Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Διατροφή και ...ζαβολιές!


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Δεν χρειάζεστε να είστε διατροφολόγος για να τρώτε σωστά στην εγκυμοσύνη.</span></span></p>

Άν τηρείτε μερικούς απλούς κανόνες, θα είστε σε θέση να δώσετε στον εαυτό σας και το μωρό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα τους 9 μήνες:

"Είμαι χορτοφάγος, επομένως δεν τρώω καθόλου ψάρι..."

Πρέπει να ξέρετε, ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα παχιά ψάρια (σολωμός, ρέγκα, σαρδέλες) είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του εμβρύου, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Εσείς, αν επιμένετε στην γραμμή σας, μπορείτε εναλλακτικά να παίρνετε τα λιπαρά οξέα από άλλες τροφές, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη σόγια και κάθε είδους σπόρους (σουσάμι, πασατέμπο, ηλιόσπορος).

Μπορείτε ακόμη, να πίνετε λινέλαιο, που θα το βρείτε σε καταστήματα υγιεινών τροφών.(υπάρχει εκτός από μορφή σιροπιού και σε κάψουλες)

Από την στιγμή δε, που έχετε βγάλει από τη διατροφή σας και το κρέας (την πλουσιότερη πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β12)

θα πρέπει να το αναπληρώνετε με την κατανάλωση άφθονων πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι, τα όσπρια, καθώς και ψωμί ολικής αλέσεως.

"Δουλεύω πολλές ώρες και δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω.Έτσι, παραγγέλνω κάτι από έξω..."

Μέγα λάθος, ειδικά αν γίνεται σε καθημερινή βάση. Το έμβρυο -όπως και εσείς- πρέπει να τρώει σωστά και υγιεινά. Η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα πλήρες υγιεινό γεύμα την ημέρα, πολλά φρούτα, άφθονο νερό και φρέσκους χυμούς. Τώρα, άν επιμένετε να παραγγείλετε πίτσα από έξω, φροντίστε τουλάχιστον να διαλέξετε μία με λαχανικά και φρέσκια ντομάτα, περιορίζοντας τα σαλάμια και το πολύ τυρί.

Άν θέλετε να φάτε γύρο, προτιμήστε το κοτόπουλο, και άν τα γούστα σας στρέφονται προς την εξωτική κουζίνα, προσέξτε απλώς να μην το παρακάνετε με τα μπαχαρικά, γιατί θα υποφέρετε από καούρες. Ιδανικό σάντουιτς είναι αυτό με κοτόπουλο, βραστό αυγό, και μαρούλι που αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. Μπορείτε ακόμη να παραγγείλετε μια σαλάτα ζυμαρικών, με μια ψητή πατάτα ή μια σούπα. Συνοδέψτε το γεύμα σας με νερό ή χυμό πορτοκάλι, και δεν χρειάζεστε τίποτε άλλο...

"Δεν προλαβαίνω να πάρω πρωϊνό..."

Είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ, να τρώτε πρωϊνό καθημερινά, και αυτό όχι μόνο όταν είστε έγγυος. Δεν είναι απαραίτητο να στρώσετε ολόκληρο τραπέζι.. .αρκούν ένα ποτήρι γάλα και μια φέτα με ψωμί και μέλι. Το στομάχι σας δεν πρέπει να μένει ποτέ άδειο.

"Είμαι...σοκολατοφάγος!"

Ένα-δύο μπισκοτάκια με σοκολάτα για να ξεγελιέστε, δεν κάνουν κακό. Προσοχή όμως στην υπερβολή. Μην νομίζετε ότι τώρα που είστε έγγυος πρέπει να τρώτε για δύο. Αυτή η θεωρία έχει καταρριφθεί εδώ και καιρό. Χρειάζεστε μόνο 200 θερμίδες παραπάνω την ημέρα, οι οποίες ισοδυναμούν με...δύο φέτες ψωμί με βούτυρο!

"Απεχθάνομαι το γάλα!"

Το γάλα και γενικά όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα ( τυρί, κασέρι, γιαούρτι ) περιέχουν ασβέστιο και άλλα πολύτιμα συστατικά που βοηθούν σημαντικά την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού. Άν δεν μπορείτε να πιείτε έστω ένα ποτήρι γάλα την ημέρα , φροντίστε τουλάχιστον να παίρνετε το απαραίτητο ασβέστιο από άλλες τροφές, όπως τα φασόλια, οι σαρδέλες, τα αμύγδαλα, το εμπλουτισμένο ψωμι και το τυρί σόγιας.

Επίσης, μπορείτε να πιείτε γάλα σόγιας ή να πάρετε τους ειδικά εμπλουτισμένους χυμούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

"Ανακατεύομαι τόσο πολύ, που δεν μπορώ να φάω μπουκιά..."

Άν υποφέρετε από ναυτίες, η πείνα θα κάνει το αίσθημα της αναγούλας χειρότερο, οπότε δεν πρέπει να παραλείπετε να τρώτε πρωϊνό και τακτικά, μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Ακόμη πάντως και αν δεν τρώτε πολύ λόγω της ναυτίας, μην ανησυχείτε ότι προξενείτε κακό στο έμβρυο. Η φύση έχει προνοήσει ώστε να απορροφά συστατικά από τα αποθέματα του οργανισμού σας, κι έτσι δεν ...λιμοκτονεί!

Παρ΄όλ΄αυτά, χρειάζετε να αναπληρώνετε τα θρεπτικά συστατικά που χάνετε, οπότε καλό είναι να μην μένετε νηστική. Άν πχ οι ναυτίες σας πιάνουν κυρίως το πρωϊ, η αίσθηση του άδειου στομαχιού θα επιδεινώσει την κατάσταση. Δεν είναι ανάγκη να φάτε πολύ ή βαριά, αρκεστείτε σε μια μπανάνα, μια φρυγανιά, ένα κομμάτι ψωμί ή ένα μπισκότο αρκούν για να απορροφήσουν τα υγρά του στομαχιού και να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Μικρές - μεγάλες ζαβολιές

  • Άν το μόνο που θέλετε είναι να τρώτε συνέχεια γλυκά, σοκολάτες, παγωτά και γενικά όλες τις απαγορευμένες λιχουδιές, κάντε το με μέτρο. Ακόμη και αυτές, περιέχουν πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός , αρκεί , όμως να μην καταναλώνονται καθημερινά και πολύ, γιατί παχαίνουν ιδιαίτερα!
  • Η σοκολάτα είναι πολύτιμη πηγή σιδήρου -μην πτοείστε..
  • Οι τηγανητές πατάτες περιέχουν βιταμίνη C, ποτάσιο , άμυλο και φυτικές ίνες. Άν , όμως, τις προτιμήσετε ψητές ακόμη καλύτερα, καθώς μειώνετε την πρόσληψη λιπαρών.
  • Το παγωτό, περιέχει ασβέστιο και πρωτεϊνες. Άν θέλετε να αράξετε στον καναπέ σας με ένα κυπελλάκι παγωτό στο χέρι... κανένα πρόβλημα!
  • Το χάμπουργκερ με κρέας πουλερικών, ψάρι ή λαχανικά και τυρί, αποτελούν μια θαυμάσια πηγή πρωτεϊνών, αρκεί να είναι ψητά κι όχι τηγανητά.
  • Ένα σακουλάκι τσιπς περιέχει περίπου το 1/4 της συνολικής ποσότητας βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός σας στην εγκυμοσύνη. Προσπαθήστε , όμως, να μην ξεπερνάτε τα 4 σακουλάκια την εβδομάδα...!




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...