Μετάβαση σε περιεχόμενο

Υψηλότερο IQ για τα μωρά που θηλάζουν


vicky86

Recommended Posts

Τα μωρά που θηλάζουν κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και εισόδημα όταν γίνουν 30 ετών, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Η μελέτη διήρκησε τρεις δεκαετίες και συμπεριέλαβε σχεδόν 3.500 εθελοντές από τη μέρα που γεννήθηκαν έως ότου έγιναν 30 ετών.

Το γενικό συμπέρασμά της ήταν πως ο θηλασμός ασκεί μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία και στην εξέλιξη ενός ατόμου και πως όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη αυτά.

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν θεωρούνται οριστικά, επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών και ενισχύουν την σύσταση των ειδικών να τρέφονται τα μωρά αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «The Lancet Global Health», τα μωρά που παρακολούθησαν προέρχονταν από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Τα περισσότερα θήλασαν - μερικά για ένα μήνα και άλλα επί περισσότερο από ένα χρόνο.

Όσα θήλασαν περισσότερο, είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ νοημοσύνης ως ενήλικες και είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και να παίρνουν υψηλό μισθό στην εργασία τους.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπερνάρντο Λέσα Όρτα, από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Πελότας, στη Βραζιλία, αν και υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν τη νοημοσύνη ενός παιδιού, στη μελέτη ελήφθησαν υπ’ όψιν όλοι οι βασικοί, όπως το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, το οικογενειακό εισόδημα και το βάρος του μωρού κατά τη γέννηση.

Ο δρ Όρτα πιστεύει ότι το μητρικό γάλα ωφελεί τη νοημοσύνη των βρεφών επειδή αποτελεί καλή πηγή ορισμένων λιπαρών οξέων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Πηγή: tanea.gr


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...