Μετάβαση σε περιεχόμενο

Ο σεξισμός καλά κρατεί στον τρόπο που παρουσιάζεται η γυναίκα στις διαφημίσεις


admin

Recommended Posts

Συχνά πυκνά, γίνονται έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί αν ο τρόπος που αναπαριστάται η σύγχρονη γυναίκα στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο, τη διαφήμιση, αλλά και η πραγματική της θέση στην κοινωνία και τον επαγγελματικό τομέα, έχει βελτιωθεί με τα χρόνια.

Σε αυτό το κείμενο θα επικεντρωθούμε στη διαφήμιση, στην οποία τα πράγματα είναι μάλλον απογοητευτικά και αρκετά σεξιστικά.

Σε μια έρευνα του Geena Davis Institute για το φύλο στα ΜΜΕ και το marketing, αναλύθηκαν περισσότερες από 2000 διαφημίσεις σε χρονική διάρκεια δέκα ετών. Ξεκινάμε;

Στις διαφημίσεις γενικά, βλέπουμε διπλάσιους άντρες, οι οποίοι είναι από 20 έως 40 ετών ως επί το πλείστον. Αντίστοιχα, οι γυναίκες είναι κυρίως γύρω στα 20 τους. Επίσης οι άντρες είναι επτά φορές πιθανότερο να έχουν ρόλους στους οποίους μιλούν.

Οι γυναίκες φορούν συνήθως αρκετά αποκαλυπτικά και σέξι ρούχα, ενώ οι άντρες είναι 65% πιθανότερο να προβάλλονται ως διανοούμενοι, επιστήμονες ή γιατροί.

Πού βρίσκουμε συνήθως τις γυναίκες στις διαφημίσεις;

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ!

Είναι 48% περισσότερο πιθανό να δούμε σε διαφήμιση μια γυναίκα στην κουζίνα, ενώ οι άντρες είναι 50% πιθανότερο να βρίσκονται σε κάποιο αθλητικό event ή ομάδα.

AfCkL5n.gif

Όπως τόνισε και η CEO του Geena Davis Institute, "αλλάζοντας τη σκοπιά, τις εικόνες που χρησιμοποιούμε, τις ιστορίες που λέμε για τις γυναίκες, μπορούμε να αλλάξουμε και τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αξιολογεί τις γυναίκες, αλλά και το πώς βλέπουν οι ίδιες και τα μικρά κορίτσια τους εαυτούς τους. Δεν αρκεί μόνο το να δείχνουμε περισσότερες γυναίκες. Χρειαζόμαστε μια προοδευτική και συνολική εκπροσώπησή τους".

Είμαστε παντού, ζούμε και μετά τα 20, και είμαστε φανταστικές κι όταν δε φοράμε ζαρτιέρες. Εμείς το ξέρουμε, ας το μάθουν και (όλοι) οι άλλοι.

ΠΗΓΗ


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...