Μετάβαση σε περιεχόμενο

Άσχημα τα μαντάτα για την ανδρική γονιμότητα στις δυτικές κοινωνίες


admin

Recommended Posts

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες που ζουν στις δυτικές χώρες μειώθηκε στο μισό τα τελευταία χρόνια! Το επακόλουθο είναι μια συνεχής και σπουδαία μείωση στην αναπαραγωγική υγεία στις σύγχρονες κοινωνίες, αναφέρει μεγάλη έρευνα η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction Update.

«Η συγκέντρωση του ανδρικού σπέρματος μειώθηκε κατά μέσο όρο 52% από το 1973 μέχρι το 2011, ενώ ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώθηκε κατά 59% στο ίδιο χρονικό διάστημα», αποκαλύπτουν οι επιστήμονες έπειτα από την ανάλυση στοιχείων από 185 προηγούμενες επιστημονικές έρευνες.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό και βαίνει μειούμενος σε άνδρες που ζουν στη δύση.

Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα όσον αφορά άνδρες από μη δυτικές κοινωνίες, και έτσι δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ομως, στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Νέα Ζηλανδία καθώς και την Αυστραλία οι πτωτικές τάσεις είναι μεγάλες και διαρκείς», υπογραμμίζει η ερευνήτρια Σαννα Σβαν, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή Icahn στη Νέα Υόρκη.

«Τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει, δεν είναι βεβαίως κάτι το προσωρινό. Όταν μελετήσαμε σε δεδομένα για την τελευταία 10ετία δεν είδαμε να έχει ισορροπήσει λιγάκι αυτή η φθίνουσα πορεία», αναφέρει η Δρ Σβαν.

«Ανησυχούμε επειδή ο χαμηλός αριθμός των σπερματοζωαρίων δεν ευθύνεται μόνο για προβλήματα τεκνοποίησης αλλά και γιατί οι συγκεκριμένοι άνδρες έχουν μεγαλύτερη συνολικά θνησιμότητα, ανεξαρτήτου αιτιολογίας. Έρευνες έδειξαν πως έχουν την τάση να πεθαίνουν πιο νέοι και να παρουσιάζουν μεγαλύτερη νοσηρότητα, πιο συγκεκριμένα καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνο.

Επομένως, δεν έχουμε να κάνουμε απλά με αδυναμία τεκνοποίησης αλλά επίσης με την υγεία και το προσδόκιμο ζωής», τονίζει η ερευνήτρια.

QUZA9e0.jpg

Κανένας προς το παρόν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τί είναι εκείνο που οδηγεί σε συνεχή υποχώρηση τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι πιθανό να ευθύνονται παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως πχ. τα μεγάλα επίπεδα στρες, η επιδημία παχυσαρκίας, η κακές διατροφικές συνήθειες, η απουσία φυσικής άσκησης, το κάπνισμα, καθώς επίσης και χημικές ουσίες.

Μολαταύτα, βρίσκονται και επιστήμονες οι οποίοι αμφισβητούν πως η μείωση των σπερματοζωαρίων πιθανό να έχει επίπτωση στην γονιμότητα των ανδρών.

«Οι σύγχρονοι άνδρες συνεχίζουν να έχουν 66,4 εκατ. σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος, σε σύγκριση με τα 92,8 εκατ. που είχαν οι άνδρες πριν από 40 χρόνια.

Περίπου το 20% των ανδρών που κατόρθωσαν να αποκτήσουν παιδί δίχως κάποιου είδους θεραπεία, έχουν μη φυσιολογικό σπέρμα. Δεν έχει αποδειχθεί πως η ελάττωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων των ανδρών συνεπάγεται μια αληθινή μείωση της ικανότητας τους να γονιμοποιήσουν τις συντρόφους τους», υποστηρίζει ο Δρ Άινερ Χερσλαγκ, επικεφαλής της Κλινικής Γονιμότητας Northwell στο Μανασετ της Νέας Υόρκης.

Από την άλλη, ο καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πρεσβυτεριανό Ιατρικό Κέντρο του Weill Cornell της Νέας Υόρκης, Πήτερ Σλετζελ, σχολιάζει πως σε περίπτωση που η συγκεκριμένη μειωτική τάση συνεχιστεί, αναμφίβολα θα υπάρχουν συνέπειες.

«Είναι πιθανό να οδηγηθούμε στο σημείο όπου το θέμα να είναι πλέον μεγάλο κι ολοένα περισσότερα ζευγάρια να καταφεύγουν σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», προειδοποιεί.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Ετσι ειναι!!! Κι αυτος ο ανθρωπος ησουν εσυ γ μενα!!❤️🫶 Μια κοπελα π δν ξερω καλα καλα κ π μου σταθηκε καλυτερα κ απο φιλη!! 😍 Δε λεω κ ο αντρας μου διπλα μου σε ολα! Βραχος... αλλα ειναι αλλιως οταν ο αλλος το εχει ζησει κ εχει τις ιδιες αγωνιες.. περναει τα ιδια σκαμπανεβασματα, εχει κ τις ορμονες να βαρανε κοκκινο, μπαινει στη θεση σου γτ το ξερει πως ειναι κ σε νιωθει με μια λεξη π θα πεις..  Σε ευχαριστω πααααααρα πολυ!!💞💞💞
    • Ευχαριστω Ραμ μου!!!! 🥰 με το καλο ολα!!! 🙏❤️ Καλη αρχη στη νεα προσπαθεια κ με το καλο να μεγαλωσετε την οικογενεια σας!!!💫
    • Γλυκο μου μισοφεγγαρο!!! 🫶❤️🫶 Σε ευχαριστω για ολες τις ευχες!!! 🥰 Μακαρι ο θεος ν μας αξιωσει να γινουμε γονεις!!! Ελπιζω να πανε ολα καλα σε αυτο το ταξιδι π μολις ξεκινησε μεχρι το τελος!!! 🥹
    • Η αλήθεια είναι ότι και εμένα μου φάνηκε κάπως όμως δεν μου έδωσε περιθώρια ο γιατρός να το επεξεργαστώ! Με κοίταξε μου λέει είναι όλα καθαρά ντύσουν και έλα να τα πούμε! Μας ξεκίνησε με τις έρευνες και μας διάβαζε διαφορα πράγματα που είχε μελετήσει και μας λέγε το θα κάνουμε και πως θα προχωρήσουμε όποτε δεν πρόλαβα να σκεφτώ την παλινδρομη! Ναι δεν υπάρχει λογος για εξωσωματικη για την ωρα! Θα δούμε και τις εξετάσεις και τι θα μου δώσει και μετά αν δεν είναι εδώ ο σύντροφος θα καταψηξουμε σπερμα και θα κάνω σπερματεγχυνση! Μου είπε ότι μπορεί να αργησει να έρθει η περίοδος λόγω ΣΠΩ όχι όμως ότι είναι απόλυτο! Απλά για να μην ανησυχήσω! Ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου🙏
    • Τοκυο μου!!!! ❤️ Σε ευχαριστω κι εσενα για ολα!!! 🥰 Αληθεια αν δεν ησουν εσυ ν τα λεμε με dm κ να μου συστησεις αυτο τον τρομερο γιατρο (γενικα ειχα φτασει σ ενα σημειο π ειχα μπλοκαρει κ με ξεμπλοκαρες..), μπορει ακομα να εχανα χρονο κ να ημασταν στο μηδεν οπως τοσα χρονια π ψαχναμε ψαχναμε κ ακρη δε βγαζαμε!!!  Να εισαι καλα κ να χαιρεσαι την οικογενεια σου!!!😊 Με το καλο ν ερθει κ το 2ο παιδακι σας γερο και καλοτυχο!!!🙏💫🎈 Μακαρι κι εμας τα εμβρυακια μας να ερθουν στην αγκαλια μας καποια μερα!🙏
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...