Μετάβαση σε περιεχόμενο

Οσφυαλγία στην Εγκυμοσύνη: (Aίτια & Πρακτικές οδηγίες)


admin

Recommended Posts

Η οσφυαλγία είναι συχνό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με συχνότητα που φτάνει στό 60-80% των εγκύων.

Η συχνότητα της οσφυαλγίας  αυξάνεται στην παχυσαρκία, την προχωρημένη ηλικία της μητέρας, την ύπαρξη προηγούμενων επεισοδίων πόνου στη μέση και τον αυξημένο αριθμό τοκετών.

Έχει άμεση εξάρτηση από την αλλαγή της στάσης του σώματος στη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και από το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 
Τι προκαλεί την Οσφυαλγία (πόνο στη μέση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η έγκυος γυναίκα με οσφυαλγία παρουσιάζει γενικά πόνο στη μέση ή στη λεκάνη (πύελο), που επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα και την ορθοστασία. Οι κυριότερες αιτίες οσφυαλγίας κατά την εγκυμοσύνη είναι:

  • Οι ορμόνες που απελευθερώνονται , με σκοπό την προετοιμασία της λεκάνης για τον τοκετό, προκαλούν χαλάρωση των συνδέσμων και των αρθρώσεων, επηρεάζοντας έτσι την ανατομία της σπονδυλικής στήλης.
  • Το κέντρο βάρους μετακινείται σταδιακά προς τα εμπρός, καθώς η μήτρα και το έμβρυο μεγαλώνουν, αλλάζοντας τη στάση του σώματος.
  • Το διαρκώς αυξανόμενο σωματικό βάρος που αναγκάζεται να υποστηρίξει η σπονδυλική στήλη καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται.
  • Η κακή στάση του σώματος, η υπερβολική ορθοστασία και το συχνό σκύψιμο μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την οσφυαλγία.
  • Το κάπνισμα και ο τρόπος ζωής
  • Προηγούμενο ιστορικό πχ.  Σπονδυλολίσθηση, Κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη), κα

Πρέπει να τονίσουμε ότι η «οσφυαλγία» είναι ένα σύμπτωμα, δηλαδή ένας πόνος που εντοπίζεται στη μέση ή στη λεκάνη και μπορεί να κρύβει διάφορες παθήσεις: (νεφρά, έντερο, μεγάλα αγγεία, χοληδόχος κύστη, ήπαρ, πάγκρεας κα). Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό αν παρουσιαστεί το πρόβλημα της οσφυαλγίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να γίνεται άμεσα εξέταση από το θεράποντα γυναικολόγο που ανάλογα με τα ευρήματα της εξέτασης θα ζητήσει τη γνώμη ειδικού ορθοπαιδικού.

Back-pain-during-pregnancy.thumb.jpg.e38


Όταν αρχίσω να πονάω τι θα κάνω;

Η ενημέρωση του μαιευτήρα σας αποτελεί την πρώτη σας κίνηση, προκειμένου να αξιολογήσει το πρόβλημα και να σας συστήσει εξέταση από ειδικό ορθοπαιδικό αν ο πόνος προέρχεται από τη σπονδυλική στήλη ή τη λεκάνη.
 
Πως προλαμβάνεται η οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη;

  • Ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οσφυαλγίας. Η  άσκηση είναι σημαντική και πρέπει να πραγματοποιείται πριν εμφανιστεί πόνος ή μόλις ο οξύς πόνος έχει ελεγχτεί. Χρησιμοποιήστε ασκήσεις που εγκρίνει ο γυναικολόγος  σας και αποσκοπούν στην ενίσχυση των κοιλιακών και ραχιαίων.
  • Αποφύγετε το σκύψιμο. Λυγίστε τα γόνατά σας για πάρετε κάτι από χαμηλά.
  • Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια και γενικά υποδήματα που δεν παρέχουν επαρκή στήριξη και δεν απορροφούν κραδασμούς.
  • Αποφύγετε να ξαπλώνετε ανάσκελα και προσπαθήστε να κοιμηθείτε προς τα αριστερά, σε εμβρυική στάση.

Ποιά είναι η θεραπεία της οσφυαλγίας στην εγκυμοσύνη;

  • Ανυψώστε τα πόδια σας με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας, έτσι ώστε να χαλαρώσετε τους γοφούς και να μειωθεί η οσφυϊκή λόρδωση, βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση του μυϊκού σπασμού και του πόνου.
  • Η χρήση ειδικής ζώνης οσφύος μπορεί να μειώσει τον οπίσθιο πυελικό πόνο.
  • Το φάρμακο εκλογής για την ανακούφιση του πόνου είναι η παρακεταμόλη (Depon , Panadol). Η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη.
  • Ανακούφιση από τον πόνο παρέχει και  η φυσιοθεραπεία.
  • Ο Βελονισμός (που εφαρμόζουμε στο Ορθοπαιδικό Κέντρο Χαλανδρίου) αποτελεί σημαντική λύση καθώς δεν σχετίζεται με λήψη φαρμάκων και έχει σχετικά γρήγορα αποτελέσματα.

 

Συντάκτης:

GEFCdpH.jpg

ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ / ΠΑΙΔΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
τ. Επιμελ. Νοσοκ.  "ΓΝΑ Κ.Α.Τ."
τ. Επιμελ. "Νοσοκ. Heartlands & Solihull", Birmingham, U.K.
ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 19, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 15234
ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ: + 30 210 68.11.116, ΤΗΛ. ΚΙΝ.: + 30 6944.866.706

 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Πολύ συγκινητική η ιστορία του άντρα σου Αντωνια μου...!Και καταπληκτικό ότι τα κατάφερε τόσο καλά ένα αδύναμο εμβρυακι. 💖 Και αυξήθηκε  το αποθεμα σας!! Δεν μπορειτε βεβαια να επιλεξετε εσεις ποια-ες θα βαλετε. 😄 Το ξερεις, φανταζομαι. Οι γιατροί ξεκινουν συνηθως τις ετ από τα πιο δυνατά έμβρυα, ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες.  Επίσης, η ποιότητα της βλαστοκυστης στην πραξη φαίνεται. Μακαρι να πετυχεις με την πρωτη, ολες αυτο ευχομαστε! Αλλα το σημαντικο ειναι να ειναι υγιεις αυτες που θα βαλεις, οχι μονο αριστες σύμφωνα με τους χαρακτηρισμους των εμβρυολογων. Το έχουμε δει πολλές φορές. Από αγάπη κ ενδιαφέρον στο λέω. Επειδή είναι η πρώτη σου προσπαθεια και καλό είναι να έχεις ολες τις πληροφορίες.😉  Προς το παρον ολα καλα πανε, μακαρι να συνεχίσουν ετσι!!🥰🙏
    • Μακάρι κορίτσια μου!!! Να δω κ τα 2 θετικά🤞🏻🤞🏻🤞🏻 καλα αν είναι να γίνει θα γίνει… Κ γω με μια φορά έπιασα στη βιοχημική 
    • Και μένα είχε πρηστεί το στήθος πολύ νωρίτερα και τελικά ήμουν έγκυος...βέβαια εγώ το υποψιάστηκα 5 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο επειδή είχα συχνοουρία.  Την Δευτέρα περιμένεις λογικά...οπότε ένα τεστ αύριο ή μεθαύριο θα δείξει πιστεύω.
    • Καλά...χαλάλι σου...να έχεις το χαρτί και να μην το κοιτάς!!!! Εγώ στα άλλα δεν έκανα γιατί τότε δεν τα ξέραμε αυτά...τώρα θέλει η μικρή να κάνουμε γιατί το είδε σε βιντεάκια και θα κάνουμε αλλά εγώ και ο άντρας μου θα το ξέρουμε. Ουσιαστικά θα γίνει για τα παιδιά και για το τζέρτζελο και το πείραγμα σε συγγενής και φίλους. 
    • Κορίτσι μου μιλά με τον γυναικολόγο σου για να επισκεφτείς οδοντίατρο! Μετά το πρώτο τρίμηνο δεν έχεις πρόβλημα για σφραγίσματα κτλ και η τοπική αναισθησία είναι τοπική όπως το λέει και η λέξη! Είχα ρωτήσει οδοντίατρο σε πιθανή εγκυμοσυνη και κάποιο θέμα στα δοντια και μου είπε αυτό επακριβώς!
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...