Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Η πρώτη γέννα με καισαρική πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα στις επόμενες γέννες

    Η καισαρική τομή της πρώτης γέννας διπλασίαζε σχεδόν στη δεύτερη εγκυμοσύνη τον κίνδυνο για προεκλαμψία, ανωμαλίες του πλακούντα και για μικρό βάρος γέννησης του νεογέννητου.

Μεγάλη έρευνα αναφορικά με την επικινδυνότητα της καισαρικής τομής στις απόμενες γέννες έγινε από επιστήμονες στη Νορβηγία.
Οι επιστήμονες ανάλυσαν τα δεδομένα από 637.497 χιλιάδες γυναίκες που γέννησαν δύο φορές και 242.812 γυναίκες που γέννησαν για τουλάχιστον τρεις φορές. Διαπίστωσαν ότι η καισαρική τομή που γινόταν για την πρώτη εγκυμοσύνη, αύξανε τον κίνδυνο επιπλοκών στις επόμενες εγκυμοσύνες.

Συγκεκριμένα, η καισαρική τομή της πρώτης γέννας διπλασίαζε σχεδόν στη δεύτερη εγκυμοσύνη τον κίνδυνο για προεκλαμψία, ανωμαλίες του πλακούντα και για μικρό βάρος γέννησης του νεογέννητου.

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, όταν λαμβανόταν υπόψη το ιστορικό της γυναίκας για τις εν λόγω επιπλοκές κατά την πρώτη εγκυμοσύνη, τότε οι πιθανότητες των κίνδυνων για τη δεύτερη εγκυμοσύνη παρουσίαζαν μικρή μείωση.

Σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε δύο προηγούμενες καισαρικές τομές, ο κίνδυνος για επιπλοκές ήταν επίσης αυξημένος αλλά στα ίδια επίπεδα όπως μετά από μια πρώτη καισαρική τομή.

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για τις μελλοντικές εγκυμοσύνες σε μια γυναίκα λόγω προηγούμενης καισαρικής τομής, μπορεί να δημιουργούνται από την ίδια τη χειρουργική επέμβαση.

Όμως, όπως τονίζουν, είναι πιθανόν οι λόγοι που έκαναν αναγκαία την πρώτη καισαρική τομή να είναι παρόντες και στις μεταγενέστερες εγκυμοσύνες και έτσι να ευθύνονται για τη συχνότητα των επιπλοκών που καταγράφηκαν.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...