Μετάβαση σε περιεχόμενο

Τα μωρά πρέπει να τρώνε αυγά και φιστίκια για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας


admin

Recommended Posts

Περίπου ένα στα 20 παιδιά εκδηλώνει αλλεργία σε κάποια τροφή (αυγά, γάλα, ξηροί καρποί, σιτάρι κ.α.) και ο αριθμός τους εμφανίζει αυξητική τάση κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα μωρά που ήδη από τον τέταρτο μήνα της ζωής τους τρέφονται με αυγά και φιστίκια, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων απέναντι σε αυτές τις τροφές αργότερα, σύμφωνα, με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μπόιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), μελέτησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 146 έρευνες πάνω στις αλλεργιογόνες τροφές. Οι μελέτες αφορούσαν συνολικά πάνω από 200.000 παιδιά.

Διαπιστώθηκε ότι τα μωρά τεσσάρων έως έξι μηνών που τρώνε αυγά, έχουν κατά 40% μειωμένο κίνδυνο αλλεργίας στα αυγά, σε σχέση με τα παιδιά που αρχίζουν να τρώνε αυγά αργότερα στη ζωή τους.

Όταν τα παιδιά τρώνε φιστίκια στην ηλικία των τεσσάρων έως 11 μηνών, έχουν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο αλλεργίας, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που έφαγαν φιστίκια με καθυστέρηση.

Αντίθετα, η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι μειώνεται ο κίνδυνος αλλεργίας αν τα μωρά τρώνε γάλα, ψάρι (ή άλλα θαλασσινά), αμύγδαλα και σιτάρι.

Περίπου ένα στα 20 παιδιά εκδηλώνει αλλεργία σε κάποια τροφή (αυγά, γάλα, ξηροί καρποί, σιτάρι κ.α.) και ο αριθμός τους εμφανίζει αυξητική τάση κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα αυγά και τα φιστίκια είναι οι δύο συχνότερες αλλεργιογόνες τροφές για τα παιδιά, με ποσοστά περίπου 5,5% και 2,5% αντίστοιχα στο σύνολο των παιδιών. Μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν συμβούλευαν τους γονείς να δίνουν αυτές τις τροφές στα μωρά, προτού αυτά γίνουν δύο ή τριών ετών, αλλά στο μέλλον αυτές οι οδηγίες μπορεί να αναθεωρηθούν.

Η νέα έρευνα επισημαίνει πως, παρά την μείωση του κινδύνου αλλεργίας, δεν εξέτασε το ζήτημα της ασφάλειας, δηλαδή πόσα μωρά εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας της πρόωρης κατανάλωσης αλλεργιογόνων τροφών. Επίσης δεν κατέληξε σε συμπέρασμα για το πόσα αυγά ή φιστίκια είναι η ιδανική ποσότητα για να δίνει κανείς σε ένα παιδί από νωρίς, ούτε πόσο συχνά, ώστε να αποφύγει τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο Μπόιλ προειδοποίησε επίσης ότι ένα μωρό δεν πρέπει να τρώει πρόωρα κάποια αλλεργιογόνο τροφή, αν έχει ήδη εκδηλώσει αλλεργία ή αν έχει άλλη αλλεργική αντίδραση όπως έκζεμα. Ακόμη, τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνονται ολόκληροι οι ξηροί καρποί στα μικρά παιδιά λόγω του κινδύνου πνιγμού, αλλά θα πρέπει να αλέθονται.

Βασική συγγραφέας της μελέτης ήταν η κυπριακής καταγωγής επιδημιολόγος Δέσπω Ιεροδιακόνου, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (2007).

Πηγή: skai.gr

 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...