Μετάβαση σε περιεχόμενο

Χιλιάδες μωρά γεννιούνται με εμβρυϊκό αλκοολισμό κάθε χρόνο


admin

Recommended Posts

Σχεδόν 120.000 μωρά γεννιούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο πάσχοντας από εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο επειδή οι μητέρες τους έπιναν αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από φτωχή ανάπτυξη του μωρού τόσο κατά την ενδομήτριο ζωή όσο και μετά τη γέννηση, με νοητικά, σωματικά και αναπτυξιακά προβλήματα που μπορεί να διατηρηθούν έως την ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα με την έκθεση, που αφορά 180 χώρες, σχεδόν μία στις δέκα γυναίκες (το 9,8%) σε όλο τον κόσμο δεν σταματούν να πίνουν αλκοόλ όταν μείνουν έγκυοι.

Σε μερικές χώρες, όμως, το ποσοστό όσων πίνουν είναι πολύ υψηλότερο (φθάνει έως το 45%), γράφουν οι ερευνητές από το Κέντρο Εθνισμού & Ψυχικής Υγείας (CAMH) του Τορόντο, στον Καναδά.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εγκύων που πίνουν υπολογίζεται σε 21%.

Οι πέντε χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη είναι η Ρωσία, η Βρετανία, η Δανία, η Λευκορωσία και η Ιρλανδία, αλλά οι πέντε χώρες με την υψηλότερη συχνότητα του συνδρόμου είναι η Νότιος Αφρική (585 κρούσματα ανά 10.000 κατοίκους), η Κροατία (115 κρούσματα ανά 10.000 κατοίκους), η Ιρλανδία (89 κρούσματα ανά 10.000 κατοίκους), η Ιταλία (82 κρούσματα ανά 10.000 κατοίκους) και η Λευκορωσία (69 κρούσματα ανά 10.000 κατοίκους).

Συνολικά, η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη και την υψηλότερη συχνότητα εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου στον κόσμο.

Μάλιστα με 37 κρούσματα ανά 10.000 κατοίκους, η συχνότητα του συνδρόμου είναι υπερδιπλάσια (2,6 φορές υψηλότερη) από τον παγκόσμιο μέσο όρο (είναι σχεδόν 15 ανά 10.000 κατοίκους).

Στην Ελλάδα, η συχνότητα του συνδρόμου υπολογίζεται σε 31 κρούσματα ανά 10.000 κατοίκους.

Συνολικά, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ετησίως γεννιούνται 119.000 μωρά με το σύνδρομο σε όλο τον κόσμο.

Τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη και εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου καταγράφονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας (π.χ. Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία), όπου γενικώς υπάρχουν υψηλά ποσοστά αποχής από το αλκοόλ.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν αποκτούν μωρά με το σύνδρομο όλες οι έγκυοι που καταναλώνουν αλκοόλ. «Υπολογίζουμε ότι μία στις 67 μητέρες που πίνουν στην εγκυμοσύνη, γεννά μωρό που πάσχει από το σύνδρομο, καθώς και ότι 15 στους 10.000 ανθρώπους παγκοσμίως πάσχουν από αυτό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σβετλάνα Πόποβα.

«Δεν γνωρίζουμε όμως ποιοι παράγοντες καθιστούν κάποια έμβρυα πιο ευάλωτα στο εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο απ’ ό,τι άλλα».

Και πρόσθεσε πως «το ασφαλέστερο που μπορούν να κάνουν οι έγκυοι, είναι να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ».

Η νέα έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet Global Health


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Μαγική!!! Φυσικά κ υπάρχει κούραση αλλά είναι απόλαυση τα άτιμα!!! Έχουν ο ένας τον άλλον κ παίζουν μεταξύ τους όποτε υπάρχουν κάποιες στιγμές ηρεμίας (αν δεν μαλώνουν για το ίδιο παιχνίδι🤣🤣🤣) Κλαίμε από τα γέλια με τις συζητήσεις τους!!!  Όταν αισθανθείς έτοιμη κ ψυχικά κ σωματικά θα βάλεις μπρος. Κ αν δεν θέλεις δε θα το κανεις!! Εσυ να είσαι καλά για να είναι κ το παιδάκι σου καλά!!
    • Άντε ωραία μεγαλώνει το μωρακι σας 😊 Ααα αρα κολπικά στο έβγαλε και μεγαλύτερο μια χαρα ειναι κορίτσι μου μην το σκεφτεσαι καθόλου όλα είναι οκ αφού το λέει και η γιατρό σου  Το παρτυ για το φύλο ποτε σκέφτεσαι να το κανείς ; Μετά την β επιπέδου ;   
    • Ήθελα να αποθηλασω φυσικά... Το έκανα παρά πολύ αργά για να μην τη πατήσω αλλά κουράστηκα πολύ τις τελευταίες μέρες και μείωσα τις αντλήσεις πολύ... Οπότε την πάτησα.... Πονάει πολύ, νιώθω ερείπιο.  Εμένα έχει και πάνω και κάτω δόντια - σωστό κουνέλι δηλ. 🤣 Αλλά η γκρίνια δε φεύγει ποτέ 🤣 αγκαλίτσα και παιχνίδι μαζί αλλιώς γίνεται χαμός! Βρήκατε βρεφονηπιακό;  Εγώ δεν ανυπομονώ να γυρίσω στη δουλειά να είμαι ειλικρινής αλλά ξέρω πως όταν επιστρέψω θα νιώσω καλά... Παράνοια η κατάσταση.
    • Ξέρω ότι πρέπει να το δω σίγουρα απλά δεν μπορω να πάω αυτήν την βδομαδα με το καλο  που θα γυρίσω θα ψαξω να βρω γιατρό γιατί ξέρεις εδώ στο χωριό δεν έχει κιολας όποτε δεν είναι τόσο εύκολο να πω πετάγομαι παω σε έναν ενδοκρινολόγο, πρέπει κάνω ολόκληρο ταξίδι... αν ήμουν στο πρώτο τρίμηνο σίγουρα δεν θα το άφηνα καθόλου.. ευχαριστώ κορίτσι μου 🥰
    • Καλησπέρα, ο γιατρός σε προετοιμάζει για το χειρότερο και καλά κάνει αππ τη μια αλλα εμεις ελπίζουμε για το καλύτερο, οπότε με πίστη προχώρα!! Ο γυναικολόγος μου οταν ξεκίνησα για πρώτη φορά την εξωσωματικη πριν τρια χρόνια μου είπε τη σήμερον ημέρα αν θες να κανεις παιδί θα κανεις! Αυτο συνεπάγεται βέβαια να έχεις και καποια χρήματα θα συμπληρώσω εγω! Εύχομαι οτι καλύτερο μεσα απο την καρδιά μου 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...