Μετάβαση σε περιεχόμενο

Είναι το παιδί σας "δύσκολο" ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;


admin

Recommended Posts

Περίπου το 5-7% των παιδιών σχολικής ηλικίας παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).

Το παιδί που πάσχει από ΔΕΠΥ μπορεί να φαίνεται στους γονείς και τους δασκάλους ως ένα δύσκολο παιδί, ανυπάκουο, απείθαρχο και ταραξίας μέσα στη σχολική τάξη. Και παρότι πρόκειται για μια τόσο συχνή κατάσταση, η ΔΕΠΥ συνεχίζει να είναι ελάχιστα κατανοητή στην σχολική κοινότητα και πολλές φορές δεν είναι αποδεκτή από όλες τις επιστημονικές και κοινωνικές ομάδες.

Τα καλά νέα είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, αναφορικά με τη διαταραχή, από διάφορες επιστημονικές ομάδες και φορείς. Παρότι, ωστόσο, η ΔΕΠΥ μια από τις πιο μελετημένες και τεκμηριωμένες παιδοψυχιατρικές διαταραχές παγκοσμίως, έχει συγχρόνως προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις και εξακολουθεί να υποδιαγιγνώσκεται σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τι είναι η ΔΕΠΥ;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - διεθνώς γνωστή ως Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)- είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή.

Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού με σχέση συνήθως 3:1 υπέρ των αγοριών. Αρκετοί επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου η ίδια και στα δυο φύλα, με τη διαφορά ότι τα κορίτσια συχνά δεν είναι υπερκινητικά και διαχειρίζονται καλύτερα τη διαταραχή τους, γι' αυτό και μπορεί να μη διαγνωστεί η διαταραχή ή η διάγνωση να γίνει αργότερα. 

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ εμφανίζονται στους ειδικούς συνήθως, μεταξύ 3 και 7 χρόνων. Η αναγνώριση του προβλήματος συμπίπτει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ένταξη στο σχολείο, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων για συγκέντρωση της προσοχής, οργάνωση και συμμόρφωση στους κανόνες.

Γιατί υποδιαγιγνώσκεται η ΔΕΠΥ;

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ, δηλ. η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα, θεωρούνται τόσο κοινά στην παιδική ηλικία, που συχνά οι γονείς και οι δάσκαλοι δεν αναζητούν τη συμβουλή ειδικών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα που η ίδια η ΔΕΠΥ προκαλεί στη συμπεριφορά, στην κοινωνική προσαρμογή ή στη σχολική απόδοση, αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν.

Έτσι η ΔΕΠΥ παραμένει συχνά αδιάγνωστη ή εσφαλμένα διαγνωσμένη ενώ, ακόμη και όταν γίνεται η σωστή διάγνωση, δεν εφαρμόζεται πάντοτε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο συνδυασμού θεραπευτικών προσεγγίσεων που απαιτεί η αντιμετώπιση της.

 Γνωρίζετε ότι…

  • Τα πρώτα συμπτώματα ΔΕΠΥ εμφανίζονται πριν την ηλικία των 7 ετών
  • Το 5%-10% του παιδικού πληθυσμού παγκοσμίως εμφανίζει ΔΕΠΥ 
  • Στην εφηβεία, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα ως συμπτώματα ΔΕΠΥ "υποχωρούν", όχι όμως και η διάσπαση προσοχής 
  • Η αναλογία εμφάνισης της διαταραχής μεταξύ αγοριών και κοριτσιών είναι περίπου 3 προς 1. 
  • Η ΔΕΠΥ έχει σε μεγάλο ποσοστό γονιδιακή, άρα και κληρονομική βάση. Ωστόσο υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της διαταραχής (π.χ. το κάπνισμα κατά την κύηση, το χαμηλό βάρος του παιδιού κατά τη γέννηση, τα ψυχολογικά προβλήματα του παιδιού κ.λπ.)
  • Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να παρουσιάζουν και Μαθησιακές δυσκολίες χωρίς να είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τους

Και τώρα τι κάνουμε;

Η  διάγνωση της ΔΕΠΥ απαιτεί τη χρήση πολλαπλών μέσων αξιολόγησης και πολλαπλών διαγνωστικών μεθόδων. Για μια σωστή διάγνωση, χρειάζεται να γίνει από ειδικούς μια λεπτομερής αξιολόγηση του παιδιού σε γνωστικό, συναισθηματικό, κοινωνικό αλλά και μαθησιακό επίπεδο ενώ είναι απαραίτητη η συμμετοχή των γονέων και ίσως των δασκάλων. 

Αν υποψιάζεστε πως το παιδί σας παρουσιάζει ΔΕΠΥ, θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Ατόμων με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας www.adhdhellas.org


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Ωχ ακόμη ταλαιπώρησε κορίτσι Μ; Δύσκολο με τα δόντια στην εγκυμοσύνη. Γιατί δεν ρωτάς να βρεις εναν οδοντίατρο που θα σε αναλάβει και έχει και εμπειρία στις έγκυες; Ισως Νιώσεις και πιο ασφαλής έτσι. Κορίτσια εγώ έχω την λίστα που μου εδωσαν από την κλινική. Αλλά δεν την έχω  ετοιμάσει. Λέω να ξεκινήσω από την άλλη βδομάδα να την ετοιμάζω σιγά σιγά.  Θα ξεκινήσω να παραγγέλνω και πανες, σαμπουάν κτλ.  Όντως πως πέρασε ο καιρός. Πότε ειχαμε άγχος για το αν θα ακούσουμε την καρδούλα τους, για την αυχενική... Και τώρα γραφω και με κλωτσαει 🥹 λίγοι μήνες έμειναν κορίτσια και θα τα έχουμε στην αγκαλιά μας επιτέλους 💙
    • Οι Kegel ασκήσεις κορίτσι μου είναι για τους μυς του κόλπου! Επιτρέπονται γενικά και βοηθούν στην ενδυνάμωση τους για την ώρα των εξωθήσεων!  Στο ιντερνετ μπορείς να διαβάσεις για αυτές ναι. Μάλλον με γυμνάστρια θα τα κάνω τα μαθήματα αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα.
    • Με το καλό να έρθει η μπουμπού σου!! Μια χαρά είναι τα 6 κιλά! αχ εγώ 15αυγουστο που γεννάω θα είναι όλοι υπ' ατμον να φύγουν.. τεσπά δε θα το σκέφτομαι, δεν το κανα επίτηδες να γεννάω τότε! Με μαία θα κάνεις τα μαθήματα; Ασκήσεις kegel λες να βρω από ytube? Επίσης ρώτησες τον γιατρό σου αν σου επιτρέπει να τις κάνεις ή είναι κάτι εντελώς απλό και εύκολο; Είμαι λίγο άσχετη επίτου θέματος 😶
    • Αναστασία καλησπέρα! Είμαστε στην ίδια κατάσταση! Εγώ ξεκίνησα με ένσημα από 1η Απριλίου. Μέχρι πέρυσι τέλος Ιουνίου ήμουν αναπληρώτρια, αλλά λόγω της ειδικότητας που είχα κ το ότι ήμουν καθημερινά στο δρόμο και έκανα 180 χιλιόμετρα τη μέρα δεν άξιζε να το συνεχίσω. Όλα τα λεφτά στο δρόμο και στο αυτοκίνητο. Έτσι έψαξα τι δικαιούμαι. Για να μπορέσεις να πάρεις το επίδομα κύησης και λοχείας που βγαίνεις 56 μέρες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού κ 63 μέρες μετά πρέπει να έχεις 200 ένσημα τα τελευταία δύο χρόνια. Δηλαδή εγώ που έχω πιθανή 19 Σεπτεμβρίου έπρεπε από τον Ιούλιο του 2022 να έχω συμπληρώσει τα 200 ένσημα, όμως επειδή ήμουν άνεργη κι ενώ τα είχα συμπληρωμένα τα ένσημα δε θα μπορούσα να πάρω το επίδομα αυτό αν δεν ήμουν μισθωτή λόγω ασφαλείας στο ΙΚΑ. Και ξεκίνησα δουλειά για 3 μέρες 4ωρα ώστε να είμαι μισθωτή και να μπορέσω να το πάρω..τώρα πόσα λεφτά θα πάρω δε γνωρίζω. Μετά από αυτό θα γίνει η αίτηση στη ΔΥΠΑ για το επίδομα μητρότητας που έγινε 9μηνο. Στο πρώτο επίδομα κάνεις την αίτηση την 57η μέρα πριν από τον τοκετό ηλεκτρονικά στη σελίδα του ΕΦΚΑ (γι'αυτό και σου έγραψα ότι έπρεπε να έχω τα ένσημα από τον Ιούλιο του 2022).  Όσο για τη β επιπέδου να μην αγχώνεσαι!!! Όλα θα είναι τέλεια με τη μικρούλα σου!!!💞💞💞
    • Καλησπέρα κορίτσια μου. Πριν λίγο έκανα κι εγώ τη Β' επιπέδου. Όλα καλά! Κοριτσάκι 487γρ. @Raf123τράχηλος 38χιλ. με μέτρηση απο την κοιλιά. (αυχενική 35χιλ με ενδοκολπική μέτρηση)
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...