Μετάβαση σε περιεχόμενο

Τα αντιβιοτικά πριν την ηλικία των 2 συνδέονται με αλλεργίες μετέπειτα


admin

Recommended Posts


Η λήψη αντιβιοτικών στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής μας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργικής ρινίτιδας και δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα μετέπειτα, αναφέρει μια νέα έρευνα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο European Respiratory Society International Congress στο Λονδίνο.

Εξέτασαν μεγάλες ιατρικές βάσεις δεδομένων, προσπαθώντας να ανακαλύψουν συσχετισμό μεταξύ της χρήσης αντιβιοτικών στη βρεφική ηλικία και του εκζέματος ή της αλλεργικής ρινίτιδας. Όλες οι προηγούμενες μελέτες που εξετάστηκαν είχαν δημοσιευθεί μετά 1966 και 2015.

Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος για έκζεμα αυξανόταν από 15% μέχρι και 41% σε ανθρώπους που είχαν λάβει αντιβιοτικά προτού κλείσουν τα 2 τους έτη. Ο κίνδυνος αλλεργικής ρινίτιδας ήταν ακόμα μεγαλύτερος, φτάνοντας μέχρι και στο 56%. Βέβαια, τονίζουν οι ειδικοί, υπάρχουν ακόμα μερικές άλυτες απορίες.

Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν η αλλεργία έκανε αναγκαία την χρήση αντιβιοτικών, ή αν η ίδια η χρήση αντιβιοτικών προκάλεσε την εμφάνιση της αλλεργίας, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η χρήση αντιβιοτικών στην βρεφική ηλικία και οι αλλεργίες συνδέονται.

Το σημαντικό, καταλήγουν οι ειδικοί, είναι ότι αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντική την εύκολη πρόσβαση σε εμβόλια. Επίσης, η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται με προσοχή. Για παράδειγμα, θα χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά για μία σοβαρή ασθένεια, αλλά δεν πρέπει να τα χορηγούμε σε ένα απλό κρύωμα. Η συνεχής χρήση τους έχει σίγουρα αρνητικά αποτελέσματα.

Πηγή: iatronet


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...