Μετάβαση σε περιεχόμενο

Φωτογραφία

ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ

- - - - -

 • Το θέμα είναι κλειδωμένο Το θέμα είναι κλειδωμένο
2720 απαντήσεις στο θέμα

#281
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
1) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΣΑΖ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
2) ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΡΙΗΣ ΣΜΗΓΜΑΤΟΣ
3) ΜΑΣΚΑ - ΠΗΛΙΝΓΚ
4) ΠΕΣΜΕΝΑ ΜΑΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟΣΑΓΩΝΑ
5) ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
6) MESOLIFTING ΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΕΣ ΕΝΔΟΔΕΡΜΙΚΕΣ ΕΓΧΥΣΕΙΣ
7) ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΦΡΥΔΙΩΝ
8) Ο ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

#282
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Αλλεργία στις τροφές
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Δεκεμβρίου 2002

Γράφει: Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Παιδίατρος - Γαστρεντερολόγος
Προβολή
Η αλλεργία στις τροφές είναι ένα συχνό πρόβλημα στην εποχή μας που μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και στη βρεφική ηλικία. Αλλεργία μπορεί να προκαλέσουν πολλές τροφές όπως το γάλα αγελάδας, το αυγό, τα σιτηρά, το πορτοκάλι, το ψάρι, οι ξηροί καρποί.

Το γάλα αγελάδας προκαλεί συχνότερα από κάθε άλλη τροφή αλλεργία σε μωρά που έχουν προδιάθεση για αλλεργία, δηλαδή αυτά τα οποία έχουν γονείς ή αδέλφια αλλεργικούς. Η αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους όπως κοκκινίλες στο δέρμα του προσώπου ή του σώματος, εμέτους και αναγωγές, κωλικούς, διάρροιες, πρόσμιξη αίματος στα κόπρανα, στασιμότητα βάρους, βήχα, δύσπνοια κ.α. Σ

ε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδογαστρεντερολόγο ο οποίος αφού υποβάλλει το μωρό σε μερικές εξετάσεις για την πιστοποίηση της αλλεργίας, θα συστήσει το κατάλληλο γάλα για την σίτιση του μωρού. Τα υποαλλεργικά γάλατα τα οποία χορηγούνται στα βρέφη σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν χειρότερη γεύση από τα συνηθισμένα γάλατα και μεγαλύτερο κόστος. Όσον αφορά στο πρόβλημα της γεύσης, ο παιδογαστρεντερολόγος συστήνει τρόπους αντιμετώπισής του. Όσον αφορά στο κόστος, αυτό καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από τα περισσότερα ταμεία υγείας μετά από χορήγηση ιατρικής βεβαίωσης από τον παιδογαστρεντερολόγο.

Η αλλεργία προλαμβάνεται.
Η αλλεργία μπορεί να προληφθεί. Τα μωρά που προέρχονται από αλλεργικούς γονείς (ή έχουν αδέλφια με αλλεργία) θα πρέπει να γίνεται κάθε προσπάθεια να σιτίζονται με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους 4-6 μήνες της ζωής. Οι στερεές τροφές δεν πρέπει να αρχίζουν πριν τον 6ο μήνα, το αυγό πριν τον 1ο χρόνο και το ψάρι πριν τον 3ο χρόνο.

Σε περίπτωση που το γάλα της μητέρας δεν επαρκεί, τότε χορηγείται ειδικό υποαλλεργικό γάλα κατά τους πρώτους 6 μήνες τουλάχιστον, το οποίο θα το συστήσει ο παιδίατρος ή ο παιδογαστρεντερολόγος. Απαραίτητη παράλληλα είναι η δημιουργία υγιεινού περιβάλλοντος στο σπίτι με αποφυγή του καπνίσματος, όπως και η αποφυγή των παιδικών σταθμών με σκοπό την μείωση των ιώσεων στο βρέφος.

#283
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Αναγωγές
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Δεκεμβρίου 2002

Γράφει: Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Παιδίατρος - Γαστρεντερολόγος
Προβολή
Οι αναγωγές ("γουλίτσες") είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους. Συμβαίνουν σε ένα μεγάλο ποσοστό των μωρών (20% των βρεφών) και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του βρέφους. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των βρεφών (7%) υποφέρει από τη λεγόμενη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, την παλινδρόμηση, δηλαδή, του φαγητού από το στομάχι στον οισοφάγο, που είναι σοβαρότερη κατάσταση. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στα μικρά, από στασιμότητα βάρους μέχρι και αναπνευστικά προβλήματα ή και άπνοια. Ένα μεγάλο ποσοστό βρεφών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (80%) ξεπερνούν το πρόβλημα στην ηλικία του ενός έτους, ενώ το 10-15% ξεπερνούν το πρόβλημα στην ηλικία των δύο ετών.

Τρόποι αντιμετώπισης
Αν το μωρό δεν παρουσιάζει άλλα προβλήματα όπως αναπνευστικά (βήχα, δύσπνοια), ή κλάμα κατά τη σίτιση και εάν η σωματική ανάπτυξη του βρέφους είναι φυσιολογική, τότε οι αναγωγές αντιμετωπίζονται πολύ απλά:

Ο ένας τρόπος είναι η πύκνωση του γάλακτος προσθέτοντας άνθος ορύζης, αν το επιτρέπει η ηλικία του βρέφους, ή αλλάζοντας το γάλα με ένα από τα σκευάσματα του εμπορίου τα οποία είναι επίσης πλήρη γάλατα με όλες τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει το γάλα, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, και διαφέρουν από το απλό γάλα μόνο ως προς την σύστασή τους (είναι πιο παχύρρευστα). Τα γάλατα αυτά περιέχουν ειδικές ουσίες, μία από τις οποίες είναι το άμυλο καλαμποκιού, η οποία δίνει μια πιο πυκνόρρευστη σύσταση στο γάλα, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι γουλίτσες. Όταν χρησιμοποιείτε τις τροφές αυτές, θα πρέπει να φροντίζετε το άνοιγμα της θηλής του μπιμπερό να είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι συνήθως, μια και το γάλα σ' αυτή την περίπτωση είναι πιο πυκνόρρευστο.
Αλλάξτε τη στάση του μωρού στο κρεβάτι, έτσι ώστε μέρος του σώματός του να είναι ανυψωμένο στις 30 μοίρες. Η στάση που συνιστάται μέχρι την ηλικία των 6 μηνών είναι στο δεξί πλευρό. Αυτό επιτυγχάνεται αν τοποθετήσετε κάτω από το στρώμα του μικρού σας μια κουβερτούλα ή ένα βιβλίο, έτσι ώστε το πάνω μέρος του στρώματος να πάρει κλίση 30 μοιρών.
Επίσης, καλό είναι να μη βάζετε μαξιλάρια κάτω από το κεφαλάκι του βρέφους.
Αν αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τότε ο παιδίατρος γαστρεντερολόγος, αφού εξετάσει το μωράκι και κρίνει ότι η κατάστασή του απαιτεί την προσθήκη φαρμάκων, μπορεί να του χορηγήσει ειδικά φάρμακα, τα λεγόμενα προκινητικά, τα οποία βελτιώνουν την κινητικότητα του γαστρικού άντρου, δηλαδή του τμήματος εκείνου του στομάχου που είναι κατ' εξοχήν υπεύθυνο για την προώθηση της τροφής στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο τμήμα του εντέρου. Τα φάρμακα αυτά βελτιώνουν επίσης την κινητικότητα του οισοφάγου, η οποία πολλές φορές στα βρέφη με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι διαταραγμένη.Έτσι, η συνδυασμένη δράση του φαρμάκου βοηθά και στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γαστρεντερολόγο είναι αν εντοπίσετε ίχνη αίματος στον εμετό του μωρού, ή αν υπάρχουν αναπνευστικά προβλήματα, ή στην περίπτωση που οι αναγωγές προκαλούν στο βρέφος στασιμότητα στο βάρος του.

#284
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Άρνηση να φάει
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Δεκεμβρίου 2002

Γράφει: Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Παιδίατρος - Γαστρεντερολόγος
Προβολή
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μωρά δεν χαίρονται και ιδιαίτερα το γεύμα τους, ή το αρνούνται με πείσμα. Αν το μικρό σας αρνείται να φάει, δεν πρέπει να ανησυχείτε, αρκεί να μεγαλώνει φυσιολογικά, να παίρνει το βάρος και το ύψος που αρμόζει για την ηλικία του, να αυξάνεται, με λίγα λόγια, φυσιολογικά.

Εάν το βάρος ή το ύψος ή και τα δύο είναι μικρότερα από το φυσιολογικό (σύμφωνα πάντα με τον παιδίατρό σας), τότε το μωρό θα πρέπει να υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις από τον γενικό παιδίατρο ή από τον ειδικό παιδογαστρεντερολόγο.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να εισαχθούν στο διαιτολόγιό του θερμιδικά σκευάσματα και σκευάσματα εμπλουτισμένα με όλες τις θρεπτικές ουσίες. Τέτοια σκευάσματα υπάρχουν πολλά στο εμπόριο, αλλά ο παιδογαστρεντερολόγος θα σας προτείνει το καλύτερο σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού σας, ώστε η σωματική του ανάπτυξη να είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια για την ηλικία του. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η υπερθρεψία, η υπερβολική, δηλαδή σίτιση, που προκαλεί παχυσαρκία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα, τα πιο παχύσαρκα μωρά στην Ευρώπη, και αυτό οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση λίπους.

Η σωστή αντιμετώπιση
Μη βιάζετε το παιδί, μην το πιέζετε να φαει χωρίς την θέλησή του. Καλό είναι να του προσφέρετε το ίδιο φαγητό αργότερα, στο επόμενο προγραμματισμένο γεύμα. Ποτέ δεν θα πρέπει να του δίνετε γλυκά σαν επιβράβευση όταν το μικρό τρωει το φαγητό του. Προσπαθήστε να προσφέρετε στο μωρό σας μια ισορροπημένη ποικιλία φαγητών, στην οποία θα περιλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι τροφές στις οποίες έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση. Σημαντικός παράγων, επίσης, είναι το ήρεμο περιβάλλον κατά τη διάρκεια των γευμάτων και να αισθάνεται το μωρό άνετα.

#285
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Δυσανεξία στη λακτόζη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Δεκεμβρίου 2002

Γράφει: Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Παιδίατρος - Γαστρεντερολόγος
Προβολή
Πολλά μωράκια υποφέρουν συχνά από πόνους στην κοιλίτσα, διάρροια και φουσκώματα, που οφείλονται στην αδυναμία του οργανισμού τους να ανεχθεί τη λακτόζη. Η λακτόζη είναι ένας υδατάνθρακας που περιλαμβάνεται στο μητρικό γάλα, αλλά συνήθως και στις βρεφικές τροφές, ο οποίος σε μερικές περιπτώσεις δεν γίνεται ανεκτός από το βρεφικό εντεράκι. Αυτό συμβαίνει όταν στον οργανισμό του μωρού δεν παράγεται επαρκώς η λακτάση, το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης και τη χρησιμοποίησή της από τον οργανισμό.

Η έλλειψη των ζωτικής σημασίας αυτών ενζύμων από τον βρεφικό οργανισμό συνήθως οφείλεται σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η οξεία γαστρεντερίτιδα, ενώ κάποιες χρόνιες ή οξείες λοιμώξεις και ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν επίσης παροδικά αυτή την έλλειψη. Η λακτόζη είναι ο σημαντικότερος υδατάνθρακας του γάλακτος και αποτελεί συστατικό όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Συμβαίνει μερικές φορές στα μικρά βρέφη, μετά από μία ιογενή γαστρεντερίτιδα, το τμήμα των κυττάρων του εντέρου που περιέχει το ένζυμο λακτάση που είναι υπεύθυνο για την αφομοίωση της λακτόζης να χάσει για λίγο καιρό την ακεραιότητά του και να μην παράγει την ποσότητα λακτάσης που είναι απαραίτητη για την αφομοίωση της λακτόζης, με αποτέλεσμα το μωρό να παρουσιάζει πόνο στην κοιλιά μετά το γάλα και διάρροιες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδογαστρεντερολόγο ο οποίος θα υποβάλλει το μωρό σε μία απλή εξέταση (Test λακτόζης), και εάν πιστοποιήσει πρόβλημα στην αφομοίωση της λακτόζης θα συστήσει ειδικό γάλα, που μπορεί να περιέχει κάποιον άλλο υδατάνθρακα (σύνθετους πολυσακχαρίτες, άμυλο καλαμποκιού, πολυμερή γλυκόζης) για κάποιο χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 2 εβδομάδες μέχρι 1 μήνα.

Υπάρχουν, ακόμη, και σοβαρές περιπτώσεις έλλειψης του ενζύμου που μπορεί να οφείλονται σε κάποια γενετική ανωμαλία. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα εκδηλώνονται αμέσως μετά τη γέννηση, μετά την πρώτη σίτιση του μωρού με γάλα και είναι πολύ σοβαρά. Ευτυχώς αυτή η περίπτωση είναι σπανιότατη και όταν υπάρξει, η διάγνωση μπαίνει αμέσως. Τα συμπτώματα από τη δυσανεξία της λακτόζης συνήθως είναι τα εξής: ναυτία, κοιλιακός πόνος, έντονη κινητικότητα του εντέρου, φούσκωμα και υδαρείς κενώσεις.

Αντιμετώπιση
Τα μικρά που παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα δεν πρέπει να λαμβάνουν με την τροφή τους λακτόζη. Πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγετε να δίνετε στο μωράκι σας όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγά τους, όπως και τις βρεφικές τροφές που φτιάχνονται από γάλα αγελάδας. Σήμερα κυκλοφορούν βρεφικές τροφές χωρίς λακτόζη, που περιέχουν ειδικούς υδατάνθρακες από σιρόπι καλαμποκιού σε στερεά μορφή. Αυτοί είναι σύνθετοι πολυσακχαρίτες μορίων γλυκόζης που θα απαλλάξουν το μωρό σας από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της λακτόζης. Ο παιδογαστρεντερολόγος θα σας συστήσει για πόσο διάστημα θα χρειαστεί να δώσετε στο μωρό σας την ειδική αυτή δίαιτα.

#286
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Δυσκοιλιότητα
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Δεκεμβρίου 2002

Γράφει: Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Παιδίατρος - Γαστρεντερολόγος
Προβολή
Η δυσκοιλιότητα, είναι ένα πρόβλημα το οποίο συμβαίνει στα μωρά τα οποία συνήθως τρέφονται με ξένο γάλα, ενώ τα μωράκια τα οποία θηλάζουν δεν παρουσιάζουν συχνά δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο μητρικό γάλα απορροφώνται πλήρως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελάχιστες ποσότητες σαπώνων ασβεστίου στα κόπρανα (οι σάπωνες είναι ουσίες στις οποίες οφείλεται η σκληρότητα των κοπράνων).

Ένα βρέφος έχει δυσκοιλιότητα όταν κάνει κακά λιγότερο από μία φορά κάθε τρεις μέρες, ενώ τα κόπρανά του είναι πολύ σκληρά. Αν η σκληρότητα παρουσιάζεται από τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε προβλήματα στένωσης του παχέος εντέρου σε κάποιο σημείο και γι' αυτό, όταν η δυσκοιλιότητα είναι επίμονη και ξεκινά από τη γέννηση, πρέπει να πηγαίνετε στον παιδίατρο για εξετάσεις.

Αντιμετώπιση
Αν το μικρό σας υποφέρει από δυσκοιλιότητα, ελέγξτε κατ' αρχάς αν η πρόσληψη υγρών είναι επαρκής και, δεύτερον, αν το γάλα του διαλύεται σωστά. Για να σιγουρευτείτε ότι το μωράκι πίνει αρκετά υγρά, μπορείτε να του δίνετε ανάμεσα στα γεύματα νερό ή χαμομήλι ή ακόμη και φρέσκο αραιωμένο χυμό πορτοκαλιού (αν το επιτρέπει η ηλικία του, και αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρο).

Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο ή τον παιδογαστρεντερολόγο, ο οποίος θα χορηγήσει στο μωρό φάρμακα για την αντιμετώπιση της οξείας φάσης της δυσκοιλιότητας. Επίσης θα σας δώσει τις ενδεδειγμένες διαιτητικές οδηγίες και θα σας συστήσει ειδικά σκευάσματα γάλακτος τα οποία πολλές φορές επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

Μερικές φορές η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε αλλεργία στο γάλα αγελάδας ή σε άλλα αίτια. Επομένως, εάν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας συνεχιστεί, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδογαστρεντερολόγο ο οποίος θα υποβάλλει το μωρό σε ειδικές εξετάσεις και θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

#287
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Κωλικοί του εντέρου
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Δεκεμβρίου 2002

Γράφει: Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Παιδίατρος - Γαστρεντερολόγος
Προβολή
Ως κωλικοί χαρακτηρίζονται τα επεισόδια πόνου στην κοιλιά που παρουσιάζει το βρέφος σε ηλικία από έξι εβδομάδων μέχρι τριών μηνών, τις απογευματινές, συνήθως, ώρες. Όταν το μωράκι υποφέρει από κωλικούς, κλαιει, μερικές φορές ουρλιάζει και παράλληλα τραβά τα πόδια προς την κοιλιά του, δείχνοντας ότι το ενοχλεί η κοιλιά του. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο το οποίο δεν βλάπτει το βρέφος, είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, σταματά όταν το βρέφος γίνει τριών μηνών και δεν επιβαρύνει καθόλου την κατάσταση ή την ανάπτυξή του. Παρ' όλα αυτά, σίγουρα σας δημιουργεί άγχος και στρες. Οι κωλικοί, με χαρακτηριστική κλινική εικόνα, ποτέ δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως εμέτους, διάρροιες κ.λπ. Έτσι, λοιπόν, αν ο πόνος σε ένα βρέφος συνοδεύεται από εμέτους ή διάρροια ή άλλα συμπτώματα, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί κωλικός. Μερικές φορές, η αιτία τέτοιων επίμονων κωλικών μπορεί να είναι η αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Σε αυτή την περίπτωση, το μωρό μπορεί να παρουσιάζει παράλληλα τραχύτητα δέρματος και κοκκινάδες στα μάγουλα, διάρροιες ή πρόσμιξη αίματος στα κόπρανα. Οι κωλικοί σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ έντονοι, και όταν το παίρνουμε αγκαλίτσα δεν ηρεμεί. Εάν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδογαστρεντερολόγο, ο οποίος θα προβεί στις αναγκαίες εξετάσεις και θα σας συστήσει το κατάλληλο υποαλλεργιογονικό γάλα.

Πολλές φορές οι πόνοι στην κοιλιά δημιουργούνται επειδή το μωράκι καταπίνει αέρα, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν τα γεύματα του μωρού δεν είναι τακτικά και το βρέφος πεινά πάρα πολύ. Αν το μωρό τρέφεται με μητρικό γάλα, η μεγάλη πείνα το κάνει να θηλάζει πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να καταπίνει αέρα. Αν, από την άλλη, είναι μικρή η θηλή, τότε το βρέφος δεν κατορθώνει να ρουφήξει αρκετό γάλα και γι' αυτό το ανακατεύει με αρκετό αέρα. Άλλη μια αιτία για τη συσσώρευση αέρα στην κοιλίτσα του μωρού είναι το λανθασμένο τάισμα με το μπιμπερό, καθώς και το έντονο ανακάτεμα του μπουκαλιού πριν το τάισμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές φυσαλίδες αέρα στο γάλα τις οποίες μετά καταπίνει το μωρό.

Αντιμετώπιση
Συνήθως οι κωλικοί αντιμετωπίζονται με πολύ απλά μέτρα:
Κατ' αρχάς, πρέπει να πάρετε το μωράκι σας αγκαλιά και να το παρηγορήσετε ή να του προσφέρετε ένα ζεστό ρόφημα. Φροντίστε τα γεύματα του μωρού να είναι τακτικά και να μη μένει πολλή ώρα νηστικό. Μην κουνάτε πολύ έντονα το μπιμπερό πριν δώσετε το γάλα στο μωρό σας. Όταν ταΐζετε το μωρό σας, φροντίστε να κινείτε το μπιμπερό σε τακτά διαστήματα μέσα και έξω από το στόμα του μωρού, έτσι ώστε η θηλή να είναι συνεχώς γεμάτη. Αυτό γιατί, αν το μπιμπερό παραμένει ακίνητο στο στόμα του βρέφους, μπορεί κάποια στιγμή που η θηλή αδειάζει εντελώς να συνεχίσει το μωρό να ρουφάει, με αποτέλεσμα να καταπίνει αέρα. Αν κινείτε το μπιμπερό με πολύ σταθερές κινήσεις μέσα και έξω από το στόμα του μωρού σας, τότε η θηλή θα είναι πάντα γεμάτη γάλα κι έτσι μειώνεται η πιθανότητα να καταπίνει το μωρό αέρα. Αν το βρέφος κλαιει πολλές ώρες (πάνω από 4 ώρες), το κλάμα του είναι έντονο, επίμονο και δεν σταματά καθόλου ακόμη κι αν το παίρνετε στην αγκαλιά σας για να το παρηγορήσετε, ή αν το κλάμα δεν εκδηλώνεται μόνο τις απογευματινές ώρες, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο .

#288
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Βασικοί κανόνες διατροφής του βρέφους
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Νοεμβρίου 2002

Γράφει: Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Παιδίατρος - Γαστρεντερολόγος
Προβολή
Η ιδανική τροφή για την πρώτη περίοδο της ζωής του βρέφους, μέχρι να γίνει έξι μηνών, είναι αναμφισβήτητα ο θηλασμός. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού, αλλά και για την υγεία τη δικιά σας. Αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα όσο το μωράκι θηλάζει, δεν πρέπει να επέμβετε στη διατροφή του και να του δώσετε αυθαίρετα κάποιο γάλα του εμπορίου. Αν το μικρό σας πρέπει να συμπληρώσει τη διατροφή του με γάλα του εμπορίου, είτε γιατί το μητρικό δεν είναι αρκετό είτε γιατί το βρέφος έχει κάποια δυσκολία στην πέψη του γάλακτος, τότε μπορεί ο παιδίατρος να σας υποδείξει να ξεκινήσετε τις στερεές τροφές λίγο νωρίτερα.

Μόλις το μωρό συμπληρώσει τους έξι μήνες, μπαίνει η στερεά τροφή στο καθημερινό του διαιτολόγιο, αρχικά με ριζόκρεμα και φρουτόκρεμα και αργότερα με κρέμα δημητριακών.

Στην ηλικία των επτάμισι μηνών πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή του σταδιακά χορτόσουπα με πολτοποιημένα λαχανικά, πατάτες, καρώτα, ρύζι, αργότερα, μακαρόνια (που θα πρέπει να είναι επίσης πολτοποιημένα). κρέας κοτόπουλο (όχι την πέτσα, μόνο τα λευκά μέρη), μοσχάρι, αρνάκι άπαχο και, τέλος, ψάρι (μετά τον 1ο χρόνο).

Από την ηλικία του ενός έτους, τα μωρά θα πρέπει να τρέφονται έτσι ώστε να εξασφαλίζουν τις θερμιδικές τους ανάγκες κατά το 50% από τους υδατάνθρακες. Είναι προτιμότερο το μεγαλύτερο ποσοστό να λαμβάνεται από τα δημητριακά, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης κατά 13% πρωτεΐνη την οποία παίρνει το νήπιο και από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κατά 36% το αναγκαίο λίπος το οποίο παίρνει επίσης από το κρέας αλλά και το ψάρι. Αναγκαία είναι και η κατανάλωση ικανής ποσότητας φυτικών ινών, οι οποίες βρίσκονται στα δημητριακά, στα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι βασικοί κανόνες υγιεινής διατροφής περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Τακτικά γεύματα. Τα γεύματα του μωρού πρέπει να είναι τακτικά, έτσι ώστε να μην προλαβαίνει να πεινάσει πολύ ή να έχει κουραστεί πριν φαει.
Ποικιλία τροφών. Πρέπει να προσφέρεται στο μωρό ποικιλία φαγητών διαφορετικών χρωμάτων και γεύσεων και να δίνονται απαραίτητα μικρές ποσότητες φαγητού την κάθε φορά.
Προσεγμένο περιβάλλον. Το περιβάλλον όπου τρωει το μικρό παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στη σχέση που θα αποκτήσει με το φαγητό του. Αν τρωει όλη η οικογένεια μαζί, αν το μωράκι κάθεται άνετα, αν έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να φαει, τότε η ώρα του φαγητού θα γίνει μια από τις πιο ευχάριστες στιγμές του. Έτσι, δεν δημιουργούνται προβλήματα.
Γλυκά με μέτρο. Όσον αφορά τη ζάχαρη και τα γλυκά, αυτά δεν θα πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι, εκτός αν πρόκειται για μια ειδική περίπτωση. Δεν πρέπει, βέβαια, και να τα στερείτε εντελώς από το μικρό σας, αλλά να του τα δίνετε με μέτρο.

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα από το γαστρεντερικό και πως αντιμετωπίζονται;
Όσο και εάν φροντίζετε κάθε γεύμα του μωρού σας με μεγάλη προσοχή ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου, υπάρχουν φορές που το φαγάκι μπορεί να ταλαιπωρήσει το ευαίσθητο στομαχάκι ή εντεράκι του μωρού σας, προκαλώντας κάποιες μικροενοχλήσεις. Τις περισσότερες φορές μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε ακολουθώντας απλές συμβουλές ή αλλάζοντας τις διαιτητικές συνήθειες του μωρού, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του παιδιάτρου ή του ειδικού παιδογαστρεντερολόγου. Η μεγάλη εξέλιξη των βρεφικών τροφών συνήθως προσφέρει τα κατάλληλα σκευάσματα για να λύσετε τα μικροπροβλήματα του μικρού σας με άνεση και ευκολία.

Τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά προβλήματα των μωρών είναι οι αναγωγές, οι κωλικοί, η αλλεργία στις τροφές, η δυσκοιλιότητα, η δυσανεξία στη λακτόζη.
Παρακάτω θα αναφερθούμε στις αιτίες καθενός ξεχωριστά καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισής τους.

#289
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα και το μωρό
Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Μαϊου 2008

Γράφει: Μιχαήλ Μαριέττα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Προβολή
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στις μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και μάλιστα να προσπαθούν να μη δίνουν άλλη συμπληρωματική διατροφή. Επιπλέον προτείνει να συνεχίζουν το θηλασμό, για τους επόμενους 6 μήνες, ταυτόχρονα με τη σταδιακή εισαγωγή της στερεάς τροφής και άλλων τροφίμων. Ο μητρικός θηλασμός λειτουργεί σαν διαχρονικός εμβολιασμός. Είναι ασύγκριτος τρόπος παροχής ιδανικής τροφής στο βρέφος, γιατί εξασφαλίζει όχι μόνο βιολογική αλλά και συναισθηματική υγεία σε αυτό.Το μητρικό γάλα είναι χωρίς μικρόβια, έτοιμο να χορηγηθεί ανά πάσα στιγμή, είναι κατάλληλης θερμοκρασίας, έχει αντισώματα που προφυλάσσουν από λοιμώξεις. Τα λευκώματα, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, τα άλατα που περιέχει βρίσκονται σε τέτοιες αναλογίες που είναι αντίστοιχες της αύξησης και της ανάπτυξης του βρέφους. Το μητρικό γάλα αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους, άλλο είναι την πρώτη μέρα, άλλο την 15η, άλλο τον 6ο μήνα, άλλο το πρωί, άλλο το βράδυ, άλλο όταν το βρέφος είναι πρόωρο.
Επίσης, ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος από λοιμώξεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, του ουροποιητικού συστήματος, από ωτίτιδες και γενικότερα από πολλές λοιμώξεις. Ευνοεί την καλύτερη νευρολογική ανάπτυξη. Η προστατευτική αυτή ιδιότητα έχει σαν αποτέλεσμα μείωση της συχνότητας αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
Στη μετέπειτα ζωή, προστατεύει από αλλεργίες, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακά, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή και τη συχνότητα καρκίνου στην παιδική ηλικία. Αναπτύσσει τη γεύση-όσφρηση, την αντίληψη, τη λεκτική ικανότητα, κάνει πιο ισχυρό το δεσμό μητέρας-παιδιού, με αποτέλεσμα λιγότερη εγκατάλειψη, παραμέληση, κακοποίηση. Βρέφη που θηλάζουν έχουν καλύτερη κατατομή στην πάνω και κάτω γνάθο, είναι πιο ήρεμα, έχουν καλύτερη συναισθηματική ανάπτυξη.
Οφέλη στη μητέρα

Στη μητέρα, ο μητρικός θηλασμός προσφέρει προστασία από μία επόμενη εγκυμοσύνη, γιατί αναστέλλει την αναπαραγωγική διαδικασία, παρέχοντας μερική αντισυλληπτική προστασία και προστατεύει επίσης τα αποθέματα σιδήρου μέσω της απουσίας έμμηνης ρήσης. Επομένως, παρουσιάζει η μητέρα καλύτερη αιματολογική εικόνα για όσο καιρό θηλάζει, εφόσον δεν έχει έμμηνο ρύση. Επιπλέον παρατηρείται πιο γρήγορη επαναφορά του σώματος στην προ κύησης κατάσταση και ευκολότερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που θηλάζουν χάνουν πιο εύκολα το βάρος που πήραν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με ρυθμό 2 περίπου κιλών το μήνα, αφού το γάλαπου δίνουν στο βρέφος και η διαδικασία παραγωγής του ανέρχεται στις 700 θερμίδες περίπου καθημερινά .

Επίσης, ο θηλασμός βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών πριν και μετά την εμμηνόπαυση (εάν το νεογνό τρέφεται αποκλειστικά με θηλασμό για αρκετούς μήνες), αλλά και γενικότερα μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες οι οποίες έχουν θηλάσει. Επιπρόσθετα, βοηθά τη μήτρα να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση με τις συσπάσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγιών μετά τον τοκετό. Ακόμη μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει μειώνουν τον κίνδυνο για κάταγμα των ισχίων κατά 50% στη μετέπειτα ζωή τους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αποτελεί μία ευχάριστη εμπειρία για την μητέρα, καθώς την δένει συναισθηματικά περισσότερο με το μωρό της. Έχει παρατηρηθεί ότι βρέφη τα οποία θήλασαν, στην ενήλικη ζωή τους ένιωθαν συναισθηματικά πιο ασφαλή από αυτά που κατανάλωσαν βιομηχανοποιημένο γάλα. Τέλος της προσφέρει ένα αίσθημα ολοκλήρωσης όπου την ενθαρρύνει ψυχολογικά , καθώς οι ορμόνες οι οποίες απελευθερώνονται κατά την διάρκεια του θηλασμού της προκαλούν μια κατάσταση ευχάριστης χαλάρωσης και ηρεμίας.

Ο θηλασμός επιβάλλει ένα βαρύ θρεπτικό κόστος στη μητέρα και οι ενεργειακές απαιτήσεις, οι απαιτήσεις για ασβέστιο, μέταλλα και βιταμίνες αυξάνονται. Εντούτοις, ένα μεγάλο τμήμα από τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες μπορεί να πληρωθεί από τις μητρικές λιποαποθήκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθώντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση του κανονικού σωματικού βάρους. Επομένως, μια θηλάζουσα μητέρα πρέπει να:

Αυξήσει τις ενεργειακές της ανάγκες
Μια μητέρα που θηλάζει χρειάζεται να λαμβάνει 500 επιπλέον θερμίδες καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού, μιας και με τον θηλασμό χάνει περίπου 425-700 θερμίδες ημερησίως. Αυτές τις θερμίδες πρέπει να τις λαμβάνει τρώγοντας θρεπτικές και υγιεινές τροφές. Μερικές από τις θερμίδες που απαιτούνται για την παραγωγή γάλακτος παρέχονται από το λίπος που έχει αποθηκεμένο στο σώμα της.

Πίνει 2 λίτρα νερό καθημερινά, έτσι ώστε να παράγεται το απαραίτητο γάλα που χρειάζεται το μωρό, χωρίς να αφυδατωθεί η μητέρα. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα της να παράγει το γάλα που χρειάζεται το μωρό.
Καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο: Γιατί σε πολλές γυναίκες έχουν μειωθεί τα αποθέματα σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε σίδηρο είναι το σπανάκι, ο μαϊντανός,τα παντζάρια, τα δαμάσκηνα, τα ξηρά σύκα, το ακτινίδιο.
Καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο
Επίσης καλό είναι να επικεντρώσει τη διατροφή της στην κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως και δημητριακών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, και τροφίμων πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο. Καλό είναι να επιλέγει θρεπτικά σνακ, όπως γιαούρτι, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, φυσικό χυμό φρούτων, σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως και λαχανικά, κονσέρβες σολομού, τόνο, τυρί, ψημένες πατάτες και φρούτα.

Καλό θα είναι να αποφεύγει

Τον καφέ, γιατί η καφεΐνη είναι διουρητική άρα χάνουμε υγρά που είναι πολύτιμα και μπορεί επίσης να περάσει στο βρέφος με το γάλα. Παρόλο που η καφεΐνη αποβάλλεται μετά από 3 με 5 ώρες από το κυκλοφορικό μας σύστημα, στο αίμα του βρέφους μπορεί να παραμείνει μέχρι και 36 ώρες. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, επιτρέπεται λίγος καφές. Αποφύγετε όμως τον στιγμιαίο, γιατί είναι ιδιαίτερα τοξικός. Κάποια μωρά, δεν αντιδρούν όταν η μαμά τους πίνει και ένα καφεδάκι την ημέρα, άλλα μωρά όμως μπορεί να παρουσιάσουν νευρικότητα, ή και αϋπνία.
Aλκοολούχα ποτά, το αλκοόλ, είναι κάτι που πρέπει να περιοριστεί και μπορεί να το αντικατασταθεί με ένα ποτήρι κρασί ή καλύτερα μπύρα 3-4 φορές την εβδομάδα.
Καλό θα είναι επίσης να περιορίσει κάποιες τροφές που μέσω του γάλακτος, πιθανότατα να ενοχλήσουν το ευαίσθητο στομαχάκι του μωρού και να προκαλέσουν κολικούς, όπως:

το αχλάδι
το μπρόκολο
το λάχανο
τα κρεμμύδια
τα λαχανάκια Βρυξελών
το ροδάκινο
το κουνουπίδι
το σκόρδο
Τα τηγανητά
Τα όσπρια
Τα καρυκεύματα
Τις βαριές σάλτσες
Τα φαγητά με έντονες οσμές
Φάρμακα

Άν, κατά την διάρκεια του θηλασμού, πρέπει να παίρνετε κάποιο φάρμακο πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Στο γάλα περνούν πολλά φάρμακα , ακόμη και αν είναι σε τέτοιες ποσότητες που θεωρούνται γενικά ακίνδυνα για το νεογέννητο -κατά μέσο όρο το 1-2% της δόσης που λαμβάνεται. Είναι όμως πιθανό, αργότερα να εμφανιστούν αλλεργικά φαινόμενα.

Κάπνισμα

Το τσιγάρο, περιέχει περίπου 4.000 βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό. Το τσιγάρο, αλλοιώνει τη γεύση του γάλακτος που παράγεται, και έτσι το μωρό ίσως αρνηθεί να θηλάσει. Καλό, φυσικά, είναι να απαγορεύσει και σε άλλους να καπνίζουν μέσα στον χώρο του σπιτιού, για να μη γίνει το μωρό παθητικός καπνιστής.

#290
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Μητρικός θηλασμός, πολύτιμο δώρο ζωής για το παιδί σας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Μαϊου 2007

Πηγή: ΓΝΑ Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Τμήμα Ενδοκρινολογίας
Προβολή
Ο θηλασμός είναι μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της μητρότητας.

Το ανθρώπινο βρέφος είναι το μόνο από όλα τα βρέφη του ζωικού βασιλείου, το οποίο αντικρίζει την μητέρα του κατά πρόσωπο στην διάρκεια του θηλασμού. Την στιγμή αυτή μαζί με το γάλα της μητέρας του αποκτά και ένα από τα σπουδαιότερα μυστικά αυτού του κόσμου, το μυστικό του να απευθύνεται κανείς προς τους συνανθρώπους του.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των μητέρων που θηλάζουν τα παιδιά τους αυξάνεται. Η υπεροχή του μητρικού γάλακτος έναντι των τεχνητών γαλάτων αποδεικνύεται συνέχεια με νέα επιστημονικά στοιχεία. Η εξήγηση είναι απλή , τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει απόλυτα την φύση.

Πριν αναφερθούμε στα πλεονεκτήματα του θηλασμού τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί ας δούμε πως πραγματοποιείται η παραγωγή μητρικού γάλακτος .Την εντολή για το ξεκίνημα της λειτουργίας παραγωγής γάλακτος στο μαστό τη δίνει το ίδιο το μωρό, καθώς θηλάζει.

Με τις κινήσεις θηλασμού που κάνει το μωρό προκαλείται αποστολή μηνυμάτων στον υποθάλαμο, ο οποίος διεγείρει την υπόφυση για την παραγωγή δύο ορμονών, της προλακτίνης – υπεύθυνης για την παραγωγή γάλακτος στους γαλακτοποιούς αδένες – και της ωκυτοκίνης – υπεύθυνης για την προώθηση του γάλακτος από τους αδένες στις δεξαμενές γάλακτος πίσω από τη θηλή . Ο θηλασμός διεγείρει τις νευρικές απολήξεις της θηλής και ενεργοποιεί τον μηχανισμό που παράγει και ελευθερώνει το γάλα.

Γιατί συνιστάται ο θηλασμός και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του?

Για την ΜΗΤΕΡΑ

Η μάνα όταν θηλάζει το μωρό της αισθάνεται συναισθηματική πληρότητα που της χαρίζει αυτοπεποίθηση, σιγουριά και δημιουργία στενότερου ψυχικού δεσμού με το παιδί.
Όταν το μωρό θηλάζει, αντανακλαστικά η μήτρα συσπάται και ευκολότερα παλινδρομεί στο μέγεθος που είχε πριν από την εγκυμοσύνη.
Όσο καιρό η μητέρα θηλάζει εμποδίζεται φυσιολογικά η σύλληψη.
Προσοχή όμως, να μην βασισθείτε μόνο στο θηλασμό γιατί έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας.
Στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει είναι λιγότερο επιρρεπείς στον καρκίνο του μαστού, ωοθηκών και μήτρας.
Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερα ποσοστά καταγμάτων και λιγότερες πιθανότητες για την εμφάνιση οστεοπόρωσης μετά την εμμηνόπαυση.
Ο θηλασμός βοηθάει την μητέρα να ξαναβρεί την φόρμα της καθώς συνεπάγεται μία αξιοσημείωτη κατανάλωση θερμίδων.
Υπάρχει οικονομικό όφελος, αφού ο θηλασμός δεν κοστίζει τίποτα.
Ο μητρικός θηλασμός απαιτεί λιγότερο χρόνο, γιατί το μητρικό γάλα είναι πάντα προσιτό στο μωρό και του επιτρέπει να ρυθμίζει το πόσο θα φάει.
Για το ΜΩΡΟ

Η προσκόλληση στο στήθος διατηρεί το δεσμό μεταξύ της μαμάς και του παιδιού που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι πολύ σημαντικό για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του βρέφους.
Το μητρικό γάλα είναι η πιο πλούσια τροφή σε ουσίες (λευκώματα, βιταμίνες, σάκχαρο, λίπος, άλατα, κ.τ.λ.) βιολογικά χρήσιμες για την ανάπτυξη του παιδιού, οι οποίες του χορηγούνται με εξισορροπημένο τρόπο και σε αναλογία που αυξάνεται τόσο όσο αυξάνονται οι ανάγκες του.
Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα, στοιχεία άμυνας ενάντια στα μικρόβια, τα οποία ανοσοποιούν και προφυλάσσουν το παιδί από διάφορες λοιμώξεις.
Ειδικά ένζυμα που περιέχονται στο μητρικό γάλα διευκολύνουν την πέψη, με αποτέλεσμα τα μωρά που θηλάζουν να μην παθαίνουν δυσκοιλιότητα.
Με το θηλασμό κινούνται ρυθμικά το πάνω και κάτω σαγόνι του μωρού, με αποτέλεσμα να δυναμώνουν οι μύες και τα ούλα του, ενώ τα δόντια του βγαίνουν γερά και χωρίς μελλοντικά προβλήματα.
Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργίες, γαστρεντερίτιδες, βρογχίτιδες, ωτίτιδες, αναιμία, ραχίτιδα κ.τ.λ.
Μία ειδική ορμόνη στο μητρικό γάλα συμβάλει στην ηρεμία του βρέφους.
Μέσα στο γάλα υπάρχει μία φυσική ηρεμιστική ουσία, η καλεομορφίνη, που ανήκει στην κατηγορία των ενδομορφινών με αναλγητική δράση.
Ο μητρικός θηλασμός βοηθάει στην πνευματική ανάπτυξη, την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία του παιδιού
Συμπεράσματα

Ο μητρικός θηλασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νεογέννητου. Ποια λοιπόν μητέρα θα αρνηθεί να προσφέρει αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής στο μωρό της?


Πηγές: Τέα Γιασσά, Ειδικευόμενη Ενδοκρινολόγος, Γ.Ν.Α "Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ"

#291
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Το μητρικό γάλα βοηθάει τα παιδιά και σε στρεσογόνες καταστάσεις
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Απριλίου 2007

Πηγή: ιατροnet
Προβολή
Ένα ακόμα θετικό επακόλουθο του μητρικού θηλασμού είναι ότι τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με μητρικό γάλα ανταποκρίνονται καλύτερα σε στρεσογόνες συνθήκες σε σχέση με τα άλλα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία.

Σε δείγμα 8958 παιδιών, φάνηκε ότι το μητρικό γάλα ωφέλησε τα παιδιά εφοδιάζοντας τα με καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης γεγονότων, όπως το διαζύγιο των γονέων.

Οι ερευνητές έδωσαν ερωτηματολόγια σε δασκάλους και γονείς και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν σε κλίμακα ως το 50 το στρες των παιδιών. Οι γονείς έδωσαν στοιχεία για δυσάρεστα γεγονότα, όπως το διαζύγιο, τα οποία συνέβησαν όταν τα παιδιά βρίσκονταν στην ηλικία των 5 έως 10 ετών.

Ελήφθησαν υπόψη αρκετοί άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το στρες των παιδιών, όπως το κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο των γονιών, η κατάθλιψη της μητέρας και το κάπνισμα. Ωστόσο παρά τους παράγοντες αυτούς, τα παιδιά που ανατράφηκαν με μητρικό γάλα εμφάνισαν καλύτερη προσαρμογή στις δύσκολες περιστάσεις.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η στενή σωματική επαφή μητέρας και νεογνού κατά τη διάρκεια του θηλασμού πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο και να εξηγεί το αποτέλεσμα της έρευνας σχετικά με την καλύτερη προσαρμογή στις στρεσογόνες συνθήκες.

Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι ο θηλασμός βοηθά στην ανάπτυξη ‘μονοπατιών’ στον εγκέφαλο τα οποία είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων αργότερα.

Το αν η καλύτερη αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων στη ζωή οφείλεται στην ίδια την πράξη του θηλασμού με την αίσθηση ασφάλειας που δίνει ή σε ουσίες που περιέχονται στο γάλα, θα φανεί με περαιτέρω έρευνα.

Ο θηλασμός συνδέεται με ευεργετικές ιδιότητες για τη μητέρα αλλά και το παιδί. Έρευνες έδειξαν ότι προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα, την εμφάνιση εκζέματος και την παχυσαρκία σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μια μητέρα θα πρέπει να θηλάζει τουλάχιστον για τους πρώτους έξη μήνες.


Πηγές: Archives of Disease in Childhood

#292
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Η σωστή διατροφή πριν τις σχολικές εξετάσεις
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Μαϊου 2008

Γράφει: Δρακοπούλου Χριστίνα Έλενα, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, RD, MSc
Προβολή
Μετά το Πάσχα και την αναστάσιμη φιέστα, ήρθε σιγά-σιγά ο καιρός να γυρίσουμε στη ρουτίνα μας. Αυτή η περίοδος είναι περίοδος εξετάσεων τόσο για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, όσο και για τους υποψήφιους των Πανελλήνιων εξετάσεων αλλά και τους φοιτητές. Έχει αποδειχθεί ότι η σωστά σχεδιασμένη διατροφή, αποτελεί φυσικό ‘ντοπάρισμα’ για τους υποψήφιους. Ποιο διατροφικό σχήμα συνίσταται για μέγιστη απόδοση στο διάβασμα:

Προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την κόπωση. Καλές πηγές είναι τα κουάκερ, τα μούσλι, το πολύσπορο ψωμί και τα ολικής άλεσης δημητριακά.
Αποφύγετε τα μεγάλα, λιπαρά και δύσπεπτα γεύματα. Οι λιπαρές τροφές καθυστερούν στην έξοδό τους από το στομάχι και έτσι επιμηκύνουν την πέψη και μειώνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Φροντίστε τα επίπεδα ενυδάτωσης. Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση και, μέσα στο καλοκαίρι, καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Προσοχή όμως: αποφύγετε τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωση, πράγμα που οδηγεί σε απότομο αίσθημα κόπωσης και μειωμένη συγκέντρωση. Επίσης, εάν δεν είστε συνηθισμένοι σε κατανάλωση καφεΐνης, αποφύγετε τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τονωτικά με καφεΐνη, καθώς μπορεί να απορυθμίσουν τα ωράρια του ύπνου σας.
Ανανεώνετε τα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο, προσφέροντας σνακ ενδιάμεσα στα γεύματα. Τα σνακ είναι καλό να αποτελούνται είτε από φρούτα (που μέσω της βιταμίνης C τονώνουν τον εγκέφαλο και μέσω του συμπλέγματος βιταμίνης Β απελευθερώνουν γλυκόζη από τους υδατάνθρακες), ανάλατους ξηρούς καρπούς (πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα που δρουν σαν αντιοξειδωτικά) ή δημητριακά ολικής άλεσης.
Καθώς πολλοί έφηβοι αλλά και φοιτητές έχουν κακή διατροφή, συχνά παρουσιάζουν σιδηροπενική αναιμία. Φροντίστε στα γεύματα να υπάρχει μια καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου για να μειωθεί το αίσθημα κόπωσης αλλά και να βελτιωθεί η οξυγόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων.
Περιορίστε τη ζάχαρη γιατί μας προσφέρει ‘κενές’ θερμίδες, ενώ αυξάνει και αμέσως μετά μειώνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Μπορεί η εξεταστική να είναι πριν το καλοκαίρι, δεν είναι όμως η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσετε ένα αυστηρό διατροφικό σχήμα υπό τη μορφή δίαιτας, ειδικά εάν δεν σας παρακολουθεί κάποιος ειδικός. Περιορίστε τις παχυντικές τροφές στα γεύματα και αποφύγετε να τσιμπολογάτε από άγχος και ανία.
Πρακτικές συμβουλές για υγιεινά γεύματα

καταναλώνετε πάντα ένα καλό πρωινό. Αυτοί που καταναλώνουν πρωινό έχουν μεγαλύτερη απόδοση, καλύτερη συγκέντρωση και ευκολότερη απομνημόνευση. Φροντίστε το πρωινό σας να έχει 1 μερίδα γαλακτοκομικών (γάλα ή γιαούρτι), μια μερίδα δημητριακά ή πολύσπορο ψωμί, ένα φρούτο, και αν θέλετε ένα αβγό ή λίγο τυρί. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά πρωινά, όπως π.χ. τυρόπιτα, κρουασάν κτλ.
κατά τη διάρκεια των εξετάσεων προσπαθήστε να καταναλώνετε τα 3 βασικά γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Το μεσημεριανό και το βραδινό είναι καλό να συνοδεύονται από μια σαλάτα εποχής και να περιέχουν 3-4 φορές την εβδομάδα καλής ποιότητας πρωτεΐνες, όπως είναι το άπαχο κρέας, τα λιπαρά ψάρια, τα πουλερικά και τα όσπρια. Αποφύγετε τα τηγανητά, το πολύ λάδι και κρέμες γάλακτος στο μαγείρεμα. Μαγειρέψτε τα φαγητά σας στο φούρνο, στην κατσαρόλα με λίγο λάδι, στο γκριλ ή στη χύτρα και αποφύγετε το τηγάνι.
ενδιάμεσα στα γεύματα χρειάζεται να καταναλώνετε σνακ. Είτε είστε στο σπίτι είτε όχι, φροντίστε να υπάρχουν διαθέσιμα υγιεινά σνακ, όπως παστέλι, φρουτοσαλάτα, γιαούρτι με μέλι ή με φρούτα, γρανίτα παγωτό, δημητριακά και bars πρωινού, μικρά σάντουιτς, ανάλατοι ξηροί καρποί.
αποφύγετε να αγοράσετε έτοιμα σνακ τύπου πατατάκια/ γαριδάκια, παγωτά, κρουασάν, σοκολατοειδή κλπ για το σπίτι, καθώς τα περισσότερα υστερούν σε θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια σε θερμίδες.
προσπαθήστε να τρώτε σε τραπέζι και να αφιερώνετε κάποιο χρόνο στο φαγητό. Με αυτό τον τρόπο ξεκουράζεστε λίγο από το διάβασμα, ενώ τρώτε πιο συνειδητά. Έτσι, αποφεύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα από άγχος ή ανία.
πριν την εξέταση είναι καλό να καταναλώσετε με το πρωινό μια μικρή ποσότητα σοκολάτας (μέχρι 30γρ), που βελτιώνει τη συγκέντρωση και περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά.
Τέλος, είναι σημαντικό να κάνετε κάποια ήπιας μορφής άσκηση για να μειώνεται το άγχος και να βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου.

Καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα!

#293
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Φυσική και πνευματική ενδυνάμωση πριν τις Πανελλαδικές
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Μαϊου 2007

Γράφει: Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική παθολόγος
Προβολή
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι κατά την διάρκεια των εξετάσεων ο οργανισμός βρίσκεται σε αυξημένες συνθήκες stress. Αυτό επιβάλλει μέτρα προαγωγής της άριστης απόδοσης. Ο εγκέφαλος χρειάζεται βιταμίνες, επαρκή ανάπαυση και καλή οξυγόνωση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Πείτε όχι λοιπόν στο κάπνισμα, την πολυφαγία αλλά και τις υπερβολικές και μονομερείς δίαιτες, την χρήση αλκοόλ, ψυχοφαρμάκων και ναρκωτικών. Υιοθετείστε υγιεινές συνήθειες διατροφής και επαρκούς ύπνου και ενταχτείτε σε προγράμματα ήπιας άσκησης με συνοδές ασκήσεις χαλάρωσης που θα βοηθήσουν το σώμα να ανταποκριθεί στην ένταση των εξετάσεων. Οι απλοί κανόνες ζωής κατά την διάρκεια των εξετάσεων είναι οι κάτωθι:

Μην χρησιμοποιείτε τρόφιμα τυποποιημένα με κενές θερμίδες και βαριά λιπαρά γεύματα. Να τρώτε λιγότερο λίπος και αυτό να προέρχεται από το φρέσκο μη προτηγανισμένο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιείτε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, φωσφόρο και πρωτεΐνη, όπως τα αποβουτυρωμένα ή ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ψάρι.
Να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, δηλ. αναποφλοίωτα όσπρια και ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης, καλαμπόκι, πατάτες φούρνου.
Περιορίστε την ζάχαρη σε μία κοφτή κουταλιά σούπας το πολύ, ημερησίως. Χρησιμοποιείστε εναλλακτικά το μέλι.
Μειώστε τις κρυφές πηγές άλατος: Όχι βιομηχανοποιημένα ή τρόφιμα εστιατορίου, όχι κονσέρβες, όχι σάλτσες σόγιας ή κρεάτων, κύβους ζωμών κρέατος, έτοιμες σούπες, chips, crackers. Διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα, δεν πρέπει να περιέχουν πάνω από 150mg νάτριο ανά μερίδα.
Μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
Τρία κύρια γεύματα καθημερινώς οπωσδήποτε με πρωινό γεύμα κάθε μέρα.
Κατανάλωση νωπών φρούτων και λαχανικών.
Όχι ζαχαρούχα αναψυκτικά.
Αποφυγή τηγανητών.
Όχι φαγητό όρθιοι ή κάνοντας συγχρόνως άλλες δραστηριότητες (π.χ. διάβασμα ή τηλεθέαση) για να βοηθήσετε το σώμα να συγκεντρωθεί στην πέψη και να αντλήσει τα μέγιστα από τα ωφέλιμα συστατικά των τροφών.
Το τελευταίο γεύμα της ημέρας μακράν του ύπνου.

#294
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Τα S.O.S. της διατροφής για τις εξετάσεις
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Μαϊου 2008

Γράφει: Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης , Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc
Προβολή
Οι εξετάσεις πλησιάζουν και έφτασε η ώρα να αποδείξετε τις ικανότητές σας στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την εισαγωγή στη σχολή της επιλογής σας. Πέρα από την πολύ σκληρή προετοιμασία των μαθημάτων σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει και η διατροφή του υποψηφίου που συμβάλλει στο άριστο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ας μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά βρίσκονται σε μια ηλικία ταχύτατης σωματικής αλλά και πνευματικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλές ανάγκες για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί ότι η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους επιδρά σε σημαντικό βαθμό και στην επίδοσή τους. Ακολούθως, αναφέρονται χρήσιμες συμβουλές για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή για τις εξετάσεις:

Η σύσταση της διατροφής σε μακροθρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα, την απόδοση ενός υποψηφίου. Αρχικά, όσον αφορά τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνει καθημερινά, αυτές κυμαίνονται σε 2.600 για τα αγόρια και σε 2.100 θερμίδες για τα κορίτσια, οι οποίες είναι χρήσιμο να κατανέμονται σε 3 κύρια γεύματα και 2 σνακ. Ο οργανισμός χρειάζεται συνεχώς ενέργεια (μικρά και συχνά γεύματα ανά 2-3 ώρες) για να λειτουργήσει αποδοτικά, καθώς σε μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η πνευματική απόδοση μειώνεται αισθητά, όταν μειωθεί η παροχή θερμιδικής ενέργειας ή πέσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αντίθετα, μεγάλα και βαριά γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού.

Έτσι, το πρωινό πρέπει να καλύπτει το 25% των θερμιδικών αναγκών, το μεσημεριανό γεύμα το 50% και το υπόλοιπο 25% το βραδινό δείπνο και τα 2 ενδιάμεσα σνακ. Ποιοτικά, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει 50% υδατάνθρακες (κυρίως απλούς όπως δημητριακά, ρύζι, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, γάλα), 30% λιπαρά (από ελαιόλαδο, ψάρια, ξηροί καρποί) και 20% πρωτεΐνες (κυρίως κρέατος, αυγού, ψαριών).

Μπορείτε επομένως, να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα μετά το νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά. Πολλές μελέτες, μάλιστα, έχουν συσχετίσει τη λήψη ενός υγιεινού πρωινού με καλύτερη σχολική απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης. Μεταξύ άλλων έχουν διεξαχθεί έρευνες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους, καταδεικνύουν τη συσχέτιση μεταξύ του σιδήρου στη διατροφή και του δείκτη νοημοσύνης (IQ): τα δημητριακά σας προμηθεύουν με ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου.

Ένα πλήρες πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει:

1 φλιτζάνι γάλα 1,5 % με 40 gr δημητριακά ολικής άλεσης, 1 φρούτο
1 γιαούρτι 1,5 %, 2 φρυγανιές σικάλεως με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, 1 φρούτο
1 ποτήρι φυσικό χυμό, 1 τοστ
1 ποτήρι φυσικό χυμό, 2 φρυγανιές σικάλεως, 30 gr τυρί, 1φρούτο
1 φλιτζάνι γάλα 1,5 %, 2 φρυγανιές σικάλεως, 1 αυγό
Το ενδιάμεσο σνακ μπορεί να περιλαμβάνει:

1 τοστ, 1 φρούτο
1 κουλούρι Θεσσαλονίκης, 1 φρούτο
1 γιαούρτι με φρούτα, 1 ποτήρι χυμό
1 σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα, 1 φρούτο
1 κομμάτι σπιτικού κέικ, 1 φρούτο
1 ποτήρι φρέσκο φυσικό χυμό, 3 κράκερ σικάλεως με 30gr τυρί
1 γλυκό, 1 φρούτο
1 γιαούρτι με μέλι, 1φρούτο
1 χούφτα ξηροί καρποί, 1 φρούτο
Το μεσημεριανό φαγητό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας.
Είναι προτιμότερο να υπάρχει μια σταθερή ώρα όπου παρευρίσκεται όλη η οικογένεια καθώς συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στη χαλάρωση αλλά και στη διαμόρφωση των διατροφικών τους προτύπων. Καλό είναι να υπάρχει μια ποικιλία και μια πληρότητα στα γεύματα, δηλαδή να υπάρχουν όλες οι ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, πρωτεϊνούχα, λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο). Η ποικιλία στα φαγητά ανοίγει την όρεξη και εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών.

Ιδιαίτερη προσοχή ενδείκνυται στην καθημερινή πρόσληψη αυξημένης ποσότητας πρωτεϊνών (κυρίως από το κρέας), οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού καθώς και στην αυξημένη πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών οξέων (κυρίως από τα ψάρια) τα οποία προάγουν την πνευματική απόδοση. Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης, την ικανότητα συγκέντρωσης και επεξεργασίας πληροφοριών.

Ένα ενδεικτικό μεσημεριανό μπορεί να είναι: 1 φλιτζάνι ρύζι, 150gr μπιφτέκι ή ψάρι, 1φλιτζάνι σαλάτα, 1φέτα ψωμί σικάλεως, 3 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο, 1 φρούτο.

Το βραδινό είναι προτιμότερο να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό, μιας και οι καύσεις με το πέρας της ημέρας έχουν μειωθεί ταυτόχρονα με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Ένα τυπικό δείπνο μπορεί να περιλαμβάνει:

1 τοστ, 1 ποτήρι γάλα 1,5%, 1 φρουτοσαλάτα
1 ομελέτα (1-2 φορές ανά εβδομάδα)
3 καλαμάκια κοτόπουλο ή χοιρινά (1-2 φορές ανά εβδομάδα)
1 σαλάτα ανάμικτη με τυρί και 3 φέτες γαλοπούλας, 1 πατάτα ψητή
1 ποτήρι γάλα 1,5 % με 40gr δημητριακά, 1 φρουτοσαλάτα
1 τονοσαλάτα, 3 κουτ.γλ. ελαιόλαδο, 1 φρούτο
μισή μερίδα από το μεσημεριανό γεύμα.

Ταυτόχρονα:

Φροντίστε, επίσης, να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών οσπρίων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μια διατροφή, καθημερινά πλήρης σε βιταμίνες (κυρίως βιτ. Β), μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, νερό και φυτικές ίνες, που να προστατεύουν, να θωρακίζουν και να δυναμώνουν τον οργανισμό. Είναι γνωστό ότι οι βιταμίνες είναι βασικά συστατικά των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, καθώς βοηθούν στην καλύτερη ενδοεπικοινωνία των κυττάρων του. Έτσι, πολλές μελέτες έχουν υποδείξει την καθημερινή κατανάλωση 5 μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών, ως κανόνα ισορροπημένης, υγιεινής και αποδοτικής διατροφής.

Περιορίστε την κατανάλωση ανθυγιεινών και πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη σνακ (fast food, κρουασάν, πατατάκια κ.α.), τα οποία δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό στοιχείο παρά μόνο κενές θερμίδες. Εξαίρεση αποτελεί μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας όταν διαβάζετε ή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η οποία σας τονώνει. Από την άλλη πλευρά, είναι προτιμότερο να αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με φυσικούς χυμούς και να πίνετε καθημερινά 1 λίτρο νερό για ιδανική ενυδάτωση του οργανισμού. Τέλος, περιορίστε τον καφέ στα 2 φλιτζάνια ημερησίως, καθώς δρα ανασταλτικά στην ποιότητα του ύπνου με αποτέλεσμα την ελλιπή ξεκούραση.

Αυξήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην καθημερινή σας διατροφή (προτιμάτε αυτά με χαμηλά λιπαρά) τουλάχιστον 3 - 4 μερίδες. Το γάλα αποτελεί πλήρη και βασική τροφή για τον άνθρωπο, αφού περιέχει όλες τις κύριες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη τροφή του ανθρώπου είναι το γάλα.

Τέλος, ένα καλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, όπως μια καθημερινή 30λεπτη κίνηση, εξασφαλίζει ένα καλό επίπεδο υγείας, ευεξίας, ψυχολογικής ανανέωσης και ένα επιθυμητό σωματικό βάρος. Ακόμη και η απλή κίνηση όπως το καθημερινό περπάτημα έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Την ημέρα των εξετάσεων δεν πρέπει να πάτε νηστικοί, ενώ την προηγούμενη ημέρα είναι καλό να έχετε ξεκουραστεί αρκετά και ως φαγητό να έχετε το αγαπημένο σας.

Ανακεφαλαιώνοντας, μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στη διαδικασία των σχολικών εξετάσεων. Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής ας γίνει το βιβλίο που καθημερινά καλείστε να μελετάτε και να ‘γράφετε άριστα’.

#295
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΒΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

1) ΤΑ S.O.S.ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
3) Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
4) ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
5) ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ
6) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ
7) ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ
8) ΚΩΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
9) ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
10) ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ
11) ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΑΕΙ
12) ΑΝΑΓΩΓΕΣ
13) ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

#296
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ


1) ΤΑ S.O.S.ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
3) Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
4) ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
5) ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ
6) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ
7) ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ
8) ΚΩΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
9) ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
10) ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ
11) ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΑΕΙ
12) ΑΝΑΓΩΓΕΣ
13) ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

1) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΣΑΖ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
2) ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΡΙΗΣ ΣΜΗΓΜΑΤΟΣ
3) ΜΑΣΚΑ - ΠΗΛΙΝΓΚ
4) ΠΕΣΜΕΝΑ ΜΑΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟΣΑΓΩΝΑ
5) ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
6) MESOLIFTING ΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΕΣ ΕΝΔΟΔΕΡΜΙΚΕΣ ΕΓΧΥΣΕΙΣ
7) ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΦΡΥΔΙΩΝ
8) Ο ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

1) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
2) ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ
3) ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
4) ΕΥΡΕΙΑΓΓΕΙΑ
5) ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
6) ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΜΕΝΕΣ ΓΑΜΠΕΣ
7) ΚΙΡΣΟΣ ΦΛΕΒΙΤΙΣ
8) ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΓΡΑΜΜΟ ΚΟΡΜΙ
9) ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ
10) ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
11) ΠΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
12) ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
13) ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

1) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
2) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ
3) 12 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ
4) ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ
5) ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
6) ΜΑΚΙΓΙΑΖ - ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΣΕ 10 ΑΠΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
7) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
8) ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
9) ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΛΥΝΕΤΕ ΤΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ

1) ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
2) ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΓΕΝΙΚΑ
3) ΕΙΔΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
4) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
5) ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
6) ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ,ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
7) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
8) ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
9) ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΓΕΝΙΚΑ
10) ΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
11) Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
12) ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ
13) ΡΑΓΑΔΕΣ ΟΤΑΝ ΤΕΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

1) ΠΟΣΟ ΑΘΩΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΩΝ
2) ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ
3) ΑΝΔΡΙΚΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ
4) ΥΓΙΗ ΜΑΛΛΙΑ
5) ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΗΣ ΣΟΥ
6) ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
7) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ
8) 10 ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ
9) ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΣ ΔΕΡΜΑ
10) ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΑΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ
11) Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΙΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

1) Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ
2) ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΤΑ ΣΚΑΣΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ
3) ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΑ ΜΑΛΛΙΑ
4) ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
5) ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
6) ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΣΟ ΕΙΣΤΕ?
7) ΟΚΤΩ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΑΨΕΤΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
8) ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΓΑΙΑ ΜΕΛΛΟΥΣΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ - ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
9) Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΥΣΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ - ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
10) Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΥΣΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ - ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
11) ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

1) ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΩΑΡΙΟ ΠΟΥ ΩΡΙΜΑΣΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
2) ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ
3) ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΛΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
4) ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
5) ΛΑΘΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
6) ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΡΓΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ
7) ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΙΔΗΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
8) ΧΛΑΜΥΔΙΑ ΣΗΜΕΝΤΙΚΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΣΤΙΣ ΕΦΗΒΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
9) ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕΤΞΥ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΓΝΟΥ
10) Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜ

1) ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ
2) ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΕΦΙΑΛΤΕΣ
3) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
4) ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΑΓΧΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
5) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΖΗΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΔΕΛΦΑΚΙ
6) ΤΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΡΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
7) ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ
8) ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
9) ΓΟΝΙΔΙΟ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
10) ΤΑ ΜΩΡΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΑ ΤΩΝ 6 ΜΗΝΩΝ
11) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ
12) ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ
13) ΟΙ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΟ ΧΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

1) ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΨΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΑ ΜΩΡΑ
2) ΓΟΝΙΔΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΕΝΕΙΑ
3) ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΣΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΙΛΑ
4) Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ
5) ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΕΤΑΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
6) Η ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
7) ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
8) ΤΑ ΜΩΡΑ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΦΘΑΛΙΚΑ ΑΠΟ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΚΑΙ ΛΟΣΙΟΝ
9) ΕΜΒΡΥΟ ΑΠΟ ΤΕΡΙΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
10) ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
11) ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
12) ΕΚΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
13) ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ
14) ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΙΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
15) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ
16) Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ
17) ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑ
18) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΙΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


1) Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
2) ΚΥΟΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΑΔΕΛΦΑΚΙ ΤΗΣ
3) ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΟ ΑΣΘΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
4) ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ
5) ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΤΟΥ
6) ΓΕΝΝΗΙΗΚΕ ΥΓΙΕΣ ΜΩΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΩΟΘΗΚΗ
7) ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΥΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΩΟΘΗΚΗ
8) ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ 10 ΣΤΑ 100 ΖΕΥΓΑΡΙΑ
9) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΟΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ
10 ) ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΒΟΛΗ

1) ΡΑΓΑΔΕΣ ΣΤΗ ΘΗΛΗ
2) Η ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
3) ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
4) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
5) ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
6) ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ
7) ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΥΣΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
8) ΠΡΩΙΜΗ ΩΟΘΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
9) ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ......ΡΩΤΗΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΑΣ
10) ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
11) Η ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
12) ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
13) ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΥΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΩΟΘΗΚΗ
14) ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΕΓΚΥΟ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΕΜΒΡΥΟΥ

1) ΠΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΤΙΣ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ
2) ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΒΟΛΕΣ
3) ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕ ΜΙΚΡΑ Η΄ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
4) ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ
5) ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α΄ΤΡΙΜΗΝΟΥ
6) ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ
7) Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ
8) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ Η΄ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ
9) Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
10) ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ
11) Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ


1) ΑΠΟΒΟΛΗ
2) ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
3) ΑΝΩΔΥΝΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ
4) ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ
5) ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
6) ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
7) ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΑΜΑ
8) ΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΚΕΤΟΥ
9) ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
10) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

1) ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
2) ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
3) ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΚΑΤΑΓΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ?ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ.
4) Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ
5) ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
6) ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΣ ΑΝ ΘΑ ΘΗΛΑΣΕΤΕ....
7) Ο ΠΡΩΤΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
8) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
9) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ
10) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ
11) ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ
12) ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ
13) ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ
14) ΘΗΛΑΣΜΟΣ-ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

1)ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ
2)ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
3)ΑΝΤΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
4)ΜΑΣΤΟΣ - ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ Η' ΠΑΓΙΔΑ ΘΑΝΑΤΟΥ
5)ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ
6)ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ
7)ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ
8)ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ - ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ
9)ΤΟ ΣΠΙΡΑΛ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ
10)ΤΑ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ - ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ
11)ΣΠΙΡΑΛ ΜΕ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ
12)ΤΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ
13) ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ
14) ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ - ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΡΕΣ
15) ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙ

1) 16ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
2) ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΟΜΗ ΚΥΗΣΗ
3) ΑΒΑΣΙΜΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
4) ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
5) ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΧΡΟΝΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ Η ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ
6) ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
7) ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΑΣ
8) ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ
9) ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΕΜΒΡΥΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ?
10) ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΕΞ

1) ΕΜΒΑΝΘΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ SHOCK
2) ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΠΟΝ
3) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
4) ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
5) ΑΜΙΝΟΞΕΑ
6) ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
7) ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
8) ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
9) ΒΙΤΑΜΙΝΗ B
10) ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
11) ΒΙΤΑΜΙΝΗ E
12) ΕΞΑΤΜΙΣΗ

1) Η ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
2) ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
3) ΧΡΩΜΙΟ
4) ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
5) ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
6) ΣΕΛΗΝΙΟ
7) ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ
8) ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
9) Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΑΣ
10) ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ
11) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ
12) Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
13) ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
14) ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ HPV- ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

1) Η ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
2) ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ
3) ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ
4) ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ
5) ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
6) ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
7) ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ
8) Ο ΠΟΝΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ
9) ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
10) ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
11) ΧΛΑΜΥΔΙΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
12) ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
13) ΟΙ ΜΙΚΡΟΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

1) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
2) Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
3) Η ΠΡΩΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ
4) 15 ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΣΑΣ
5) ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΤΗΘΟΣ
6) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ
7) ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ
8) ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
9) ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΓΕΝΙΚΑ
10) Η ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ
11) Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
12) ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΠΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ
13) ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

1) ΕΞΩΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΗΣΗ
2) ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
3) Η ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
4) ΕΠΩΔΥΝΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ
5) ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
6) ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
7) ΚΥΣΤΕΣ ΩΟΘΗΚΩΝ
8) ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΕΣ
9) ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΑΙΤΙΑ,ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
10) ΠΩΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
11) ΚΑΠΝΙΣΜΑ
12) ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

#297
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Πρακτικές συμβουλές διατροφής για εφήβους
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Απριλίου 2007

Γράφει: Γιαννιτσοπούλου Kάλλια, ΜSc, MBA, SRD, Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Προβολή
Να καταναλώνετε 5 γεύματα την ημέρα

Για να είναι ο μεταβολισμός καλά ρυθμισμένος, να γίνονται οι απαραίτητες καύσεις αλλά και να έχετε καλά επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητο να μοιράζετε την ενεργειακή σας πρόσληψη σε 5 γεύματα: 3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και 2 ενδιάμεσα snack (δεκατιανό και απογευματινό). Η κατανάλωση ενός μόνο μεγάλου γεύματος το βράδυ, γεγονός αρκετά σύνηθες για ορισμένους εφήβους, θα επιβραδύνει το μεταβολισμό σας, θα σας κάνει να νιώθετε κουρασμένη/ο και με μειωμένη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιπροσθέτως θα σας οδηγήσει σε υπερφαγική κρίση, καθώς θα έχετε συσσωρεύσει την πείνα μιας ολόκληρης ημέρας για το τέλος της ημέρας.

Να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ροφήματα και τα βιομηχανοποιημένα snack πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά
Ξέρω καλά πως όλα τα σοκολατούχα snack(μπισκότα, γκοφρέτες και παραδοσιακά γλυκά) αλλά και τα αλμυρά τηγανιτά snack(όπως πατατάκια και κράκερ) φαίνονται δελεαστικά και ίσως είναι μια γρήγορη λύση για ένα μίνι γεύμα στο σχολείο. Σκεφτείτε όμως πόσο φορτωμένα με θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά είναι και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην εικόνα σας, αν τα καταναλώνετε συχνά. Θα καταλήξετε με κάποια περιττά κιλά και με μειωμένη αυτοεκτίμηση. Για αυτό προσοχή: Αντί αυτών θα πρότεινα να προτιμήσετε για ενδιάμεσο γεύμα ένα φρούτο ή ένα τόστ με ζαμπόν – τυρί lightκαι ντομάτα ή ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρών ή ένα γιαούρτι 0-2% λιπαρά ή τέλος ένα ποτήρι χυμό χωρίς ζάχαρη.
Ναι στα δημητριακά ολικής αλέσεως!
Tα δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως) αποτελούν άριστη πηγή φυτικών ινών, συμπλέγματος βιταμινών Β, βιταμίνης Ε και μαγνησίου. Είναι η άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και έλλειψη αυτών από τη διατροφή οδηγεί σε αδυναμία, απώλεια συγκέντρωσης, νευρικότητα και κατάθλιψη. Η κατανάλωση 6-7 μερίδων για τα κορίτσια και 8-11 μερίδων για τα αγόρια μέσα στην μέρα είναι απαραίτητη (μια μερίδα αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι δημητριακά πρωινού ή ½ φλιτζάνι μακαρόνια ή μια φέτα ψωμί) για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Να καταναλώνετε 400γρ φρούτων και λαχανικών την ημέρα
Ναι καλά διαβάσατε. Στη λίστα με τα επιτρεπόμενα λαχανικά και φρούτα συμπεριλαμβάνονται όλα ανεξαιρέτως. Τα 400γρ αντιστοιχούν σε 4 φρούτα ή 2 φρούτα και 2 μπολ σαλάτα της αρεσκείας σας. Μόνο αυτή η ποσότητα θα σας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χρειάζονται για την σωστή λειτουργία του οργανισμού σας αλλά και την ανάπτυξή σας. Επιπλέον τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από τη φθορά του χρόνου και των τοξικών αποβλήτων του οργανισμού.
Να πίνετε γάλα: Η τροφή – κλειδί για την αύξηση του ύψους σας
Και όχι μόνο γάλα. Γάλα ή γιαούρτι ή τυριά χαμηλών λιπαρών: 3 μερίδες την ημέρα είναι βασικές για την πρόσληψη της απαιτούμενης ποσότητας ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών σας. Ένα ποτήρι γάλα το πρωί, ένα γιαούρτι ως ενδιάμεσο απογευματινό και 30-50γρ τυρί μαζί με το φαγητό σας το μεσημέρι επαρκούν για να προσλαμβάνετε όσο ασβέστιο χρειάζεστε για την ημέρα.
Ναι στο άπαχο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι
Αποτελούν πηγές πρωτεΐνης καλής βιολογικής αξίας, σιδήρου, ψευδαργύρου και συμπλέγματος Β. Η ποσότητα των 200γρ την ημέρα ζωικής πρωτεΐνης είναι επαρκής για τα κορίτσια ενώ τα αγόρια χρειάζονται 300γρ την ημέρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Και τώρα είμαι σίγουρη πως θα θέλατε να δείτε πως πρέπει να είναι το πρόγραμμα διατροφής σας! Ε, για να μην σας κρατάω σε αγωνία παρακαλώ διαβάστε το περιεχόμενο του παρακάτω πίνακα, ο οποίος περιλαμβάνει υποδειγματική διατροφή για την έφηβη και τον έφηβο. Θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να παραδειγματιστείτε από το περιεχόμενο του πίνακα, καθώς είναι σχεδιασμένος βάσει των σύγχρονων ερευνών σχετικά με την υγιεινή διατροφή του εφήβου. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η παρακάτω διατροφή είναι απλώς ένα υποδειγματικό σχήμα. Για εξειδικευμένο διαιτολόγιο στοχευμένο σε απώλεια ή διατήρηση του βάρους σας, βάσει των προσωπικών σας αναγκών, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΦΗΒΟΥ

ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
ΠΡΩΙΝΟ Ένα φλιτζάνι δημητριακά με ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά και μια μπανάνα. Μισό φλιτζάνι δημητριακά με ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά και ένα μήλο.
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ Ένα τόστ με μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, μια φέτα ζαμπόν γαλοπούλας και ντομάτα. Μια μπάρα δημητριακών 100-150 θερμίδες.
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ Δύο και ½ φλιτζάνια μακαρόνια με ½ φλιτζάνι κιμά, μια κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα και δύο φλιτζάνια λαχανοσαλάτα με μια κουταλιά του γλυκού λάδι. Ένα και ½ φλιτζάνι μακαρόνια με 3 κουταλιές της σούπας κιμά και μια κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα και ένα φλιτζάνι λαχανοσαλάτα με μια κουταλιά του γλυκού λάδι
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ Ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά και μια μπανάνα Ένα γιαούρτι 0-2% λιπαρά και ένα αχλάδι
ΒΡΑΔΙΝΟ 200 γρ κοτόπουλο ψητό με 2/3 του φλιζανιού ρύζι βαρστό αβουτύρωτο και δύο φλιτζάνια μαρουλοσαλάτα με μια κουταλιά του γλυκού λάδι. 120γρ κοτόπουλο ψητό με ½ φλιτζάνι ρύζι βραστό αβουτύρωτο και δύο φλιτζάνια μαρουλοσαλάτα με μια κουταλιά του γλυκού λάδι.<

#298
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Διατροφή στην εφηβεία: ποιά είναι η διατροφική κατάσταση του σύγχρονου εφήβου;
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Σεπτεμβρίου 2006

Γράφει: Γιαννιτσοπούλου Kάλλια, ΜSc, MBA, SRD, Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Προβολή
Η εφηβεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου, κατά την οποία παρατηρούνται ραγδαίες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές που οδηγούν το άτομο στην κορύφωση της οργανικής του ανάπτυξης αλλά και την τελική διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

Η εφηβική ανάπτυξη για τα κορίτσια ξεκινάει στην ηλικία των 10-11 ετών και ολοκλήρώνεται συνήθως μέχρι τα 15 έτη ενώ για τα αγόρια ξεκινάει σε ηλικία 12-13 ετών, φτάνει στο μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης σε ηλικία 14 ετών και ολοκληρώνεται στα 19 έτη. Οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε αυτήν την ηλικία είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, καθώς ο έφηβος χρειάζεται ενέργεια για την αύξηση του μυικού ιστού, την ανάπτυξη του σκελετού και του νευρικού συστήματος, καθώς και για την ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος.

Είναι λοίπον απαραίτητο, οι έφηβοι να προσλαμβάνουν την κατάλληλη ποσότητα ενέργειας καθημερινά αλλά και να εκπαιδευτούν σε σχέση με την ποιότητα των τροφών που θα πρέπει να καταναλώνουν. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι ημερίσιες αναγκες των εφήβων σε ενέργεια και πρωτείνη:

Ημερήσιες ανάγκες, εφήβων σε ενέργεια και πρωτείνη

Ηλικία Ενέργεια Ανάλογο Eνέργεια Πρωτείνη
(έτη) (θερμίδες) ύψος (cm) (θερμίδες/cm) (γρ./ cm )
------------ --------------- ------------- -------------------- -----------------
Aγόρια
11-14 2500 157 15.9 0.29
15-18 3000 176 17.0 0.34
Κορίτσια
11-14 2200 157 14.0 0.29
15-18 2200 163 13.5 0.27

(Προσαρμογή από τις Ημερήσιες Προτεινόμενες Προσλήψεις RDA).

Διατροφικά προβλήματα που παρατηρούνται στην εφηβεία

1) Διατροφικές διαταραχές

Τα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφή των εφήβων είναι απογοητευτικά μιας και παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά διατροφικών ανωμαλιών, όπως η υπερφαγία (που οδηγεί μακροπρόθεσμα στην παχυσαρκία), η ανορεξία και η βουλιμία.

Πρόσφατες μάλιστα μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι η μέση κατανάλωση θερμίδων από τους εφήβους υπερβαίνει τις ημερήσιες συνιστώμενες κατά RDA (Recommended Dietary Allowences), σε ποσοστό 104% για τα κορίτσια και 116% για τα αγόρια ηλικίας 15-18 ετών, με ένα ποσοστό 13-36% των εφήβων ηλικίας 12-17 ετών να είναι μέτρια παχύσαρκοι, ενώ ένα ποσοστό 4-12% να παρουσιάζει σοβαρή παχυσαρκία. Επιπροσθέτως, η παχυσαρκία στους έφηβους επηρεάζεται από την κακή διατροφή αλλά και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, καθώς το 45% των εφήβων αγοριών και το 69% των εφήβων κοριτσιών ηλικίας 15-18 εκτελούν λιγότερο από μια ώρα μεσαίας έντασης άσκηση για τέσσερις φορές την εβδομάδα, που είναι και η προτεινόμενη συχνότητα άσκησης για αυτό το ηλικιακό γκρούπ. Η παχυσαρκία στην εφηβική ηλικία σχετίζεται με την ύπαρξη υπερλιπιδαιμιών, αυξημένης αρτηριακής πίεσης, αλλά και μεγαλύτερου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κατά την ενήλικη ζωή.

Ανησυχιτικά είναι και τα ποσοστά εμφάνισης διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία στους εφήβους. Η κοινωνικές πιέσεις που ασκούνται για την απόκτηση ‘λεπτού και καλλίγραμμου σώματος’ αναγκάζουν αρκετούς έφηβους και κυρίως κορίτσια να καταφύγουν στην ασιτία αλλά και την χρήση εμμετικών, καθαρτικών και της υπερεντατικής άσκησης προκειμένου να διατηρήσουν ένα βάρος κάτω του φυσιολογικού. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής Υγείας της Μ. Βρετανίας, ένα στα 10 κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών πάσχουν από νευρική ανορεξία που μακροπρόθεσμα σχετίζεται με νεφρική ανεπάρκεια, οστεοπόρωση, φθορά των δοντιών από την πρόκληση εμμετού αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων (όπως οι αρρυθμίες).

2) Ποιότητα και ποσότητα γευμάτων

Ο σύγχρονος έφηβος, λόγω του γρήγορου ρυθμού ζωής του και του υπερβολικά φορτωμένου προγράμματος του με σχολείο, φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες, συχνά δεν εφαρμόζει το προτεινόμενο σχήμα των ‘τριών γευμάτων την ημέρα’ και των ‘δύο ενδιάμεσων σνακς’ που συνιστούν οι κλινικοί διαιτολόγοι.

Το 25% των εφήβων ηλικίας 12 με 19 ετών ξεκινά την μέρα του παραλείποντας το πρωινό γεύμα, κάτι το οποίο συντελεί στη μείωση των επιπέδων συγκέντρωσης και ενέργειας καθώς και στη μείωση της σχολικής απόδοσης.

Το 85% των εφήβων δεν καταναλώνουν τις 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών (400-500γρ την ημέρα) που συνιστώνται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων.

Το 60% των εφήβων τρώνε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από τη συνιστώμενη δοσολογία, κάτι το οποίο εκφράζει την αυξημένη κατανάλωση φαγητού τύπου ‘φαστ φουντ’ (όπως πίτσες, χάμπουργκερ κλπ.) σε συνδυασμό με την μειωμένη κατανάλωση άπαχου κρέατος, όπως το ψάρι και τα πουλερικά μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο (π.χ. βραστά ή στο γκρίλ).

Επιπλέον, τα επίπεδα κατανάλωσης γαλακτοκομικών (όπως το γιαούρτι και το γάλα) από τους έφηβους έχουν μειωθεί κατά 36% μέσα στα τελευταία 25 χρόνια, γεγονός που σχετίζεται με μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου, ενός απαραίτητου ιχνοστοιχείου για την ανάπτυξη της σκελετικής μάζας. Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή καθώς η ελλιπής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να συντελέσει στη μείωση του ρυθμού αναπτυξης των εφήβων ή στον περιορισμό της μέγιστης σκελετικής τους ανάπτυξης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Διατροφής σε Νέους στη Μ. Βρετανία το 2000 παρατηρήθηκε ότι η βασικότερη πηγή ενέργειας για τους έφηβους ήταν το ψωμί, τα μπισκότα, τα κράκερς, τα κέικ και οι πίτες που συντελούσαν στο ένα τρίτο της ενεργειακής πρόσληψης των εφήβων. Η παρατήρηση αυτή είναι αρκετά σημαντική καθώς φανερώνει ότι οι έφηβοι προσλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας τους από τροφές με μικρή διατροφική αξία και πολλές θερμίδες εις βάρος άλλων τροφών, πλούσιων σε οφέλιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα.

Συμπερασματικά...

Τα προαναφερόμενα στοιχεία μας ‘κρούουν τον κόδωνα του κινδύνου’ καθώς οι μελλοντικοί μας ηγέτες και τωρινοί έφηβοι σιτίζονται με άθλιο τρόπο και πρέπει απαραιτήτως οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι επιστήμονες υγείας και κυρίως οι κλινικοί διαιτολόγοι και οι γιατροί να λάβουν μέτρα για να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση. Οι έφηβοι μας χρειάζονται απαραιτήτως διατροφική εκπαίδευση, διαφορετικά κινδυνεύουμε να μεγαλώσουμε μια νέα γενιά παχύσαρκων ή υποσιτισμένων ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας.

#299
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Θηλασμός
Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Ιουνίου 2006

Γράφει: Γκικόντες Ευάγγελος, Μαιευτήρας - Χειρούργος Γυναικολόγος
Προβολή
Λάμπετε από χαρά και ευτυχία ως νέα μαμά. Κρατάτε στην αγκαλιά σας, όλο στοργή και αγάπη, το αγγελούδι σας αλλά σας προβληματίζει η ώρα του θηλασμού. Τα πράγματα είναι απλά, βρίσκουν μόνα το δρόμο τους και αν έχετε απορίες, ιδού μερικές οδηγίες για να φτάσει στο μωρό το μητρικό γάλα

Πότε ξεκινά ο θηλασμός;
Αμέσως μετά τον τοκετό. Τις πρώτες δύο τρεις μέρες η μητέρα δεν έχει γάλα. Όμως, πρέπει να βάζει το παιδί στην θηλή, ώστε να μάθει να θηλάζει αλλά και επειδή στο διάστημα αυτό εκκρίνεται το πρωτόγαλα. Μετά «κατεβαίνει» το γάλα κι αρχίζει ο θηλασμός.

Ισχύει ότι η μητέρα πρέπει να πίνει γάλα για να κατεβάζει γάλα;
Το γάλα συνιστάται στη διατροφή της, που πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο, αλλά δεν ισχύει αυτό. Είναι μύθος ότι το πολύ φαγητό δίνει πλούσιο μητρικό γάλα. Χρειάζεται ισορροπημένο διαιτολόγιο με αρκετές πρωτείνες, υδατάνθρακες και λίπη. Προπαντός όχι αλκοόλ που «περνά» στο παιδί με το γάλα και μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως υπνηλία.

Πως θα μάθει η μητέρα να θηλάζει το παιδί της;
Υπάρχουν στα μαιευτήρια μαίες που δείχνουν στη μητέρα το σωστό τρόπο θηλασμού. Διαφορετικά το μωρό δαγκώνει τη θηλή, προκαλεί ραγάδες και πονάει η γυναίκα.

Τι σημαίνει «πέτρωσε» το γάλα και πως αντιμετωπίζεται;
«Πετρώνει» το γάλα όταν το παιδί δεν το «τραβάει» ή παράγεται περισσότερο από όσο καταναλώνεται, όταν η τεχνική θηλασμού δεν είναι καλή και ο μαστός δεν αδειάζει. Όταν «πετρώσει» το στήθος δημιουργείται μια κατάσταση που ο γιατρός περιγράφει ως μαστίτιδα (φλεγμονή μαστού) ή γαλακτοφορίτιδα (φλεγμονή γαλακοφόρων πόρων λόγω άθροισης γάλακτος). Η γυναίκα, τότε, υποφέρει από διόγκωση και κοκκίνισμα του μαστού, πόνο στο στήθος. Όταν «πετρώσει» το στήθος, το γάλα αποβάλλεται με θήλαστρο ή σύνθλιψη του μαστού.

Πόσο συχνά γίνεται ο θηλασμός;
Στην αρχή το παιδί θηλάζει κάθε τρεις ώρες και σταδιακά ανάλογα με τις ανάγκες του νεογνού. Το γάλα έχει την υψηλότερη θρεπτική αξία το πρώτο εξάμηνο.

Πότε μια γυναίκα δεν πρέπει να θηλάσει;
Όταν έχει ραγάδες, η μητέρα πρέπει να σταματήσει ένα 24ωρο το θηλασμό και μετά να συνεχίσει.
Η γυναίκα που παίρνει αντιβιοτικά, ιδιαίτερα τετρακυκλίνες, θα πρέπει να τις μετριάσει γιατί είναι δυνατόν να προκαλέσουν βλάβες στα δόντια του μωρού. Δεν πρέπει να θηλάζει η μητέρα που παρουσιάζει εισολκή της θηλής (όταν δηλαδή μπαίνει μέσα η θηλή), όταν παίρνει κυτταροστατικά φάρμακα σε περίπτωση αντιμετώπισης του καρκίνου με χημειοθεραπεία.

Ακόμη, δεν πρέπει να θηλάσει η γυναίκα, όταν έχει βαριά γρίπη από ιό που μπορεί να μεταδοθεί στο παιδί.
Όχι στο κάπνισμα, γιατί η νικοτίνη περνά με το μητρικό γάλα στο νεογνό.
Ναι στον θηλασμό γιατί είναι οικονομικός, γιατί το γάλα περιέχει πολλά αντισώματα, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος του παιδιού, γιατί αυξάνει τον ψυχολογικό σύνδεσμο ανάμεσα στην μητέρα και το μωρό της.

Έρευνες των 30 τελευταίων χρόνων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος διατροφής του βρέφους και πρέπει να συμβαίνει τουλάχιστον για τους 6 πρώτους μήνες ζωής του.

#300
filos`ifigen

filos`ifigen

  Senior Member

 • Members
 • 6.920 δημοσιεύσεις

Current mood: None chosen
Γάλα στην βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Σεπτεμβρίου 2004

Γράφει: Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Προβολή
Σημασία του γάλακτος - Γιατί είναι απαραίτητο
To γάλα είναι ένα βιολογικό προϊόν που αποτελεί την πρώτη και μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αν και η ηλικία που άλλες τροφές -ημιστερεές και στερεές-εισάγονται στη δίαιτα του ποικίλει, εντούτοις είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα βρέφος αρχίζει να δέχεται τέτοιες τροφές πριν τον 4ο-6ο μήνα. Έτσι μέχρι αυτό το ηλικιακό στάδιο το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με γάλα, μητρικό ή μη, και παίρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται από αυτό.
Το γάλα είναι μία τροφή που συνδυάζει τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά-υδατάνθρακες, λίπος πρωτεΐνες-σε συνδυασμό με μία σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Οι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν κυρίως τα σάκχαρα του γάλακτος με βασικότερο εκπρόσωπο τη λακτόζη, γνωστή από τη πάθηση της δυσανεξίας στη λακτόζη, που είναι ένας δισακχαρίτης ο οποίος αποτελείται από ένα μόριο γαλακτόζης και ένα μόριο γλυκόζης. Η πρόσληψη υδατανθράκων πρέπει να καλύπτει το 50% των θερμίδων της ημερήσιας πρόσληψης, και η λακτόζη του γάλακτος αποτελεί στη βρεφική διατροφή το βασικότερο, μια και απορροφάται καλύτερα από το άμυλο σε αυτή την ηλικία. Ανάλογα με τη περιεκτικότητα του γάλακτος, η λακτόζη μπορεί να προσφέρει 30-50% από τη συνολική θερμιδική ενέργεια του γάλακτος, ενώ ένα ποτήρι γάλα δίνει συνολικά περίπου 12 γραμμάρια υδατανθράκων.

Το λίπος του γάλακτος είναι ζωικής προέλευσης και για αυτό και τα περισσότερα λιπαρά οξέα είναι κορεσμένα, ενώ τα ακόρεστα (μονο-και πολυακόρεστα) είναι πολύ λιγότερα. Τα βρέφη και τα παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε λίπη από τους ενήλικες και για αυτό το λίπος του γάλακτος είναι απαραίτητο για την σωστή και αρμονική ανάπτυξή τους.
Τέλος οι πρωτεΐνες του γάλακτος είναι πολύ καλής ποιότητας αφού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και σε κατάλληλες αναλογίες και συντελούν στην πλήρη κάλυψη των υψηλών πρωτεϊνικών αναγκών.
Παράλληλα, το γάλα περιέχει σίδηρο, ασβέστιο (μισό κιλό γάλα δίνει πάνω από το 60% του ασβεστίου που χρειάζεται ένα παιδί) και βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, C , και βιταμίνη D (αν και τα περισσότερα είναι ενισχυμένα με παραπάνω ποσότητα της βιταμίνης για καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου), καθώς και Β1, Β12, νιασίνη.

Κατανάλωση γάλακτος ανάλογα με την ηλικία του παιδιού
Η ποσότητα του γάλακτος που πρέπει να καταναλώσει κάθε παιδί εξαρτάται από την ηλικία του, το ρυθμό ανάπτυξης του καθώς και από την υπόλοιπη διατροφή του. Έτσι σύμφωνα με το Βρετανικό Σύλλογο διαιτολόγων η μέση ποσότητα γάλακτος από την πρώτη εβδομάδα μέχρι την εισαγωγή άλλων στερών τροφών είναι 150 ml / κιλό βάρους / ημέρα. Όταν το παιδί αρχίζει να δέχεται και άλλες τροφές καθώς και άλλα υγρά, η ποσότητα του γάλακτος περιορίζεται.

Γάλα σε σκόνη και όχι αγελαδινό - Μέχρι πότε ειδικό γάλα σε παιδιά
Το ειδικό γάλα σε σκόνη είναι η δεύτερη τροφή που προσλαμβάνει το βρέφος μετά το μητρικό γάλα. Τα γάλατα αυτά έχουν συνήθως ως βάση τους το αγελαδινό γάλα εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. γάλα σόγιας) και είναι κατάλληλα τροποποιημένα ώστε να προσομοιάζουν όσο γίνεται περισσότερο το μητρικό γάλα σε γεύση αλλά κυρίως σε θρεπτικό και ενεργειακό περιεχόμενο. Συνήθως υφίστανται προσθήκη υδατανθράκων (λακτόζης, μαλτοδεξτρίνης ή σουκρόζης), υποκατάσταση του λίπους από φυτικά ή και ζωικά λίπη (κυρίως πολυακόρεστα), αφαλάτωση και αντικατάσταση της πρωτεΐνης με μείγμα πρωτεϊνών (π.χ. ορού του γάλακτος) και προσθήκη βιταμινών και μετάλλων.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής του παιδιού, όταν το μητρικό ή το ειδικό γάλα σε σκόνη αποτελεί τη βασική τροφή, το κανονικό γάλα αντενδείκνυται, γιατί περιέχει χαμηλή ποσότητα βιταμίνης C και σιδήρου και μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου και πρωτεΐνης.

Επιλογή έτοιμου βρεφικού γάλακτος
Όταν η μητέρα δε μπορεί να θηλάσει, για λόγους κοινωνικούς (π.χ. όταν δουλεύει) , για πρακτικούς (δεν έχει επαρκή ποσότητα γάλακτος) ή και άλλους, αναγκάζεται να ταΐσει το βρέφος με ένα από τα ειδικά γάλατα σε σκόνη που υπάρχουν στο εμπόριο. Η επιλογή του γάλακτος γίνεται πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό και ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση και τις ανάγκες του βρέφους. Συστήνεται βέβαια το βρέφος να συνεχίζει να τρέφεται με μητρικό γάλα τουλάχιστον μέχρι τον 6ο μήνα, ακόμα και όταν έχει αρχίσει παράλληλα και η προσθήκη ειδικού γάλακτος σε σκόνη.

Είδη που υπάρχουν
Στην αγορά σήμερα υπάρχει μια σειρά από γάλατα σε σκόνη για να μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις βρεφών. Υπάρχουν ειδικά γάλατα για πρόωρα βρέφη που δε μπορούν να θηλάσουν, γάλατα με βάση το γάλα σόγιας για όσα παιδιά έχουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, γάλατα με διαφορετικές αναλογίες καζεΐνης-ορού γάλακτος, καθώς και γάλατα για παιδιά που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ακόμα υπάρχουν γάλατα για μετά τον 6ο μήνα (τα λεγόμενα γάλατα "follow-up") που συνήθως περιέχουν περισσότερο σίδηρο και βιταμίνη D, και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και νάτριο από το αγελαδινό γάλα. Αυτά τα γάλατα προτιμούνται από τις μητέρες μετά τον 6ο μήνα για να αλλάξουν και να κάνουν πιο ποικίλη τη διατροφή του παιδιού.

Ποσότητα γάλακτος για παιδιά
Κατά μέσο όρο ένα παιδί μετά τον πρώτο χρόνο ηλικίας, αυξάνει με πιο αργό αλλά σταθερό ρυθμό, μέχρι την προεφηβική ηλικία όπου ο ρυθμός γίνεται και πάλι πολύ υψηλός για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της εφηβείας. Σε αυτή την ηλικία μία ικανοποιητική καθημερινή ποσότητα γάλακτος θεωρούνται τα 400-500 ml, που αντιστοιχούν περίπου σε 2 ποτήρια, και τα οποία προσφέρουν πάνω από το 1/3 της απαιτούμενης ποσότητας σε θερμίδες, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά ποικίλει και είναι ανάλογη κατά περίπτωση.

Προϊόντα λάϊτ
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο χρόνων δεν πρέπει να πίνουν γάλατα ημι- ή πλήρως αποβουτυρωμένα, επειδή χρειάζονται το λίπος του πλήρους γάλακτος. Ημιαποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να εισαχθεί στη δίαιτα ενός παιδιού μόνο μετά το δεύτερο χρόνο ηλικίας και μόνο αν η υπόλοιπη δίαιτα προσφέρει ικανοποιητική ενέργεια ή αν υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που να υποδεικνύει τη μείωση του λίπους (π.χ. παιδική παχυσαρκία). Εντελώς άπαχο γάλα δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά κάτω των πέντε χρόνων. Όσο αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα γάλακτος τύπου "light", (π.χ. γιαούρτια, παγωτά), η κατανάλωση τους εξαρτάται από την υπόλοιπη δίαιτα του παιδιού και από το αν υπάρχει πρόβλημα βάρους ή οποιοδήποτε άλλα πρόβλημα που απαιτεί μείωση των λιπαρών. Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η απομάκρυνση του λίπους από τα προϊόντα αυτά συνοδεύεται συχνά και από απομάκρυνση των λιποδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες A,D,K,E), εκτός αν υπάρχει επιπλέον ενίσχυση των προϊόντων από τις κατασκευάστριες εταιρίες με τις βιταμίνες αυτές.

Σοκολατούχο γάλα και τι προσφέρει
Το σοκολατένιο γάλα είναι μία τροφή που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του άσπρου γάλακτος. Η θρεπτική αξία του σοκολατένιου γάλακτος όμως δεν είναι απόλυτα αποδεκτή και αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες. Βασικότερος λόγος είναι το κύριο συστατικό του σοκολατούχου γάλακτος, που είναι φυσικά το κακάο. Έχει βρεθεί ότι το κακάο λόγω της περιεκτικότητας του σε οξαλικό οξύ μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, αφού το οξύ αυτό αναστέλλει την απορρόφηση του ασβεστίου λόγω του σχηματισμού μη απορροφήσιμου οξαλικού ασβεστίου. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι όταν το παιδί πίνει σοκολατούχο γάλα παίρνει πολύ μικρότερη ποσότητα από το απαραίτητο για αυτό και την ανάπτυξή του ασβέστιο. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένες άλλες απόψεις που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ μικρή η ποσότητα του κακάο για να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Παράλληλα τα γάλατα αυτά στις κανονικές τους εκδόσεις περιέχουν και ζάχαρη, που συμβάλει στην αύξηση τόσο του σωματικού τους βάρους με την εμφάνιση παχυσαρκίας όσο και στην ανάπτυξη τερηδόνας. Έτσι πέρα από την πρόσκαιρη ευχαρίστηση μέσα από τη σοκολατένια και γλυκιά του γεύση, και την ενέργεια που προσφέρει δεν έχει τίποτα ουσιαστικά χρήσιμο να προσφέρει και για αυτό η κατανάλωση του θα πρέπει να είναι περιοδική και όχι καθημερινή.
0 Μέλος(η) διαβάζουν το θέμα

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμα μέλη

Powered by Vitamedia