Μετάβαση σε περιεχόμενο

Οι δουλειές του σπιτιού μας προστατεύουν από πέντε σοβαρά νοσήματα


admin

Recommended Posts

Οι δουλειές του σπιτιού επί 1,5 ώρα την ημέρα μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως πέντε σοβαρών ασθενειών, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι για να προστατευθούμε από τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον σακχαρώδη διαβήτη, τη στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια χρειαζόμαστε τουλάχιστον 12 ώρες φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ισχύουσες συστάσεις για τουλάχιστον 150 λεπτά (ή 2,5 ώρες) μετρίας εντάσεως φυσική δραστηριότητα την εβδομάδα είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς, γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).

Η μελέτη είναι μία μετανάλυση, δηλαδή συνδυασμένη ανάλυση των στοιχείων από προγενέστερες μελέτες - εν προκειμένω ήταν 174 και είχαν δημοσιευθεί μεταξύ 1980 και 2016.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της σωματικής καταπόνησης στην υγεία με την μορφή των METs.

Τα METs είναι τα μεταβολικά (ενεργειακά) ισοδύναμα δραστηριοτήτων - ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της έντασης μιας δραστηριότητας.

Υπολογίζονται όταν διαιρεθεί η ενέργεια (θερμίδες) που καταναλώνει ο οργανισμός στη διάρκεια μιας φυσικής δραστηριότητας με τον μεταβολικό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας που επίσης μετριέται σε θερμίδες.

Ένα ΜΕΤ είναι το ισοδύναμο της καύσης περίπου 1 θερμίδας ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ώρα.

Μία φυσική δραστηριότητα θεωρείται χαμηλής έντασης όταν έχει κάτω από 4 METs (λ.χ. πλύσιμο πιάτων, μαγείρεμα, ξεσκόνισμα), ενώ αν έχει 10 ή περισσότερα θεωρείται υψηλής έντασης (λ.χ. αγωνιστικό τρέξιμο, αγώνας ποδοσφαίρου κ.τ.λ.). Η απόλυτη ακινησία στην καρέκλα έχει 1 ΜΕΤ ενώ όσο μεγαλύτερη προσπάθεια χρειάζεται μία δραστηριότητα, τόσο περισσότερα είναι τα METs.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί συνιστούν να καταναλώνουμε 600 ΜΕΤs την εβδομάδα, που ισοδυναμούν σε 150 λεπτά μετρίας έντασης δραστηριότητα (λ.χ. βάδην) ή σε 75 λεπτά υψηλής έντασης δραστηριότητα (λ.χ. τρέξιμο).

Ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε πως όσοι συγκεντρώνουν 3.000 METs την εβδομάδα διατρέχουν κατά 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, κατά 21% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, κατά 28% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, κατά 25% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και κατά 26% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σύγκριση με όσους δεν φθάνουν ούτε καν τα 600 METs που συνιστά ο ΠΟΥ.

Σε τι αντιστοιχούν τα 3.000 METs; Σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει λ.χ. 10 λεπτά ανάβαση σκάλας, 15 λεπτά καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα, 20 λεπτά κηπουρική, 20 λεπτά τρέξιμο και 25 λεπτά περπάτημα ή ποδηλασία, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η περαιτέρω αύξηση των METs δεν ωφελεί περισσότερο την υγεία, καταλήγουν οι ερευνητές.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...