Μετάβαση σε περιεχόμενο

Θηλασμός: Από ποιες λοιμώξεις προστατεύει το βρέφος


vicky86

Recommended Posts

Ανάμεσα στα άλλα οφέλη που έχει ο μητρικός θηλασμός για το βρέφος, το προστατεύει από μια σειρά λοιμώξεων.

Τέτοιες είναι η μηνιγγίτιδα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, η ουρολοίμωξη και οι ωτίτιδες.

Νέα αμερικανική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 491 γυναίκες που θήλαζαν, επιβεβαιώνει ότι το μητρικό γάλα προστατεύει τα αυτιά των μωρών από τις λοιμώξεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας μήνας θηλασμού συνδεόταν με 45% μείωση των πιθανοτήτων λοίμωξης στο αυτί. Ο κίνδυνος ήταν 17% χαμηλότερος για μωρά που θήλασαν για 6 μήνες.

Σε μωρά που τράφηκαν μόνο με μητρικό γάλα τους πρώτους 6 μήνες, οι πιθανότητες να εμφανίσουν λοίμωξη στο αυτί αυξήθηκαν κατά 14% περίπου σε αυτά που τράφηκαν με αντλημένο γάλα για ένα μήνα και κατά 115% για μωρά που τράφηκαν με αντλημένο γάλα για 6 μήνες.

Σύμφωνα με την Sarah Keim, του The Research Institute at Nationwide Children’s Hospital, δεν είναι εντελώς σαφές γιατί οι λοιμώξεις στα αυτιά συνδέονται με το τάισμα με μπιμπερό.

Εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλονται στο ότι τα μπιμπερό δημιουργούν αρνητική πίεση κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, η οποία μεταφέρεται στο μέσο ους.

Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που τράφηκαν με μητρικό γάλα για 6 μήνες είχαν περίπου 30% χαμηλότερο κίνδυνο διάρροιας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Pediatrics.

Πηγή: www.onmed.gr


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...