εάν δεν νιώσετε την ανάγκη, αφήστε το γυναικολόγο ή τη μαία να σας κατευθύνουν.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...