Μετάβαση σε περιεχόμενο

Νοικοκυριό: Πόσες ώρες ασχολούνται παραπάνω οι γυναίκες από τους άντρες


admin

Recommended Posts

Η μέση γυναίκα στις ανεπτυγμένες χώρες ασχολείται όλο και λιγότερο με τις δουλειές του νοικοκυριού και ο άνδρας αναλαμβάνει ένα ολοένα μεγαλύτερο μερίδιό τους.

Η τάση αυτή συρρίκνωσης της «ψαλίδας» στις δουλειές που κάνουν τα δύο φύλα στο σπίτι, καταγράφεται κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Παρ' όλη όμως τη θετική αυτή εξέλιξη (θετική για τις γυναίκες), η μέση γυναίκα συνεχίζει να ασχολείται με το νοικοκυριό περίπου δύο ώρες περισσότερες από τον άνδρα, όπως επισημαίνει η μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια κοινωνιολογίας Όριελ Σάλιβαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό δημογραφίας».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 19 χώρες (όχι για την Ελλάδα), από τη δεκαετία του '60 έως το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ού αιώνα. Η βασική διαπίστωση είναι ότι, παρά τις κατά καιρούς και κατά τόπους καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα, «η συνολική εικόνα δείχνει μια συνεχιζόμενη τάση προς μεγαλύτερη ισότητα των δύο φύλων στις δουλειές του νοικοκυριού».

Όπως διαπιστώνεται, σε χώρες με πιο παραδοσιακές νοοτροπίες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, καταγράφεται αξιοσημείωτη πρόοδος, αν και στα νοτιοευρωπαϊκά νοικοκυριά είναι ακόμη πιο ανισοκατανεμημένες οι δουλειές σε σχέση με τα βορειοευρωπαϊκά- και ιδίως με τα σκανδιναβικά, που πρωτοπορούν (και) σε αυτό.

Έτσι, ενώ το 1980 η μέση Ιταλίδα ασχολιόταν με το νοικοκυριό καθημερινά τέσσερις ώρες (243 λεπτά) περισσότερες από τον άνδρα, το 2008 οι έξτρα αυτές ώρες είχαν μειωθεί σε τρεις (183 λεπτά). Στην Ισπανία η μέση γυναίκα που το 2002 αφιέρωνε 174 παραπάνω λεπτά (σχεδόν τρεις ώρες) από τον άνδρα, το 2009 τις είχε μειώσει σε λίγο πάνω από δύο (139 λεπτά).

Από όλους τους άνδρες, οι Ιταλοί κάνουν τις λιγότερες δουλειές και οι Ιταλίδες αντίστοιχα επιβαρύνονται περισσότερο από όλες τις γυναίκες (βέβαια, η έρευνα δεν συμπεριέλαβε τα ελληνικά νοικοκυριά, οπότε ίσως τα «ρεκόρ» να τα είχαν άλλοι και άλλες...). Συγκριτικά, στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Φινλανδία οι γυναίκες ασχολούνται με το νοικοκυριό μία ώρα περίπου παραπάνω από τους άνδρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, στα παντρεμένα ζευγάρια (σε σχέση με ανύπαντρα) και σε αυτά με παιδί (σε σχέση με τα άτεκνα), οι απανταχού γυναίκες τρώνε περισσότερο χρόνο με τις δουλειές του νοικοκυριού. Καθόλου παράξενο που, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προστριβές μεταξύ των συζύγων για το ποιος θα κάνει τι, αποτελούν βασική αιτία σύγκρουσης στο γάμο (και, καμιά φορά, διαζυγίου).

Η μελέτη επισημαίνει ότι φαίνεται να υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά μπορεί να πάει η ισότητα στο νοικοκυριό, καθώς παρατηρείται μια επιβράδυνση στο κλείσιμο της ψαλίδας ακόμη και στις πρωτοπόρες χώρες του Βορρά.

Όπως είπε η κ. Σάλιβαν, «για να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος, οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες πρέπει να βρουν τρόπους για να ενθαρρύνουν μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ οικογενειακής ζωής και εργασίας και να στηρίξουν κι άλλο τους γονείς με γονικές άδειες και εγκαταστάσεις που θα αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Και μένα είχε πρηστεί το στήθος πολύ νωρίτερα και τελικά ήμουν έγκυος...βέβαια εγώ το υποψιάστηκα 5 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο επειδή είχα συχνοουρία.  Την Δευτέρα περιμένεις λογικά...οπότε ένα τεστ αύριο ή μεθαύριο θα δείξει πιστεύω.
    • Καλά...χαλάλι σου...να έχεις το χαρτί και να μην το κοιτάς!!!! Εγώ στα άλλα δεν έκανα γιατί τότε δεν τα ξέραμε αυτά...τώρα θέλει η μικρή να κάνουμε γιατί το είδε σε βιντεάκια και θα κάνουμε αλλά εγώ και ο άντρας μου θα το ξέρουμε. Ουσιαστικά θα γίνει για τα παιδιά και για το τζέρτζελο και το πείραγμα σε συγγενής και φίλους. 
    • Κορίτσι μου μιλά με τον γυναικολόγο σου για να επισκεφτείς οδοντίατρο! Μετά το πρώτο τρίμηνο δεν έχεις πρόβλημα για σφραγίσματα κτλ και η τοπική αναισθησία είναι τοπική όπως το λέει και η λέξη! Είχα ρωτήσει οδοντίατρο σε πιθανή εγκυμοσυνη και κάποιο θέμα στα δοντια και μου είπε αυτό επακριβώς!
    • Εύχομαι στις επόμενες μέρες να δεις το θετικο σου❤️ πρέπει να επανέλθω δεν θα αφήσω τον εαυτό μου να πέσει 💪
    • Κι εγώ όταν ήμουν έγκυος τα πρώτα συμπτώματα ήταν πολύ πρησμένο στήθος που πόναγε απίστευτα και πονάκια στην κοιλιά όπως αυτά της περιόδου. Επειδή αυτά τα έχω πάντα και σαν συμπτώματα περιόδου (όχι τόσο έντονα όμως όσον αφορά το στήθος), στην αρχή πίστευα πως απλά είναι να μου έρθει η περίοδος. Όπως λες κι εσύ όμως, αυτό συνέβαινε 2-3 μέρες πριν έρθει η περίοδος. Όταν είδα ότι είχε φτάσει μια βδομάδα με αυτά τα συμπτώματα και η περίοδος άφαντη, τότε σκέφτηκα πως πρέπει να κάνω ενα τεστ! Χρονικά κι εμένα έγινε ακριβώς το ίδιο, τα συμπτώματα ξεκίνησαν 1 εβδομάδα μετά την ωορρηξία, και άλλη 1 εβδομάδα μετά, δηλαδή στην αναμενόμενη περίοδο, έκανα το τεστ. Καλή επιτυχία σου εύχομαι, να κάνεις ένα τεστακι ή μια χοριακη και περιμένουμε νέα σου! ❤️
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...