Μετάβαση σε περιεχόμενο

Προσοχή όταν ξαναζεσταίνετε το ρύζι: Κίνδυνος δηλητηρίασης


admin

Recommended Posts

Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν συχνά να πάθουν δηλητηρίαση οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους, από το μαγειρεμένο ρύζι που περισσεύει στο γεύμα και το καταναλώνουν ξαναζεσταμένο αργότερα ή την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί.

Πώς προκαλείται η δηλητηρίαση

Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια από το Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα, όμως, και όταν το ρύζι μαγειρευτεί, αυτά τα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν.

Εάν αυτό το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, που έχουν επιβιώσει, μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και θα παράγουν τοξίνες (δηλητήρια) που προκαλούν εμετό ή διάρροια.

Όσο περισσότερο το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα βακτήρια, ή οι τοξίνες θα το κάνουν επικίνδυνο προς κατανάλωση.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

Αν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να αρρωστήσετε και να παρουσιάσετε έμετο ή διάρροια περίπου 1-5 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση του ρυζιού

Ιδεατά, πρέπει να καταναλώνετε το ρύζι αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί

Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε βάλτε το στο ψυγείο (στην ψύξη) όσο το δυνατόν ταχύτερα (ιδανικά εντός μιας ώρας, αφότου το μαγειρέψετε)

Μην το κρατήσετε (μαγειρεμένο) στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα προτού το ξαναζεστάνετε για να το φάτε

Όταν ξαναζεσταίνετε οποιοδήποτε τύπο ρυζιού, πάντα να βεβαιώνεστε ότι το γεύμα σας έχει ζεσταθεί καλά ολόκληρο, χωρίς να υπάρχουν σημεία που έχει μείνει ακόμα κρύο από την ψύξη (πχ όταν το ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων)

Ποτέ μην το ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά

Πηγή: Iatropedia


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

στις πριν 2 ώρες, ο/η admin είπε:

Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν συχνά να πάθουν δηλητηρίαση οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους, από το μαγειρεμένο ρύζι που περισσεύει στο γεύμα και το καταναλώνουν ξαναζεσταμένο αργότερα ή την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί.

Πώς προκαλείται η δηλητηρίαση

Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια από το Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα, όμως, και όταν το ρύζι μαγειρευτεί, αυτά τα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν.

Εάν αυτό το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, που έχουν επιβιώσει, μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και θα παράγουν τοξίνες (δηλητήρια) που προκαλούν εμετό ή διάρροια.

Όσο περισσότερο το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα βακτήρια, ή οι τοξίνες θα το κάνουν επικίνδυνο προς κατανάλωση.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

Αν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να αρρωστήσετε και να παρουσιάσετε έμετο ή διάρροια περίπου 1-5 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση του ρυζιού

Ιδεατά, πρέπει να καταναλώνετε το ρύζι αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί

Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε βάλτε το στο ψυγείο (στην ψύξη) όσο το δυνατόν ταχύτερα (ιδανικά εντός μιας ώρας, αφότου το μαγειρέψετε)

Μην το κρατήσετε (μαγειρεμένο) στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα προτού το ξαναζεστάνετε για να το φάτε

Όταν ξαναζεσταίνετε οποιοδήποτε τύπο ρυζιού, πάντα να βεβαιώνεστε ότι το γεύμα σας έχει ζεσταθεί καλά ολόκληρο, χωρίς να υπάρχουν σημεία που έχει μείνει ακόμα κρύο από την ψύξη (πχ όταν το ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων)

Ποτέ μην το ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά

Πηγή: Iatropedia

 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

 

Πολύ ενδιαφέρον αυτό.... Οφείλω να πω ότι δεν το ήξερα ότι το ρύζι ? μπορεί να προκαλέσει δηλητηριαση..... 

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Κι εγώ όταν ήμουν έγκυος τα πρώτα συμπτώματα ήταν πολύ πρησμένο στήθος που πόναγε απίστευτα και πονάκια στην κοιλιά όπως αυτά της περιόδου. Επειδή αυτά τα έχω πάντα και σαν συμπτώματα περιόδου (όχι τόσο έντονα όμως όσον αφορά το στήθος), στην αρχή πίστευα πως απλά είναι να μου έρθει η περίοδος. Όπως λες κι εσύ όμως, αυτό συνέβαινε 2-3 μέρες πριν έρθει η περίοδος. Όταν είδα ότι είχε φτάσει μια βδομάδα με αυτά τα συμπτώματα και η περίοδος άφαντη, τότε σκέφτηκα πως πρέπει να κάνω ενα τεστ! Χρονικά κι εμένα έγινε ακριβώς το ίδιο, τα συμπτώματα ξεκίνησαν 1 εβδομάδα μετά την ωορρηξία, και άλλη 1 εβδομάδα μετά, δηλαδή στην αναμενόμενη περίοδο, έκανα το τεστ. Καλή επιτυχία σου εύχομαι, να κάνεις ένα τεστακι ή μια χοριακη και περιμένουμε νέα σου! ❤️
    • Συγχαρητήρια κορίτσι μου! Με το καλό να μεταφέρεις! Κι εγώ με 4ΑΑ έχω τον μπεμπουλη μου🥰 είμαι σίγουρη για την επιτυχία❤️
    • Καλησπέρα κορίτσια!! Τι κάνετε;;; Πώς είναι τα μπεμπέκια σας;; Εγώ έχω φουσκώσει αρκετά με αποτέλεσμα να μη κλείνουν παντελόνια και μπουφάν και ο μπόμπιρας μου εδώ κ δύο εβδομάδες είναι δραστήριος μέσα στην κοιλιά μου! Ξεκίνησα να τον νιώθω στις 16 εβδομάδες αρκετά νωρίς για πρώτη κύηση κ σήμερα που είμαι 18+1 τον νιώθω πλέον κ σε όρθια θέση. Πήγαμε στον γιατρό κ είναι μεγάλο μωρό με βάση τις μέρες της εξωσωματικής...στην ανάπτυξή του ήταν μπροστά 4 μέρες και τώρα φαίνεται 7 μέρες μπροστά. Επιβεβαιώνει την εμβρυολογο που 5 ημερών βλαστοκύστη μας είπε ότι εξελίσσεται δυναμικά κ μπορεί να έχει φτάσει και 6ης ημέρας τη μέρα της εμβρυομεταφοράς. Πάντως βρε κορίτσια τι όμορφα ανθρωπακια κουβαλάμε μέσα μας!!! Μου φαίνεται απίστευτο που τον νιώθω...🤰 Επίσης, έκλεισα για ραντεβού για τη β-επιπεδου σε ένα μήνα! Εσείς σε τι φάση είστε;;;
    • Γενικα βλέπω πως οι παιδίατροι έχουν τελείως άλλη τακτική με τις τροφες 🤷‍♀️ πχ εμένα στην αρχή μου είπε ότι έχει σπόρια μέσα δεν το δίνουμε όπως φράουλα ακτινίδιο ντομάτα μελιτζάνα τέτοια τα αποφεύγουμε όταν είναι πολύ μικρά  το αχλάδι βοηθάει στο έντερο από φρούτα  Κοιτα αυτά θα έχεις με την επιθυμία του φαγητού σήμερα μπορεί να τρώει κάτι και να στο κόψει απότομα να μην το θέλει καθόλου και μετά από 2-3 μήνες να αρχίσει πάλι να το τρώει δεν είναι στάνταρ αυτό ή επειδή ξεκίνησε με όρεξη να τρώει πως θα τρώει κάθε φορά με την ίδια όρεξη είναι φάσεις που παίρνανε εμενα ακόμα και τώρα είναι μερες που τρώει καλά και άλλες πάλι όχι  Με τα κακα περάσαμε μια μικρή φάση που έκλεγε όταν έκανε αλλά όχι τόσο πολύ όπως το περιγράφεις εσυ είχε τυχει να βγάλει λίγο αίμα μια φορά αλλά ήταν από το σφίξιμο ερεθίστηκε (είχα στείλει φωτο στην γιατρό και τα είδε ) επειδη με τα κιλά της δεν έχει θέμα να πεις ωχ αμάν να φαει σιγά σιγά θα στρώσει τώρα για την δυσκηλιοτητα δεν ξέρω να βοηθησω αλλά μου είχαν πει πως μια  μπατονέτα με λίγο ελαιόλαδο να την κανείς στο πωπω βοηθάει να ενεργηθεί βέβαια δεν ξέρω αν δουλεύει δεν το έχω δοκιμάσει εγω
    • Ευχαριστω κατ μου!!!!! ❤️😊 ελπιζω να μας πεις κι εσυ πολυ ευχαριστα νεα!!!!!! 🙏 εχε πιστη στα εμβρυακια σου!!!
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...