Μετάβαση σε περιεχόμενο

Αργούς ρυθμούς στο φαγητό για υγιές βάρος


admin

Recommended Posts

Αν οι γονείς μάθουν τα παιδιά τους να τρώνε με αργό ρυθμό μπορεί να βοηθήσουν στο να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες και να μην παίρνουν επιπλέον κιλά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatric Obesity.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα παιδιά που περίμεναν 30 δευτερόλεπτα πριν την επόμενη μπουκιά έχασαν το 3,4% του συνολικού τους βάρους κατά τη διάρκεια της ετήσιας έρευνας, ενώ το βάρος των παιδιών που δεν έτρωγαν αργά αυξήθηκε κατά 12,6%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση της τροφής με αργό ρυθμό δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού ακόμα και αν κάποιος καταναλώσει λιγότερο φαγητό. Το αίσθημα αυτό που προκαλείται από έναν συνδυασμό ορμονών, ενζύμων και άλλων παραγόντων αναπτύσσεται περίπου 15 λεπτά αφότου κάποιος έχει αρχίσει να τρώει, ανεξάρτητα από την ποσότητα τροφής που έχει καταναλώσει.

Η ερευνητική ομάδα από την Καλιφόρνια και το Μεξικό μελέτησε για το διάστημα 2011-2012 το ύψος, το βάρος και την αρτηριακή πίεση 68 παιδιών ηλικίας 12-13 ετών από το Durango του Μεξικό. Στην αρχή της έρευνας, πολλά από τα παιδιά (43,1%) είτε είχαν παραπάνω κιλά από το κανονικό είτε ήταν παχύσαρκα.

Στα μισά παιδιά οι ερευνητές έδωσαν μια κλεψύδρα διάρκειας 30 δευτερολέπτων για να τη χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους, συνιστώντας τους να τρώνε μια μπουκιά, να γυρνάνε την κλεψύδρα, να περιμένουν μέχρι να τελειώσει ο χρόνος και μετά να τρώνε την επόμενη μπουκιά. Επίσης τα ενθάρρυναν να πίνουν ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα και να αποφεύγουν να μιλάνε και να τρώνε ταυτόχρονα.

Τα 14 παιδιά που χρησιμοποίησαν την κλεψύδρα 4 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 2,7 κιλά κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ τα 18 παιδιά που χρησιμοποίησαν την κλεψύδρα λιγότερες ημέρες καθώς και τα 36 παιδιά που δεν τη χρησιμοποίησαν καθόλου πήραν κατά μέσο όρο 7 κιλά και 5,8 κιλά αντίστοιχα.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...