Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Οι εχθροί της εγκυμοσύνης το καλοκαίρι!


    <p>Η ζέστη και ο καύσωνας του καλοκαιριού δυσκολεύουν λίγο παραπάνω την περίοδο της εγκυμοσύνης.</p>

Στα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως αδιαθεσία, κόπωση, ζαλάδες και αϋπνία, η έντονη ζέστη του καλοκαιριού προκαλεί επιπλέον υπόταση, έντονη εφίδρωση, δυσκολία στον ύπνο, πρήξιμο των χεριών και των ποδιών και κράμπες.

Ποιοι είναι όμως οι καλοκαιρινοί εχθροί της εγκυμοσύνης και πως μπορείτε να ανακουφιστείτε από αυτούς;

Ύπνος

Λίγο πριν τον ύπνο καλό θα είναι να κάνετε κάτι χαλαρό και αναζωογονητικό. Ένας περίπατος αργά το βραδάκι ή ένα δροσερό μπάνιο είναι ιδανικές επιλογές για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες στον ύπνο. Επίσης θα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας πριν τον ύπνο και να αποφεύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα και γιαούρτι διευκολύνουν τον ύπνο λόγο του ασβεστίου για αυτό φροντίστε να τα συμπεριλαμβάνετε στο δείπνο σας.

Ζέστη

Οι έγκυες έχουν αυξημένη θερμοκρασία λόγω της αύξησης του βάρους, της προγεστερόνης (ορμόνη που δημιουργεί αύξηση θερμοκρασίας του οργανισμού) και της αυξημένης ροής του αίματος. Η έντονη εφίδρωση το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει φαγούρα. Λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι πάλι ένα δροσερό μπάνιο και η χρήση μιας κρέμας σώματος. Προτιμήσετε τις φαρμακευτικές και άοσμες κρέμες και ζητήστε την συμβουλή του δερματολόγου σας.

Κατακράτηση υγρών

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρήσουμε ότι τα πόδια και τα χέρια μας είναι πρησμένα. Αυτό οφείλεται στην κατακράτηση υγρών και στο γεγονός ότι η υπερβολική ζέστη επιδεινώνει την ήδη αυξημένη ροή του αίματος της εγκύου.

Προσπαθήστε να αποφύγετε την ορθοστασία και την κακή διατροφή. Μη χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σας αλάτι ή έστω μειώστε την ποσότητα και αποφύγετε τα αλμυρά σνακ. Το αλάτι προκαλεί μεγάλη κατακράτηση υγρών.

Φροντίστε να φοράτε πέδιλα και ανοιχτά άνετα παπούτσια για να αναπνέει το δέρμα. Ακόμα δοκιμάστε να κοιμάστε με ένα μαξιλαράκι κάτω από τα πόδια ή τις ώρες χαλάρωσης να τοποθετείτε τα πόδια σας ψηλά. Η στάση αυτή θα σας ανακουφίσει από τους πόνους και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Κράμπες

Οι κράμπες το καλοκαίρι είναι περίπου δύο φορές συχνότερες σε σχέση με τον χειμώνα. Αυτό οφείλεται στο διαταραγμένο κυκλοφορικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στο γεγονός ότι η έγκυος το καλοκαίρι είναι πιο δραστήρια και αεικίνητη. Το αυξημένο βάρος και η κακή διατροφή επίσης συμβάλλουν στην εμφάνιση κραμπών. Συμπεριλάβετε στην διατροφή σας αμύγδαλα, βερίκοκα, μπανάνες, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια και γιαούρτια και θα δείτε ότι οι κράμπες θα μειωθούν.

Υπόταση

Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που προκαλεί η ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες σε μια έγκυο είναι η υπόταση. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος ανησυχίας γιατί πιθανόν οφείλεται στην έντονη εφίδρωση. Αποφύγετε να σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι και μη βγαίνετε απότομα στη ζέστη.

Δυσφορία

Η ζέστη σε συνδυασμό με τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης πιέζουν το διάφραγμα και συχνά νιώθουμε δυσφορία. Φροντίστε να ξεκουράζεστε πολύ σε μια αναπαυτική θέση και αποφύγετε τις δουλειές και τις έντονες ασκήσεις που σας κουράζουν και σας ταλαιπωρούν.

Ήλιος

Μην εκτίθεστε πολλές ώρες στον ήλιο. Ο ήλιος προκαλεί εγκαύματα, αφυδάτωση της μήτρας, ζάλη και βλαβερές συνέπειες στο δέρμα. Επίσης η έγκυος διατρέχει έναν επιπλέον κίνδυνο, καθώς ο ήλιος ενδέχεται να προκαλέσει συστολές στη μήτρα και επομένως πόνο, σε ακραίες δε περιπτώσεις, αποβολές ή πρόωρο τοκετό.

Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και κάντε συχνά επαλείψεις. Στην παραλία βρείτε ένα μέρος σκιερό και προγραμματίστε τις επισκέψεις σας σε ώρες που δεν έχει καύσωνα και έντονη ηλιοφάνεια. Ιδανικές ώρες είναι πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Αφυδάτωση

Στην έγκυο η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, σοβαρή δυσκοιλιότητα λιποθυμικές τάσεις και να συμβάλλει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης και σε κακή αιμάτωση του εμβρύου. Είναι πολύ σημαντική η επαρκής ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια έγκυος θα πρέπει να πίνει καθημερινά 10-12 ποτήρια νερό καθώς το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση για όλες τις επιπρόσθετες λειτουργίες, που συμβαίνουν με σκοπό την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Ταξίδια

Αν υποφέρετε από ναυτία αποφύγετε τα ταξίδια με το πλοίο καθώς δεν επιτρέπεται να λαμβάνετε χάπια για να την αντιμετωπίσετε. Στα ταξίδια οδικώς φροντίστε να κάθεστε αναπαυτικά βάζοντας ένα μαξιλαράκι στη μέση σας, κάντε συχνές στάσεις να ξεμουδιάζετε το σώμα σας και μην ξεχνάτε να φοράτε ζώνη ασφαλείας. Προτιμήστε σύντομους και ξεκούραστους προορισμούς που δε θα σας ταλαιπωρήσουν!




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...