Μετάβαση σε περιεχόμενο

Ιταλία: Ζητούν δίωξη των γονέων για τη χορτοφαγία στα παιδιά


admin

Recommended Posts

Μία πολιτικός στην Ιταλία κατέθεσε πρόταση νόμου που προβλέπει την δίωξη των γονέων οι οποίοι επιβάλλουν χορτοφαγική διατροφή και «άλλες ριψοκίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές» στα παιδιά τους.

Η Ελβίρα Σαβίνο από το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia προτείνει να ψηφιστεί νομοθεσία που θα προβλέπει ποινές φυλάκισης έως έξι ετών για τους γονείς οι οποίοι δίνουν στα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών «ανεπαρκή» διαιτολόγια.

Ο «νόμος Σαβίνο», όπως ήδη αποκαλείται από τον ιταλικό Τύπο, έχει ως στόχο «να στιγματίσει την ανεύθυνη και επικίνδυνη διατροφική συμπεριφορά που επιβάλλουν οι γονείς... εις βάρος των ανηλίκων», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Σύμφωνα με το νόμο, η αυστηρά χορτοφαγική διατροφή (vegan diet), η οποία δεν περιέχει κανενός είδους ζωικής προελεύσεως τρόφιμο, μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Β12 και άλλων θρεπτικών συστατικών τα οποία έχουν ζωτική σημασία για την ανάπτυξή τους.

Όπως γράφει η κυρία Σαβίνο στην εισαγωγή της προτάσεως νόμου, η άποψη ότι «η χορτοφαγική διατροφή, ακόμα και στην αυστηρή μορφή της, παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία» καθίσταται ολοένα πιο αποδεκτή στην Ιταλία.

«Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να λαμβάνει κάποιος την απόφαση να τρέφεται χορτοφαγικά ως ενημερωμένος ενήλικας, αλλά δημιουργούνται προβλήματα όταν εμπλέκονται παιδιά», γράφει.

Οι αυστηρά χορτοφάγοι αποφεύγουν εντελώς κάθε είδους ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αυγών και του γάλακτος.

Η κυρία Σαβίνο προτείνει φυλάκιση ενός έτους για τους γονείς που επιβάλλουν χορτοφαγική διατροφή στα παιδιά τους, αλλά μεγαλύτερη όταν το παιδί έχει ηλικία κάτω των τριών ετών.

Αν το παιδί αρρωστήσει ή υποστεί βλάβη συνεπεία υποσιτισμού, προτείνει ποινή φυλάκισης από 2,5 έως 4 έτη, ενώ αν υπάρξει θάνατος φυλάκιση 4-6 ετών.

Η πρόταση αυτή ήρθε έπειτα από τη δημοσιοποίηση αρκετών περιπτώσεων βρεφών και νηπίων που υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους εξαιτίας της χορτοφαγίας.

Τον περασμένο μήνα, οι κοινωνικές υπηρεσίες του Μιλάνου απομάκρυναν από τους γονείς του ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους το οποίο τρεφόταν με αυστηρά χορτοφαγική διατροφή και έπασχε από σοβαρό υποσιτισμό.

Το μωράκι ζύγιζε μόλις 5 κιλά και τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα του ήταν τα χαμηλά δυνατά για την επιβίωσή του, ενώ υποβλήθηκε σε επείγουσα εγχείρηση εξαιτίας καρδιολογικού προβλήματος, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Local».

Τον Ιούνιο, ένα δίχρονο αγοράκι στη Γένοβα πέρασε αρκετές μέρες στην εντατική παιδιατρικού νοσοκομείου εξαιτίας πολλαπλών βιταμινικών ανεπαρκειών.

Και πέρυσι τον Απρίλιο, ένα δικαστήριο στο Μπέργκαμο διέταξε μία γυναίκα να μαγειρεύει κρέας στον γιο της τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έπειτα από μήνυση που υπέβαλλε εναντίον της ο πατέρας του παιδιού.

Πηγή: tanea.gr


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...