Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Που οφείλονται οι περίεργες λιγούρες της εγκυμοσύνης;


    <p>Όλοι έχουμε ακούσει ή έχουμε βιώσει αυτές τις έντονες επιθυμίες για ένα συγκεκριμένο φαγητό και τις περίεργες διατροφικές επιθυμίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.</p>

Είναι αυτές οι "παραξενιές" ή "καπρίτσια" μιας εγκύου, που δείχνουν ξαφνικά μια ασυγκράτητη και επείγουσα επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φαγητό και μάλιστα για περίεργους συνδυασμούς γεύσεων.

Ο οργανισμός τους αρχίζει να ζητάει κάτι που μπορεί ενδεχομένως να μην ήτανε της αρεσκείας τους πριν την εγκυμοσύνη.

Αυτές οι διατροφικές υπερβολές και προτιμήσεις οφείλονται στις ορμόνες που εγκρίνονται όταν ξεκινάει η κύηση, στα αυξημένα επίπεδα της γοναδοτροπίνης στο α' τρίμηνο και στα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης.

Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο τι ακριβώς προκαλεί αυτές τις υπερβολικές επιθυμίες για φαγητό.

Υπάρχουν παρ΄όλα αυτά δύο εξηγήσεις, μια από ψυχολογικής άποψη και μια ιατρικής.

Σύμφωνα με την ψυχολογική άποψη, η γυναίκα προβαίνει σε τέτοιου είδους απαιτήσεις, παρακινούμενη από μια βαθιά της ανάγκη να αισθάνεται ότι το περιβάλλον της την προστατεύει και την περιποιείται. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι για να χαλαρώσει από το άγχος και το στρες της εγκυμοσύνης καταφεύγει στο φαγητό. Τέλος, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να θέλει να χαρεί την περίοδο της εγκυμοσύνης καταναλώνοντας χωρίς τύψεις και ενοχές τροφές που απαγορεύονται για τη σιλουέτα της.

Από την άλλη, σύμφωνα με την ιατρική άποψη οι ορμόνες που "τρελαίνονται" κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι υπεύθυνες για την τόσο μεγάλη αλλαγή της όρεξης σας, που σας κάνει να έχετε ιδιαίτερες προτιμήσεις, και να θέλετε να φάτε κάτι συγκεκριμένο.

Εκτός όμως από τις ορμόνες, η γαστρονομική υπερβολή της εγκύου μπορεί να οφείλεται και στην αυξημένη ανάγκη του οργανισμού να καλύψει διάφορα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, όπως σίδηρος, μαγνήσιο, ασβέστιο κλπ.

Και στις δύο αυτές απόψεις, υπάρχει μια δόση αλήθειας. Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς, είναι να ικανοποιείτε αυτές τις μικρές σας επιθυμίες με μέτρο και να προσπαθείτε σε γενικές γραμμές να υιοθετήσετε μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή!




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...