Μετάβαση σε περιεχόμενο

Πόσο σημαντικό είναι να είσαι πρότυπο για το παιδί σου;


admin

Recommended Posts

Οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους, όχι μόνο μέσω της άμεσης αλληλεπίδρασης, αλλά και μέσω της παραδειγματικής τους συμπεριφοράς, τόσο απέναντι στην οικογένεια όσο και στον υπόλοιπο έξω κόσμο.

Ορισμός

Τα πρότυπα είναι συνήθως υποκείμενα άξια θαυμασμού και μίμησης. Μέσω των προσωπικών τους κατορθωμάτων μπορούν να εμπνεύσουν τους άλλους να προσπαθήσουν για να βελτιωθούν χωρίς κάποια άμεση καθοδήγηση και υποδείξεις. Η τακτική παρουσία των γονιών και η αλληλεπίδρασή τους με τα παιδιά, τους καθιστά ανερχόμενα και σημαντικά πρότυπα.

Μελέτες

Η δομή της οικογένειας γίνεται όλο και πιο ποικιλόμορφη, δηλώνει το Κέντρο Μέριμνας Παιδιού του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθώς τα παιδιά μπορεί να ανήκουν σε οικογένεια είτε ομόφυλη, είτε διαφυλετική, είτε πολλαπλών γενεών. Οι γονείς που έχουν την πρόθεση να επικοινωνούν με τους άλλους, που εστιάζουν στο πόσο πλούσια γίνεται η ζωή εξαιτίας της διαφορετικότητας, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν και να εκτιμήσουν τις πολιτισμικές διαφορές. Είναι καλό να μην μεταφέρετε κοινωνικά στερεότυπα στο παιδί σας «απαγορεύοντας» έτσι την αυθόρμητη επαφή του με ανθρώπους επειδή πιθανώς στερούνται όσων οι ίδιοι θεωρείτε σωστά. Πρέπει να στηρίζουμε όποιον έχει ανάγκη. Πρέπει να τον στηρίζουμε ακόμη κι αν διαφωνούμε μαζί του. Μόνο έτσι δίνουμε κατάλληλα εφόδια στο παιδί μας να δημιουργήσει αντικειμενική άποψη για τον κόσμο και σωστή κρίση ανθρώπων. 

Οφέλη

Καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται, χρειάζονται καθοδήγηση σε μια σειρά από σύνθετα θέματα. Οι γονείς μπορούν να μοιραστούν περισσότερες από τις επιλογές και τις αποφάσεις που πήραν στη ζωή τους και να τις παραθέσουν ως παραδείγματα. Επιδεικνύοντας την ηθική συμπεριφορά, οι γονείς μπορούν επίσης να μεταλαμπαδεύσουν αξίες που θα αντικαταστήσουν τις αρνητικές επιρροές που τα παιδιά μπορεί να έχουν από τους συνομηλίκους τους ή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η ευθύνη να είναι κάποιος πρότυπο, ενθαρρύνει τους γονείς να γίνουν και εκείνοι καλύτεροι. Ένα εξαιρετικό νέο προς μίμηση ανήκει στην προσφορά της Visa που μαζί με τις συνεργαζόμενες τράπεζες προσφέρει 1.000.000€ για 2η χρονιά σε 15 ΜΚΟ. Γιατί; Γιατί με την προσφορά στους επιλεγμένους οργανισμούς, ελπίζουν να δώσουν ένα αίσθημα ασφάλειας στους συνανθρώπους μας για καλύτερη διαβίωση, αλλά και ευκαιρίες για εργασία. Ένα παράδειγμα που μπορεί να λειτουργήσει ως αλυσιδωτός κρίκος. 

Σημασία

Τα πρότυπα είναι άνθρωποι. Κάνουν λάθη. Οι γονείς που παραδέχονται τα λάθη τους, μαθαίνουν από αυτά και πασχίζουν να γίνουν καλύτεροι, ώστε να αποτελέσουν σημαντική επιρροή στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους. Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα και τις διαμάχες στις ζωές τους και όταν μοιράζονται την πρόοδο τους, οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν και τις δικές τους ανησυχίες. Επίσης, οι γονείς δεν θα πρέπει να έχουν επιθετική αντίδραση απέναντι στις καταστάσεις άγχους. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα παιδιά που βιώνουν κάποια επιθετική συμπεριφορά συχνά μαθαίνουν και να μιμούνται εκείνη τη συμπεριφορά από τα πρότυπά τους.

Στρατηγικές

Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας και παραμείνετε ενεργοί στις ζωές τους. Βρείτε το χρόνο να ακούσετε τις ανησυχίες τους, ώστε να νιώθουν ότι τα αγαπάτε και τα σέβεστε. Εξασκηθείτε σε πρακτικές σεβασμού και υπομονής για να εξασφαλίσετε ότι θα έχουν ξεκάθαρα όρια αποδεκτής συμπεριφοράς. Δημιουργήστε διασκεδαστικές οικογενειακές δραστηριότητες στις οποίες θα μοιράζεστε και θα αναπτύσσετε τόσο τα δικά σας όσο και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας.
 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...