Μετάβαση σε περιεχόμενο

Έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε τους λέμε ψέματα


admin

Recommended Posts

Ακόμα και ένα νήπιο 2 ετών αναγνωρίζει πότε κάποιος του λέει ψέματα ή τα κοροϊδεύει, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε τις συμπεριφορές πάνω από 140 παιδιών στις ΗΠΑ, ηλικίας 2,5 ετών χρησιμοποιώντας δύο μεθόδους.

Αρχικά τα παιδιά παρακολουθούν έναν χαρακτήρα, τη Σάλυ να κρύβει έναν βόλο σε ένα από τα δύο κουτιά που υπάρχουν, χωρίς να γνωρίζει ότι μετά ο βόλος θα μεταφερθεί στο άλλο κουτί. Στη συνέχεια οι ερευνητές ρωτούν τα παιδιά πού θα ψάξει η Σάλυ για τον βόλο.

Τα μικρά παιδιά να δείχνουν το καινούργιο κουτί γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι η Σάλυ δεν γνωρίζει ότι άλλαξε κουτί, αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά (4 ετών) καταλαβαίνουν ότι η Σάλυ δεν γνωρίζει και δείχνουν ότι θα ψάξει στο κουτί που τον τοποθέτησε αρχικά.

Στη συνέχεια οι ερευνητές άλλαξαν λίγο την ιστορία και χρησιμοποίησαν την Έμα και ένα μήλο, αλλά αυτή τη φορά το μήλο μεταφέρθηκε σε ένα μυστικό μέρος. Σε αυτή την πιο απλοποιημένη ιστορία ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να πουν ότι η Έμα θα έψαχνε εκεί όπου είχε αρχικά τοποθετήσει το μήλο.

Έτσι γίνεται σαφές ότι και τα πολύ μικρά παιδιά αναγνωρίζουν το ψέμα ή πότε κάποιος προσπαθεί να τα κοροϊδέψει ή προσποιείται.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...