Μετάβαση σε περιεχόμενο

5 μύθοι για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα


admin

Recommended Posts

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) χαρακτηρίζεται από απροσεξία, αδεξιότητα, δυσκολίες στη συμμόρφωση σε κανόνες, υποδείξεις ή αφοσίωση στις σχολικές υποχρεώσεις.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς αιτίες της διαταραχής, η οποία είναι τρεις φορές πιο συχνή στα αγόρια από ότι στα κορίτσια. Ας δούμε τους πιο συχνούς μύθους που κυκλοφορούν για τη διαταραχή και τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθος 1ος – Για τη Διαταραχή ευθύνεται η συμπεριφορά των γονιών που αδυνατούν να ελέγξουν το παιδί τους. Ωστόσο έρευνες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξαν ότι η συμπεριφορά των γονέων μπορεί να επηρεάσει (θετικά ή αρνητικά) ορισμένες συμπεριφορές, αλλά σίγουρα δεν είναι η αιτία.

Μύθος 2ος – Δεν πρόκειται για πάθηση αλλά για κακή συμπεριφορά. Όμως υπάρχουν συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια ενώ απαιτείται η συμβολή παιδοψυχολόγου και η ιατρική παρακολούθηση. Μάλιστα πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλεται σε ανισορροπία ή ανεπάρκεια των ορμονών που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για τη λειτουργία του.

Μύθος 3ος – Επηρεάζει μόνο τα παιδιά. Ωστόσο το 70% των παιδιών που πάσχουν από τη διαταραχή εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα στην εφηβεία.

Μύθος 4ος – Τα παιδιά που πάσχουν από ΔΕΠΥ δεν είναι έξυπνα. Η εν λόγω  διαταραχή όμως δεν σχετίζεται με τη νοημοσύνη του ανθρώπου.

Μύθος 5ος – Η διαταραχή είναι θέμα υπερκινητικότητας. Πολλοί συνδέουν τόσο πολύ τη διαταραχή με την υπερκινητικότητα, ώστε συμβουλεύουν αλλαγές στη διατροφή π.χ. λιγότερη ζάχαρη για να πάψει το παιδί να είναι υπερκινητικό. Ωστόσο η διατροφή αφενός δεν μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα, αφετέρου η διαταραχή δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από υπερκινητικότητα.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • @Antonia2 Αναμένουμε τα αποτελέσματα σου, πιστεύω θα πήγε πολύ καλά!!!! @cat12 μου, κι εγώ είμαι σας τη Λίλη, δεν κάνω τεστ γιατί με αναστατώνουν πάρα πολύ. Κάνε αυτό που νιώθεις, αλλά η Δευτέρα είναι η μέρα για να δώσεις βαρύτητα! Εύχομαι θετισό τεστάκι, άντε να κάνεις την αρχή!!!😍
    • Καλημέρα κορίτσια μου 🦋🦋 Εγώ είμαι +3 (σχεδόν 25 εβδομάδων 💚)  ωστόσο επειδή έχω ξεκινήσει με αρκετά κιλακια προσέχω όσο μπορώ όχι υπερβολές αλλά μια κάποια προσοχή την δίνω...
    • Να ξέρεις έκανα google translate to " restriction fetal growth"!!!!! Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τον γιατρό μου, απλά επειδή τον είχα πάρει πριν τις αιματολογικές γι αυτό το θέμα μου είχε πει ότι αν δεν αλλάξει κάτι μετά θα πάρω ασπιρίνη.  Αυτό το  restriction fetal growth...εμένα δεν μου το γράφει!!!!!
    • Αντωνία μου μπράβο σας!!!! Τα πήγατε πολύ καλά κορίτσι μου!!!! Περιμένουμε με αγωνία να πας πεις τις βλαστοκύστες!!! ❤️💪
    • Cat μου εγώ δεν τα πάω καλά με τα τεστ με τη γραμμούλα... Αν μπεις σε αυτή τη διαδικασία, μήπως να έπαιρνες αυτά τα ηλεκτρονικά που είναι early response? Εγώ θα σου έλεγα να το πάρεις ως θετικό μήνυμα ότι είδες κάτι και να κρατήσεις την ελπίδα μέχρι τη 14η μέρα, που θα κάνεις τη χοριακή σου. Είναι πολύ ψυχοφθόρο κοριτσάκι μου να κάνεις τα τεστ μόνη σου, από προσωπική εμπειρία μιλάω, με ρίχνουν πολύ ψυχολογικά. Κράτα το θετικό σημάδι που είδες και με πίστη και αισιοδοξία τη Δευτέρα θα χαιρόμαστε μαζί σου ένα επίσημο θετικό αποτέλεσμα!!!!🌈✌️
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...