Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Αγόρι ή κορίτσι;


    <p><strong>Ευτυχώς πέρασαν πια οι εποχές που το φύλο του νεογέννητου μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στους γονείς.</strong></p>

Σήμερα, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, αγοράκια ή κοριτσάκια είναι το ίδιο καλοδεχούμενα στις οικογένειες τους. Σχεδόν όλοι όμως οι μελλοντικοί γονείς έχουν μια περιέργεια να μάθουν, ίσως για να προετοιμαστούν καλύτερα ψυχολογικά για τη συνάντηση με το μωράκι τους.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτή η περιέργεια συνεχιζόταν μέχρι τη γέννηση και μόνο οι παραδόσεις και προκαταλήψεις προσέφεραν "μεθόδους" που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν το φύλο του παιδιού (από το σχήμα της κοιλιάς έως το διάβασμα του χεριού).

Σήμερα το υπερηχογράφημα επιτρέπει μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου μήνα να βλέπουμε σχεδόν πάντα το φύλο του παιδιού. Πρόκειται για ένα από τα πιο συγκεκριμένα και εμφανή αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Λιγότερο σωστές αλλά επίσης σημαντικές είναι οι γνώσεις για όσα συμβαίνουν στους μηχανισμούς ανάπτυξης του εμβρύου. Το χρωμόσωμα του φύλου στο μητρικό ωάριο είναι πάντα Χ. Στο σπερματοζωάριο αντίθετα μπορεί να είναι Χ ή Υ, που αν συνδυαστεί με το Χ του ωαρίου, θα δώσει ζωή με εντελώς τυχαίο τρόπο σε ένα αγόρι (ΧΥ) ή σε ένα κορίτσι (ΧΧ).

Ως τη δωδέκατη εβδομάδα, όμως, το νέο άτομο δεν έχει σχηματιστεί σαν αγόρι ή σαν κορίτσι. Η πρώτη μορφή των γεννητικών οργάνων είναι ίδια και έχει γυναικεία χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια το χρωμόσωμα Υ αν είναι παρόν χάρη σε κάποιες ιδιαίτερες ορμόνες θα οδηγήσει στη διαφοροποίηση και θα σχηματιστεί το αγόρι. Αν το έμβρυο είναι ΧΧ αυτός ο ορμονικός μηχανισμός δε δραστηριοποιείται και γεννιέται το κορίτσι.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το βασικό μοντέλο είναι γυναικείο. Αν επέμβουν σε αυτό οι εντολές του χρωμοσώματος Υ θα στραφεί προς το αντρικό φύλο, διαφορετικά θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς το γυναικείο φύλο.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...