Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Γυναίκες που έκαναν θεραπεία για καρκίνο έχουν μικρότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης

    Οι γυναίκες οι οποίες είχαν στο παρελθόν διαγνωσθεί με καρκίνο όμως επιβίωσαν έπειτα από την ανάλογη θεραπεία, έχουν 38% λιγότερες πιθανότητες να εγκυμονήσουν, με βάση νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε πως η αντικαρκινική θεραπεία (χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία) δύναται να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τη γονιμότητα, όμως για πρώτη φορά μια έρευνα καταλήγει σε συγκεκριμένη εκτίμηση.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Άντερσον, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Γενεύη, ανέλυσαν στοιχεία για 23.200 καρκινοπαθείς στη Σκωτία, στις οποίες η ασθένεια είχε διαγνωσθεί μέχρι την ηλικία των 39 ετών.

Με βάση συγκριτικά στοιχεία από τον γενικό πληθυσμό, οι συνολικές γεννήσεις από τη συγκεκριμένη ομάδα γυναικών σε χρονικό διάστημα τριανταετίας κανονικά θα έπρεπε να είναι περίπου 11.000, όμως ήσαν 6.627 (38% λιγότερες των αναμενομένων).

Μεταξύ των γυναικών οι οποίες ποτέ δεν είχαν μείνει έγκυες προτού τη διάγνωση του καρκίνου, 21% όσων επιβίωσαν έπειτα από την ίαση έμειναν εντέλει έγκυες για πρώτη φορά, έναντι ποσοστού 39% στο γενικό πληθυσμό των γυναικών.

Επομένως μια γυναίκα η οποία είχε καρκίνο και υποβλήθηκε σε θεραπεία, έχει σχεδόν τις μισές πιθανότητες να μείνει έγκυος για πρώτη φορά. Η υποχώρηση των πιθανοτήτων λιγοστεύει (περίπου 40%), αν η γυναίκα είχε ήδη μείνει έγκυος πριν τη διάγνωση του καρκίνου.

Η δυσμενής επίπτωση στη γονιμότητα αφορά σχεδόν όλες τις μορφές καρκίνου, αν και όχι στην ίδια κλίμακα.

Η χημειοθεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει βλάβη στις ωοθήκες, και η ακτινοθεραπεία στις ωοθήκες, στη μήτρα καθώς και σε εκείνα τα κέντρα του μυαλού τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία της αναπαραγωγής.

Με την πάροδο των ετών μεγαλώνει διαρκώς το ποσοστό και το προσδόκιμο επιβίωσης των καρκινοπαθών.

Την ίδια στιγμή, αναπτύσσονται και καθίστανται ολοένα και δημοφιλέστερες οι τεχνικές ψύξης και κρυοσυντήρησης των ωαρίων και του ιστού ωοθήκης προτού το ξεκίνημα της αντικαρκινικής θεραπείας, με σκοπό τη διασφάλιση της γονιμότητας της γυναίκας μετά την ίαση.

 




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...