Μετάβαση σε περιεχόμενο

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Μαθήματα ανώδυνου τοκετού σε μέλλουσες μητέρες


admin

Recommended Posts

Ψυχοπροφυλακτική ή αλλιώς Ψυχοπροφύλαξη: λέξη σύνθετη και καθαρά ελληνική. Μέθοδος με τη βοήθεια της οποίας η εγκυμονούσα γυναίκα συνθέτει πληροφορίες εκπαίδευσης όσον αφορά το σώμα της, τις ικανότητές της, τη διαχείριση της αναπνοής της, την χαλάρωση και την αποδοχή του εαυτού της στο καινούριο της ρόλο κατά την διάρκεια της κύησης καθώς επίσης και μετά από αυτή, με στόχο να προστατεύσει τον εαυτό της από πιθανούς ψυχικοσωματικούς πόνους.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται εδώ και 13 χρόνια εθελοντικά από τις Μαίες του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η προσπάθεια προστασίας και φροντίδας της μητρότητας με την εφαρμογή μαθημάτων Ανώδυνου Τοκετού - Ψυχοπροφυλακτικής.

Αξίζει να τονίσουμε πως η δράση αυτή, μοναδική Πανελλαδικά σε Δ/νση Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται αμισθί, μετά από την ουσιαστική συνεπικουρία της Περιφερειακής Αρχής, για όλες όσες θέλουν να τα παρακολουθήσουν και είναι μια σημαντική προσφορά στη μέλλουσα μητέρα και στο κοινωνικό σύνολο.

Οι εγκυμονούσες λαμβάνοντας μέρος στα μαθήματα προετοιμάζονται τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.

Συγκεκριμένα:

Ψυχολογικά υποστηρίζονται οργανωμένα και ενεργά, ώστε κάθε γυναίκα να εμπεδώσει ότι η κύηση, ο τοκετός και η λοχεία είναι μια περίοδος στη ζωή της που επιβάλλεται να την περνά συνειδητά, λογικά και ψύχραιμα.

Στόχος είναι η απόκτηση αυτοπεποίθησης, σιγουριάς, ηρεμίας, ασφάλειας και αποτελεσματικής συνεργασίας με το γιατρό τους και τις μαίες.

Αντίθετα έχει επισημανθεί και εξακριβωθεί ότι η παθητική άβουλη συμμετοχή προκαλεί ανασφάλεια, φόβο, στενοχώρια και κάποιες φορές ψυχική κατάπτωση στην χρονική περίοδο της κύησης, του τοκετού και της λοχείας.

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οργανώνει συνεχόμενες ομάδες συμμετοχής διαρκώς με γνώμονα την 28η - 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης βασιζόμενη σε 8 κύκλους μαθημάτων.

Αναλυτικότερα:

Οι γυναίκες λαμβάνουν ενημέρωση για τη φυσιολογία των γεννητικών οργάνων τους, του αναπαραγωγικού κύκλου μέχρι τη σύλληψη, με προβολή διαφανειών. Ακολουθεί ενημέρωση για την πρόοδο της κύησης, σχετικά με τις μεταβολές του σώματος καθώς και τις αλλεπάληλες φάσεις της ανάπτυξης του εμβρύου.

Τα μαθήματα συνεχίζουν με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων εγκυμοσύνης. Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται, ώστε να ξεκουράσουν τους μύες από την αδράνεια και την λάθος στάση του σώματος, με στόχο να ελαττώνονται οι κράμπες και η έγκυος να μαθαίνει να ελέγχει και να εξουσιάζει τη λειτουργία των μυών της, που έχουν ιδιαίτερη συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Παράλληλα μαθαίνουν μερικούς τρόπους ειδικών αναπνοών, που χρησιμοποιούν στα στάδια του τοκετού, ενώ την ίδια στιγμή εξασκούνται να χαλαρώνουν και να αυτοσυγκεντρώνονται, ώστε να ανακτούν δυνάμεις.

Επιπλέον γαλουχούνται ως πρωταγωνίστριες στην πίστη του δικού τους προσωπικού και μοναδικού τοκετού, επιβραβεύοντας τον εαυτό τους με το πολύτιμο δώρο του θαύματος της νέας ζωής η οποία έρχεται στον κόσμο.

Συμπληρωματικά δίδονται ολοκληρωμένες υποδείξεις και συμβουλές όσον αφορά την διατροφή της εγκύου, της λεχωίδας, και την φροντίδα του νεογέννητου.

Με τη συνδρομή οπτικοακουστικών μέσων και προσομοίωσης οι μελλοντικοί γονείς μαθαίνουν ό,τι έχει να κάνει με την περιποίηση του βρέφους η οποία απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη.

Κλείνοντας, επισημαίνεται επισταμένα η σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού, παρέχοντας έντυπο υλικό και κυρίως πρακτική άσκηση της σωστής και σύγχρονης προσέγγισης και εφαρμογής του.

Επίσης η αναγκαιότητα του θηλασμού ως θεμελιώδη αρχή, ακόμη και σε κείνες τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα γαλουχίας (υπερφόρτωση, τραυματισμός θηλών, τράπεζα μητρικού γάλακτος κ.α.) και στις οποίες οι μητέρες βρίσκουν στήριξη και συμπαράσταση από τις Μαίες του Τμήματος.

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταβάλλει προσπάθεια σταθερά, αδιαλείπτως, εθελοντικά και υπερασπιζόμενο την πρωτοβουλία του με στόχο την προάσπιση από τα αρχικά στάδια δημιουργίας της ζωής, της θεμέλιας σχέσης με την μητρότητα, της υποστήριξης του θαύματος αυτού κατά την λοχεία αλλά και οποιαδήποτε στιγμή η ενδιαφερόμενη χρήζει ουσιαστικής συμπαράστασης.

Επικοινωνία: Γεωργία Ντέλλα
Μαία MSc Δημόσιας Υγείας - Προϊσταμένη του Τμήματος,
Τηλέφωνο: 2413506290-192
e.mail: g.ntella@thessaly.gov.gr

 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...