Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Εγκυμοσύνη: Συμπτώματα που πρέπει να μάθει αμέσως ο γυναικολόγος σας

    Η μεγάλη πλειοψηφία των κυήσεων εξελίσσεται φυσιολογικά και χωρίς προβλήματα και ορισμένες ενοχλήσεις είναι αναμενόμενες. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να τα εκτιμήσει ο γιατρός σας.

Αιμορραγία

Μια αιμορραγία αποτελεί πάντα πηγή ανησυχίας και είναι φυσιολογικό. Εάν δείτε αίμα στο εσώρουχό σας, είτε σταγόνες είτε περισσότερο, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας. Ορισμένες αιμορραγίες είναι χαρακτηριστικές της αρχής της εγκυμοσύνης ενώ άλλες μπορεί να εμφανιστούν τους τελευταίους μήνες.

Αν βρίσκεστε στην αρχή της εγκυμοσύνης σας είναι πιθανό να δείτε μια μικρή αιμορραγία ή σταγόνες αίματος τις μέρες που περιμένατε την περίοδό σας – γι' αυτό και μερικές γυναίκες μπερδεύονται και δεν αντιλαμβάνονται από τον πρώτο μήνα ότι περιμένουν μωρό. Το αίμα αυτό οφείλεται απλά στην ευαισθησία που έχουν αυτή την περίοδο τα τοιχώματα του τραχήλου της μήτρας. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ανησυχητικό, ωστόσο αυτό θα πρέπει να το εκτιμήσει ο γιατρός σας.

Υπάρχουν όμως και αιμορραγίες που μπορεί να είναι πιο ανησυχητικές. Μια έντονη αιμορραγία τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, που συνοδεύεται ή όχι από πόνους, μπορεί να σημαίνει αποβολή ή εξωμήτριο κύηση και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παρέμβει ιατρικά ο γιατρός σας ώστε να τερματιστεί η εγκυμοσύνη και να μπορείτε να μείνετε σύντομα ξανά έγκυος.

Μια άλλη πιθανή αιτία αιμορραγίας είναι η αποκόλληση ενός τμήματος του πλακούντα, μικρού ή μεγαλύτερου. Στην περίπτωση αυτή συνήθως δεν υπάρχει κίνδυνος για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, απλά μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο σπίτι ή να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας για ένα διάστημα.

Πόνοι ή κράμπες στην κοιλιά

Αν οι πόνοι που νιώθετε είναι έντονοι και εντοπίζονται στο πλάι της κοιλιάς αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια κύστη στην ωοθήκη ή μια κρίση σκωληκοειδίτιδας. Στην περίπτωση της εξωμήτριας κύησης, οι πόνοι συνήθως εξαπλώνονται σε όλη την περιοχή της πυέλου, μπορεί να πονάει ταυτόχρονα και η μέση σας και θα έχετε και αιμορραγία.

Αν ο γιατρός σας έχει διαγνώσει υπέρταση της κύησης ή αν ο πόνος στην κοιλιά συνοδεύεται από αιμορραγία, τότε μπορεί αυτό να σημαίνει αποκόλληση του πλακούντα. Ανεξάρτητα από το πού νιώθετε τους πόνους, κάθε πόνος στην κοιλιά σας θα πρέπει να αναφέρεται στο γυναικολόγο σας ώστε να εκτιμήσει αν χρειάζεται να σας δει.

Ημικρανίες ή έντονοι πονοκέφαλοι

Αν αρχίσετε σε κάποια στιγμή της εγκυμοσύνης να υποφέρετε από ημικρανίες ή έντονους πονοκεφάλους , είναι πιθανό αυτό να οφείλεται σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για αυτές τις ενοχλήσεις αφού η ανεβασμένη πίεση μπορεί να είναι επικίνδυνη για εσάς και για το μωρό.

Επίσης όταν ο σοβαρός πονοκέφαλος ή η ημικρανία που νιώθετε συνοδεύεται από πρήξιμο στα άκρα ή/και τάση για εμετό, η κατάσταση μπορεί να είναι πιο σοβαρή και θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας αφού μπορεί να πρόκειται για συμπτώματα προεκλαμψίας, μιας απειλητικής κατάστασης για τη μητέρα και το έμβρυο.

Επεξεργάστηκε από admin




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...